Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator

Postări Recomandate

Pai da, aia s-o credem noi ca secretul va ramane secretLeco a vandut o gramada de module, nu e mare scofala sa puna cineva mana pe un pix si o faoie si sa deseneze schema corectaParerea mea e ca nu trebuia sa se inveleasca rahatul intr-un ambalaj cu floricele si legat cu fundita roz, era indeajuns sa se puna o schema electrica fara valorile componentelor si gata, fiecare facea ce vroia cu valorile pe care si le gandea singur prin calcule si simulari Ce dracu e secret asa la o schema banala chiar nu inteleg, mai inventam noi roata in secolul asta ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 96
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai da, aia s-o credem noi ca secretul va ramane secret

Leco a vandut o gramada de module, nu e mare scofala sa puna cineva mana pe un pix si o faoie si sa deseneze schema corecta

Parerea mea e ca nu trebuia sa se inveleasca rahatul intr-un ambalaj cu floricele si legat cu fundita roz, era indeajuns sa se puna o schema electrica fara valorile componentelor si gata, fiecare facea ce vroia cu valorile pe care si le gandea singur prin calcule si simulari

Ce dracu e secret asa la o schema banala chiar nu inteleg, mai inventam noi roata in secolul asta ?

Pai, Maxente, am mai spus ca schema s-a scurs cu diverse erori,voite sau nu; :rade: insa conteaza MULT tranzistorii folositi, rezistentele (ca valori), calibrate pe fiecare modul in parte!

Pe multi a mirat, ca valorile folosite in schema transpirata pe net, sint identice schemei d-lui SAVA, dar la module (seturi de 2 sau 4), n-aveau nici o legatura, cu schema "transpirata".... :ras:

Schema in idee seamana la prima vedere, am realizat ce am realizat, folosind un amalgam de (din) mai multe scheme, din care am ales ce mi-a placut mai mult, plecind de la o schema simetrica pe intrare cu iesire cvasicomplementara in final.

Pe vremea cind am avut schema in creion, copiata, 2N3055/6, simplu, cu S sau H, era REGE in Romania, cine avea SDT9202 sau 9204, era BOIER!

Va spun ca fiecare modul a fost calibrat independent, chiar daca la 2 module am folosit componente imperecheate strict.

De aici trageti concluziile!

Finalii, prefinalii, trz VAS cit si cei de pe intrare, au fost alesi, sortati, imperecheati, din zeci sau peste suta de perechi, au fost bani investiti, treaba o faci cind ai CU CE, altfel, rezultate IOC, adica OHA...

Da, o sa rideti, sa ziceti, hai bai Leco, ca ne vrajesti...

Am sa rog pe toti cei ce au cumparat module, sa puna foto detaliate, la rezolutie mare, sa vedem la cite dintre ele corespund componentele, rezistente, tranzistori, reglaje Vbe, Vec...

:cry:

Ca alta idee, Victor poate confirma ca NU am folosit TRIPLET deep darlington in module, si performantele obtinute sint in filmuletele de pe pagina anterioara a threadului, fara nici un management SOA.

Unii s-au gindit:

"domne iau modulul, scot schema, clonez, si gataaaaaaaaaaaaaaaaaa"...

Am mai spus (repet ideea) de am mai spus, realitatea este alta, si nu o spun eu, ci rezultatele "obtinute", ca nu tot ce zboara, se maninca...

Contradictii, aici, unde se vede clar doar o pereche de finali urmata de o pereche de prefinali (dublet darlington); din pacate threadul oficial pe elforum, nu-l gasesc...

http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopi ... 64&t=11753

Succes!

Link spre comentariu
Vizitator robertino89

Nu am inteles cum ati zis sa masor tensiunile la tranzistori, le masor intre fiecare pin si masa sau intre fiecare pin de la tranzistori si mediana ( adica punctul de intalnire al rezistentelor de 22k).

Cum mai stai cu ampliful? Ai gasit "buba"?
Link spre comentariu

Am mai spus (repet ideea) de am mai spus, realitatea este alta, si nu o spun eu, ci rezultatele "obtinute", ca nu tot ce zboara, se maninca...

Contradictii, aici, unde se vede clar doar o pereche de finali urmata de o pereche de prefinali (dublet darlington); din pacate threadul oficial pe elforum, nu-l gasesc...

Ca sa fiu nepartinitor pana la capat , aici aveti subiectul vedeta : viewtopic.php?f=5&t=65706&hilit=leco+amplifier

Va averizez ca nu tot ce zboara se manaca si in spatele oricarui succes se afla un mic secret , mic dar important :) .

Link spre comentariu

salutare,In sfarsit am avut putin timp liber si m-am pus sa masor toate tensiunile de la toti tranzistorii. In atasamente gasiti schema cu tranzistorii notati precum si un tabel in care am pus fiecare trz ce tensiuni are fata de masa pentru cele 3 picioruse. Poate asa va dati seama cam care ar fi buba.mersi de ajutor.

post-24020-139829660498_thumb.jpg

post-24020-139829660509_thumb.jpg

Link spre comentariu

Evident ca e vorba de un mic secret. Pentru cine stie electronica e mic, adica in vreo 5-10 minute de gandire ii dai de cap. Pt cine copiaza ca xeroxul evident ca nu pricepe nimic.Electronica nu e de azi de ieri, fenomenele sunt arhicunoscute.Ca in orice proiect mai de amploare exista niste probleme care trebuie rezolvate. Evident ca solutiile pentru rezolvarea problemelor nu sunt ceva nou, in mod sigur au fost facute de altii, dar aplicarea lor si combinarea lor pentru obtinerea rezultatului dorit constituie creatia originala a autorului.Nu e vorba de inventie, dar e vorba de munca, care trebuie respectata.Legat de tensiuni, eu nu as avea rabdare sa citesc tot tabelul si sa verific.LA orice amplif vezi asa: tensiunea de iesire sa stea in zero, sa ai curent de repaus prin finali, cat de cat egal intre finali si de valori normale, curentii prin diferential sa fie egali,tensiunea intre intrarile diferentialului sa fie si ea zero, sursele de curent sa mearga toate, tranzistorii din protectia la scurt circuit sa nu fie deschisi.Cand e vorba de masurat curenti in general se masoara tensiunea pe rezistentele prin care trece curentul.In caz ca ceva nu respecta regula incearca sa stabilesti cauza.Cateodata e de preferat sa ai o sarcina pe iesire. Initial pune 10k. Unele amplifuri nu stau in zero masurate cu voltmetrul, dar cand li se conecteaza o sarcina pe iesire sunt ok.

Link spre comentariu

Pentru o functionare corecta a diferentialului modificati 36kohm in 22kohm,si reduceti valoarea condensatorului la 15-22pf.In lumina naturala ,cu o lupa eventual,verificati daca nu aveti punti ramase dupa corodare;in tabel la Q6,Ub=Ue,ceea ce nu e normal.Tensiunile Ub(Q1) difera de Ub(Q2) ,de asemenea Ue(Q17-23)=0,7V in timp ce Ub=0,4v.Verificati traseele,componentele ,cu rabdare si montajul va functiona.Atentie la componente:trebuie verificate bucata cu bucata,inclusiv dispunerea terminalelor,deoarece sunt cazuri de marcare "gresita"(pnp in loc de npn,terminale aiurea,etc)-verificati daca aveti posibilitatea cu un avo-metru analogic .Succes.

Link spre comentariu

Diferentele mici de tensiune cred ca ar putea fi si de la variatia retelei - deoarece stau la comuna si pe reteaua oscileaza destul de mult in sensul ca in momentul cand pun voltmetrul in priza se vede o oscilatie continua intre 225 V si 232 V,asta am masurat inainte sa ma apuc de masuratorile ampului. O sa erific inca odata toate piesele si mai masor inca odata tensiunile indicate mai sus si daca mai puteti sa imi ziceti unde ar trebui sa am tensiuni egale si unde nu, sper sa nu ma injurati ca pun atatea intrebari .mersi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări