Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru PWM


lrai

Postări Recomandate

Incerc sa evit sa folosesc un DAC ca-s scumpe rau.Imi trebuie o rezolutie de minim 12biti (la limita) preferabil mai mult.ATmega328 are timer1 pe 16biti si daca ruleaza la 16MHz12 biti Fast PWM ~ 3906 HzCe solutie imi recomandati pentru un filtru low pass >80db ? Timpul de raspuns nu e important.Sau alte solutii simple/ieftine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • lrai

    6

  • suirammarius

    3

  • Depanatoru

    2

  • godFather89

    2

RC cu C cat mai mare si R cat mai mare.Esti sigur ca nu e important timpul de raspuns. Poti sa faci un DAC dintr-o retea R2R dar o sa ai nevoie de 12 output-uri (poate cu niste registrii).Nu cred ca is chiar asa scumpe DAC-urile. Sub 10 lei.

Link spre comentariu

Cand am zis ca timpul de raspuns nu e important, ma refeream la timpi mai normali. Un simplu RC pentru precizia de care am nevoie ajunge la 3 secunde. Ma gandeam la 2 RC in serie.Unde ai gasit DAC sub 10 lei?

Link spre comentariu

Ai zis ca iti trebuie minim 12 biti, preferabil mai mult, de aici deduc ca ai nevoie de precizie....Utilizarea unui filtru RC are 2 dezavantaje fata de DAC: 1. Nu ai zero perfect si nici maxim perfect;2 Valoarea maxima variaza cu tensiunea de alimentare.In plus, dupa filtrare ma astept sa ai un ripple suficient de mare astfel incat 12biti sunt deja prea multi. Un DAC destul de ieftin si bun pe care eu l-am folosit de cateva ori este MCP4821 (sau 4822).

Link spre comentariu

Pentru aplicatii mai pretentioase se folosesc la filtrarea PWM-ului filtre active de ordinul 2 - 3 cu operational iar riplul practic nu exista . Iesirea variaza de la 0 - 5V sau se poate translata in alt domeniu daca se doreste . Practic sunt aceleasi scheme ca si crossoverele audio , cu componentele recalculate

Link spre comentariu

Sigur ca se poate, dar am ajuns la concluzia ca nu se merita nici financiar nici ca si performante.Timpul de raspuns e prost, piese in plus care inseamna bani si spatiu pe PCB, munca mai multa.La 8-10 biti FAST PWM mai merge pentru ca frecventa e mai mare si nici precizia nu e asa importanta, dar de la 12 biti in sus nu mai e asa rentabil.

Link spre comentariu

Vin si eu cu o solutie babeasca cu opamp:

 

Posted Image

 

Pe primul condensator ai deja o rezolutie de 8.87 biti, iar pe al doilea inca pe atata. Deci in total peste 17 biti.

Timpul de raspuns cca. 0.25 s.

Link spre comentariu

(...)Pe primul condensator ai deja o rezolutie de 8.87 biti, iar pe al doilea inca pe atata. Deci in total peste 17 biti.Timpul de raspuns cca. 0.25 s.

Poti explica un pic, te rog?
Link spre comentariu

Gata m-am prins ce a vrut sa zica.Dupa primul RC ai riplu 0.2% adica mai exact 1/0.00213674888483 = 468.00071225 cel mai probabil cei 8.87 biti.Dupa cel de-al doilea RC ai riplu 1/(0.00213674888483)^2 = 219024.666667 adica >17 biti.De curiozitate l-am simulat si in LTspice fara opamp si tensiunea se stabilizeaza dupa ~1s.Rezultatele sunt comparabile cu calculele teoretice.

Link spre comentariu

Nici autorul nu stie ce vrea , probabil solutia minune . In afara de DAC sau filtrarea performanta a PWM-ului alte solutii nu exista . DAC-ul l-a respins din start ca-i prea scump , iar filtrarea PWM-ului cu un filtru activ ca-i prea complicata .... Schema pusa mai sus cu buffer intre 2 filtre RC e net inferioara unui filtru activ tot cu 1 operational , chiar si banalul integrator

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări