razvan_paul Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 Poti sa il vopsesti ziua intr-o camera cu perdelele de intuneric (jaluzelele) trase partial, le lasi doar atat cat sa vezi ce faci, doar sa nu cumva sa bata razele soarelui direct pe cablaj.Cel mai bine le poti vopsi in perioada asta, seara cand deja s-a intunecat afara , le pui pe calorifer si in 20 de minute sunt uscate.Ai mare grija, dupa ce le dai cu spray, daca e posibil timp de 5-10 minute sa nu te "fatai" pe langa cablaj, pentru ca risti sa se puna praf pe el(scame), doar pana cand se intareste putin fotorezistul. Inainte de vopsire ai grija sa fie drept cablajul, deoarece la taiere are tendinta de a se indoi putin, mai ales daca e mai subtire.Dupa ce se usuca la fel, il poti manipula fara probleme intr-o camera semi-intunecata. Daca doresti sa il pastrezi pentru o perioada mai indelungata, atunci trebuie sa il ti la intuneric total. Link spre comentariu
cristitranca Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 ms mult. Link spre comentariu
Vizitator Soundcris Postat Februarie 10, 2007 Partajează Postat Februarie 10, 2007 e mai economic cu spray???mie mi se pare mai riscant cu spary !! orcum spor la treaba sa postezi ce a iesit :goodman: Link spre comentariu
Vizitator voov-X Postat Mai 11, 2007 Partajează Postat Mai 11, 2007 La firma la care am lucrat faceam multe cablaje, dupa metoda:- spalat (degresat) foarte bine cablajul- uscare cablaj- depunere spray positiv20- uscare- pentru expunere utilizam hartie de calc (semitransparenta - din aceea pentru proiecte) format A4 listata la imprimanta cu jet(se folosea imprimanta cu jet, deoarece cu imprimanta laser pe folie, ramaneau goluri in partea cu toner - goluri sub 1 mm - care erau expuse si trebuiau corectate cu marker dupa expunere - imprimanta cu cerneala ofera o acoperire mai buna a zonei).- lampa halogen 500W, distanta 40-50 cm, aprox. 18 minute (calcul e mai putin transparent ca o folie de plastic)Totul se facea intr-o incapere normala ca luminozitate, fara jaluzele sau draperii trase. Este adevarat ca in timpul prelucrarii, placutele cu positiv stateau maxim 10-15 minute la lumina din camera (timp de uscare si manipulare intre spray si inceperea expunerii). Link spre comentariu
adynis Postat August 29, 2007 Partajează Postat August 29, 2007 vin si eu cu cateva intrebari in leg. cu metoda foto; Nu am incercat inca dar am cateva intrebari care m-ar lamuri in anumite situatii - Am inteles ca la un bec normal se lasa cablajul aprox. 30 min ... M-ar interesa daca ar merita si eventual cum s-ar schimba situatia daca in loc de becurile mate sau despre care s-au mai vorbit s-ar folosi asta: http://www.articoleuv.ro/shop/becuri-uv.html sau neon ieftin tip UV (am vazut prin obor) ... ? - E vreo diferenta la calitate intre placutele gata pregatite pentru expunere (cele care se cumpara cu folia aia peste) sau daca as folosi spray Positiv20 ? - In cazul spray-ului, conteaza daca dau, din greseala, mai mult decat ar fi necesar pe placuta? Conteaza daca uscarea o fac mai fortzat decat trebuie? (adica sa folosesc un pistol cu aer cald ca sa usuc situatia in ~ 10 min) ? - Cum imi dau seama cat timp trebuie tinuta placa in soda caustica? - Dupa ce am scos placa din soda caustica, daca, de exemplu, frec putin degetul pe placa, sau o atning de ceva, traseele tocmai imprimate prin metoda foto se vor lua/sterge ? sau raman impregnate puternic ? - Lumina solara directa este mai eficienta decat becurile palsate la distanta mica ? - Dintre metoda foto si cea cu foi PnP (de exemplu) care are ca rezultat un cablaj mai fin (trasee mai vine definite/subtiri/fara multe imperfectiuni) (presupunand acelasi grad de experienta in ambele cazuri pentru persoana care ar realiza teoretic comparatia) ? later edit: observ cateva detalii despre positiv20 aici: http://www.crceurope.com/wwwcrc/tds/TKC ... ITIV20.htm Link spre comentariu
Vizitator Soundcris Postat August 30, 2007 Partajează Postat August 30, 2007 deci becul care vrei sa il folosesti tu mi se pare OK nu cred ca lumina solara e mai buna decat lumina becului pus la distanta mica de cablajdezavantajul cu spray este ca tre sa fii foarte atent ,tre sa dai un strat subtire de spray sa fie uniform nu in unele locuri mai subtire si in altele mai gros ca vei avea surpriza ca dupa ce il expui si pui in soda sa iti iasa bine jumate de cablaj unde fotorezistul e ma subtirel si unde fotorezistu e mai gros sa nu iasadupa ce il expui si il pui in soda vei vedea traseele cablajului si atunci il sciti din soda dupa ce il scoti din soda fotorezistu care ramane pe cablaj este destul de rezistent nu se ia dak dai cu degetul dar dak te chinui oleak cu ceva mai ascutit sai o bucata de lemn si dai mai cu forta pe cablaj se duce :weedman: Spor la treaba! :partyman: Link spre comentariu
adynis Postat Septembrie 1, 2007 Partajează Postat Septembrie 1, 2007 deci becul care vrei sa il folosesti tu mi se pare OK nu cred ca lumina solara e mai buna decat lumina becului pus la distanta mica de cablajdezavantajul cu spray este ca tre sa fii foarte atent ,tre sa dai un strat subtire de spray sa fie uniform nu in unele locuri mai subtire si in altele mai gros ca vei avea surpriza ca dupa ce il expui si pui in soda sa iti iasa bine jumate de cablaj unde fotorezistul e ma subtirel si unde fotorezistu e mai gros sa nu iasadupa ce il expui si il pui in soda vei vedea traseele cablajului si atunci il sciti din soda dupa ce il scoti din soda fotorezistu care ramane pe cablaj este destul de rezistent nu se ia dak dai cu degetul dar dak te chinui oleak cu ceva mai ascutit sai o bucata de lemn si dai mai cu forta pe cablaj se duce :weedman: Spor la treaba! :partyman:Mersi de raspunsuri; Totusi as mai insista un pic: Oare acel bec o fi mai eficient decat becul banal de veioza cu care a mai incercat tot omul pe forum ? Sau neoanele negre care se gasesc prin pietze ... alea or emite in spectorul necesar solutiei foto-sensibile ? Link spre comentariu
Vizitator Soundcris Postat Septembrie 2, 2007 Partajează Postat Septembrie 2, 2007 din cate stiu becurile alea mov emit doar raze ultravilete.Io cred ca ii super bun becul care l-ai postat tu pe forum! Spor la treab! :partyman: Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Septembrie 2, 2007 Partajează Postat Septembrie 2, 2007 Am incercat cu un bec mat de 40w la aprox. 25-30 cm de cablaj. Cablajul era scos pe coala transparenta pt. retroproiector si a fost lasat 30-45 minute. Cablajul cu care am facut testele era cu doua integrate, cu linii de conexiune intre fiecare pin. Link spre comentariu
Vizitator Soundcris Postat Septembrie 4, 2007 Partajează Postat Septembrie 4, 2007 Io nu am incercat cu bec mat :supz: Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Septembrie 5, 2007 Partajează Postat Septembrie 5, 2007 Cu un bec normal pot aparea probleme (nu am incercat niciodata dar asa am auzit) deoarece s-ar putea sa imprime imaginea filamentului pe cablaj si cablajul sa nu fie uniform expus. Link spre comentariu
Vizitator Soundcris Postat Septembrie 5, 2007 Partajează Postat Septembrie 5, 2007 da asta asa este nu am incercat cu blitz sa vad dak iese aia e lumina uniforma:D cumperi sau faci un stroboscop si incerci :weedman: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum