Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor cu o schema electronica

Vizitator mugurel

Postări Recomandate

Vizitator mugurel

Nefiind foarte familiarizat cu acest domeniu, va solicit ajutorul intr-o problema destul de simpla (dupa opinia neexperimentata a mea) : Doresc sa contruiesc un dispozitiv electronic capabil sa ridice in pozitie verticala si sa coboare (0-90; 90-0) o greutate de aproximativ 3 kg. M-am gandit la procedeul surub-piulita ca si mecanism si as dori sa aflu de ce motor as avea nevoie pentru a putea realiza aceasta operatiune si eventual unde as putea gasi un astfel de motoras (alimentarea imi propun sa o fac cu baterii sau cu un dispozitiv solar).Astept raspunsuri ca sa pot da detalii in cazul in care nu am fost destul de explicit. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebastian1970

4

• Mircea

1

• marius_3004

1

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator teqmihai

Destul de ambigua formularea ta...n-am inteles mare lucru despre dispozitivul pe care vrei sa-l construiesti....: "capabil sa ridice in pozitie verticala si sa coboare (0-90; 90-0)" Vrei sa ridice? Sau sa roteasca? " 0-90" ma duce cu gandul la rotire sau cumva e vorba de de inaltimea de 90cm?...Trebuie sa urce si sa coboare continuu?... sau pur si simplu cu doua butoane faci comenzile respective? O simpla alimentare solara nu prea are putere sa actioneze un motor...decat daca acea energie ar fi stocata in vreun acumulator....Ar fi indicat sa dai ceva mai multe detalii si eventual si sa improvizezi un desen pe hartie cam la ce te-ai gandit, facuta o poza la hartie si urcata pe net....

Link spre comentariu
Vizitator mugurel

Servo pare o idee buna, doar ca imi pare foarte scump pentru ce am eu nevoie..Am atasat o poza, probabil ca nu am fost destul de explicit. Deci imi trebuie sa faca o miscare unidirectionala (pe principiul surub-piulita am considerat eu ca ar fi cel mai ok) astfel incat sa ridice o greutate de aproximativ 3 kg si sa o coboare. Sper din schita sa va dati seama mai bine. Miscarea fiind pe principiul surub-piulita cred ca e continua doar ca la o viteza nu foarte mare. In legatura cu alimentarea solara, evident printr-un acumulator, nici nu ma gandeam altfel, doar ca nu stiu exact cat de scump m-ar ajunge...Sper ca am mai lamurit cat de cat..

post-77953-139829653826_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator teqmihai

Din desenul postat de tine am inteles ca acel surub are atasate 2 piulite din care una are filetul invers, implicit si surubul are doua portiuni filetate diferit (una filet normal iar cealalta invers) iar in acest caz motorul ar trebui sa se invarta intr-un sens dupa care sa-si schimbe sensul.....si ajungi tot la un motor cu servomecanism......destul de scump zic eu.....Nu stiu daca ai inteles ce te-am intrebat eu referitor la miscarea "continua"...adica daca piesa respectiva trebuie sa faca fara oprire miscarea aceasta sus-jos.....caz in care eu iti recomand o varianta mult mai simpla si mai ieftina (nu neaparat cea mai buna) si anume un sistem "biela manivela" vezi poza atasata..... si in acest caz poti folosi un motoras mic recuperat din vreo jucarie sau vreo imprimanta defecta....si cu ceva roti dintate o sa ai destula putere...asta in cazul in care nu ai nevoie de miscari rapide.....(cu cat miscarea e mai lenta, cu atat motorasul va putea fi de putere mai mica, implicit va consuma mai putina energie......)

post-73361-13982965384_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator mugurel

era ideea sa ridic de la 0 grade la 90 de grade adica de la nivel orizontal la nivel vertical, nu era vorba de o inaltime.. da oricum, am inteles ideea cat de cat. Sistemul biela manivela cred ca necesita o roata cu diametrul destul de mare si ar arata ca dracu in momentul in care mecanismul e la nivel orizontal :-stimpul de ridicare ar fi de 10-15 secunde maxim. In privinta variantei pe care o prezentam eu, da, motorul ar trebui sa se invarta in ambele sensuri si deci inteleg ca servodirectia este singura varianta.. cam scumpa totusi :(

Link spre comentariu

nu ar merge un motoras de cc?ceva de genul celor folosite la bormasinile cu acumulatori?merge si sensul inversat,si trebue un surub filetat doar intr-un singur sens,si o singura piulita

Link spre comentariu

din moment ce vorbeai de surub-piulita se parea vrei o miscare de translatie.acum ca se schimba datele problemei trebuie sa specifici raza cercului unde este centrul de greutate al celor 3kg

Link spre comentariu
Vizitator teqmihai

...... Sistemul biela manivela cred ca necesita o roata cu diametrul destul de mare si ar arata ca dracu in momentul in care mecanismul e la nivel orizontal :-s

pentru "biela manivela" nu trebuie neaparat roata:
@sebastian1970 ti-a sugerat ceva de genul : vezi poza atasatape mine, sincer, ai reusit sa ma faci sa nu inteleg ce anume vrei (translatie pe verticala, rotire cu 90grade).... poate ca ar fi trebuit sa spui si cam la ce serveste inventia asta pe care vrei s-o faci...... ca sa ne dam seama si cam cat timp trebuie sa functioneze pe zi, cat de aspectuoasa trebuie sa fie, din ce fel de baterie te gandeai s-o alimentezi, suma maxima pe care ai dori s-o investesti in componente pentru ea, daca dispui de un strung pentru a-ti putea confectiona anumite componente....etc....

trebuie sa specifici raza cercului unde este centrul de greutate al celor 3kg

:speriat mai bine ma impusc decat sa citesc ce raspuns o sa-ti dea .... :rade:

post-73361-139829655015_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mecanismul final s-ar putea sa depinda si de locul disponibil (sus, jos, in lateral...). Nu stim nici inaltimea (cursa).Eu m-am gandit prima oara la un cablu care se infasoara pe un ax si ridica greutatea. Demultiplicare cu melc ca sa nu plece singur in jos. Iar coborarea - prin inversarea sensului motorului.

Link spre comentariu
Vizitator mugurel

Daca exista o solutie cu biela-manivela la o inaltime de maxim 15 cm atunci pot sa o iau in calcul, dar sincer nu cred ca ar fi cea mai buna solutie (desi probabil cea mai ieftina).Sistemul este destinat ridicarii unui laptop mic de la nivelul solului in pozitie verticala (am un spatiu intre 2 piese de mobilier unde il pot masca) si va fi actionat zilnic dus-intors. Laptopul in sine nu are o greutate mare, dar cu bara care il sustine ajunge la vreo 3 kg.Bugetul maxim ar fi cam 150-170 de lei.Ma gandeam sa alimentez din baterii de 9V, dar luasem in calcul si un sistem solar cu acumulator in cazul in care ar iesi la un pret rezonabil (sa nu-mi renteze schimbarea periodica a bateriilor) intrucat ar fi mai mult de 8 ore pe zi in soare.Multumesc celor care au raspuns si "apreciez" luarea la misto a lui teqmihai (credeam ca e o sectiune adresata incepatorilor, poate m-am inselat eu).Sper de data asta schita sa fie mai pe intelesul vostru. (schema lui teqmihai este vederea de sus, a mea vederea din lateral)

post-77953-139829655974_thumb.jpg

Link spre comentariu

faci rost de un cric auto(ca in poza de mai jos) de pe la fiare vechi,nu dai mai mult de 10 lei pe el,o bormasina din aia portabila pe care o gasesi usor si pe aia,o sa fie mai greu comanda pt schimbarea de sens.am zis de bormasina portabila pentru ca are acumulatori si ziceai ceva de celule fotovoltaice parca

post-51459-139829656009_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator mugurel

Tija filetata este usor de procurat (nu trebuie sa iau cric ca este cu 8 lei in dedeman tija), partea metalica mi-o poate face cineva. Intrebarea mea era legata de motor, dar vad ca intre timp lumea si-a pierdut interesul in a-mi oferi o solutie concreta.. Motorul servo de 50 $ nu intra in discutie datorita pretului ridicat, principiul biela-manivela nu se preteaza intrucat imi este necesar un motor puternic care dintr-o jumatate de rotatie sa ridice bratul, iar in legatura cu motorul de bormasina ar putea fi o solutie daca as reusi sa gasesc un motor si sa nu cumpar o bormasina pentru a-i folosi motorul. Repet, problema mea ar fi motorul, de unde as putea gasi sa cumpar unul similar cu al unei bormasini portabile. Si inca o necunoscuta am, unde gasesc un panou solar de mici dimensiuni (si ieftin) care sa-mi incarce acumulatorii necesari motorului. Gasesc vreun binevoitor sa ma ajute cu aceasta informatie?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări