Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot realiza o adaptare la o lustra pe soclu G4 de la bec

tomam2000

Postări Recomandate

Pentru un led de 1w o bucata de tabla de aluminiu sau cupru de 30x30mm e suficient,groasa de 1mm.Ia prima data ledurile si probezi pe radiator cat se incalzesc apoi modifici radiatorul.

va multumesc mult pentru sustinere! daca tabla este mai groasa este-n regula? exista vreo formula pentru a determina dimensiunile?

Atasez cateva poze.

imi place ca totul este original. la prima vedere nu-ti poti imagina ce reprezinta de fapt acel suport pe perete.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tomam2000

11

• Dr.L

6

• turcu_dan

6

• The Stressmaker

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Probabil Dr.L are dreptate o fi suficienta o buc. de tabla de aluminiu sau cupru de 30x30mm. Suportul pe care am montat eu e de aluminiu vopsit .... daca pui mana pe el in timpul functionarii abia simti ca e caldut putin. L-am avut la dimensiunea aceea si asa l-am montat.... Ca si parametrii am 11.9V si 130mA deci 1.547 W deci radiatorul-suport e chiar mare pt cele 2 led-uri dar la mine asa s-a potrivit pt ca-l folosesc si pe post de suport.(intre radistorul stea al led-ului si radiatorul suport am folosit pasta termoconductoare- cea mai ieftina.

Link spre comentariu

Ca sa va faceti o imagine a dimensiunii led-ului mai pun 2 poze. Si poate ne spune Dr-l daca in timpul functionarii pe o placuta de 30x30mm ar' trebui sa se simta cald acel radiator ?

post-59360-139829654229_thumb.jpg

post-59360-139829654243_thumb.jpg

Link spre comentariu

intre timp am mai facut rost de ceva pentru proiect. o placa de aluminiu cu leduri albastre, verzi si rosii... cum imi pot da seama ce fel de leduri sunt si de cine sunt produse? placa este extrasa dintr-o lampa de vreo 4 ani philips. cum o pot utiliza mai bine??? ma gandesc sa scot ledurile cu pistolul de lipit si apoi sa tai tabla pentru radiatoare...

post-77914-139829656087_thumb.jpg

post-77914-139829656096_thumb.jpg

post-77914-139829656106_thumb.jpg

post-77914-139829656119_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ledul de langa pasta trebuie pus intai pe un cablaj special: MCPCB.Ledurile colorate sunt puse pe MCPCB.Lasa-le asa cum sunt. Ledurile se dezlipesc doar pe plita, in cuptor sau cu aer cald (si nu prea se recupereaza). Lipirea se face pe plita. Pt ca pe partea opusa a ledului e un pad si e lipit de placa (pt transfer termic).Practic le poti folosi fara probleme (cele 3 culori formeaza alb). Sau le vinzi.

Link spre comentariu

Fara suparare dar de ce te chinui sa faci singurel aceste beco-led-uri ?

Gasesti la Dedeman sau Baumax gata facute .

Pe net nu mai zic :

http://www.diytrade.com/china/pd/909719 ... _bulb.html

Si gasesti si altele.

Eu mi-am luat cu soclu G9 si sunt foarte multumit de ele .

http://www.lohuis.ro/becuri-cu-led/bec- ... 3000k.html

Am lampa de tavan cu 4 becuri G4 iar iluminatul total m-a dus undeva de 800 lm ceea ce ptr o camera , seara , e mai mult decat suficient .

Cauta sa iei gata facute. Asa te complici inutil.

Numai sa ii faci SCC -ul si e deja munca , plus radiatoare , plus alte modificari.

La Dedeman am gasit direct G4 pe cand cautam G9.

Link spre comentariu

@tomam2000 - ai incercat ca in loc sa il lasi in Curent Alternativ sa ii adaptezi o sursa de 12V Curent Continuu in comutatie ?

In mod cert ai fi scapat de acele fluctuatii.

Daca citeai specificatiile ai fi vazut :

Tensiune alimentare: 12V

Frecventa: 50Hz (sinus pur)

Asadar se alimenteaza din ceva transformator din corpul lustrei.

Inlocuieste traful cu o sursa in comutatie de 12V CC.

Acum , nu vei putea obtine temperatura de 19 Grade pe acele beco-led-uri. Nici unele nu sunt reci .

Nici ale mele de la Helpol nu stau reci insa alimentandu-se de la 220V au o mica sursa de curent constant in interior . Nu inseamna ca daca sunt chinezesti nu sunt cat de cat fiabile.

Nu se ridica la nu stiu ce standarde germane dar totusi.

Eu personal sunt multumit cu ceea ce am.

Una peste alta e versatilitatea.

Cum la noi pica des curentul sau apar variatii suparatoareSCC-ul din beculetele mele isi face treaba si nu apar oscilatii de iluminare.

Totusi 30.000 de ore de functionare este o durata de viata destul de ok . Parerea mea .

Nu te impiedica nimeni sa iei de la Zextar sau alte firme .

http://www.zexstar.com/product_info.php ... spate.html

Link spre comentariu

Am si eu o completare la ideea cu becoledul de 6W de pe dyitrade fiind cel mai potrivit pentru inlocuire in lustra din intrebarea initiala. Acela, din descriere, pare sa aiba doua sectiuni de cate 3W si, chiar daca se specifica 6W, tinand cont ca fiecare sectiune se alimenteaza in jumatate de perioada, tot 3W consuma per total. Si sincer, la 6W (la cat se lauda ei) radiatorul acela parca e in bikini si asta inseamna o temperatura foarte mare de lucru a ledului care duce la o durata de viata scurta.Celelalte optiuni pe led nu prea au loc in cubul de sticla (poate doar cel mentionat de dl. tomam2000 dar parca este mai mare decat locul din cubul de sticla) sau nu au dispersia unui bec obisnuit.Chestia cu "sinus pur" este ca sa nu-i vina lu' unu' ideea de a-l conecta la un ups cu unda modificata sau, in cazul celor de 12V, la un transformator electronic (fara punte redresoare de obicei) riscand sa pocneasca condensatorul care formeaza "SCC"-ul sau diodele redresoare.Tot ce are multe leduri si e "Made in China" mai mult ca sigur ca ledurile sunt inseriate si au ca element serie un condensator iar ca element de filtraj o punte redresoare si un condensator electrolitic. Acel condensator electrolitic este secretul ca sa nu apara fluctuatiile. Eu, la 16 leduri cat are lampa facuta de mine, am o capacitate echivalenta de 500uF asa ca aprinderea e lenta si stingerea si mai lenta. Daca se "stinge lumina" mai am lumina acceptabila cam inca 30 secunde pana se mai vad doar ledurile. Aceasta este recomandarea mea pentru dl. tomam2000 , sa mareasca valoarea acelui condensator de filtraj.Ca sursa de curent constant se poate folosi un incarcator de mobil care este limitat undeva la 1,2A suficient pentru 3 leduri de 1W in paralel (cu rezistente de echilibrare intre ele) si care este gata facut la 15-20 lei. S-a mai discutat pe forum.

Link spre comentariu

Eu, la 16 leduri cat are lampa facuta de mine, am o capacitate echivalenta de 500uF asa ca aprinderea e lenta si stingerea si mai lenta. Daca se "stinge lumina" mai am lumina acceptabila cam inca 30 secunde pana se mai vad doar ledurile.

Ai putea posta o schita cu lampa realizata de tine? Daca led-urile sunt inseriate sau nu si cum sunt alimentate? Merci.
Link spre comentariu

Mai bine cititi "reclama" originala viewtopic.php?f=209&t=50630&start=15#p561242 unde se face descrierea acesteia (acum am realizat ca are deja 4 ani de cand am construit-o). Cred ca se poate deduce usor schema din descriere iar daca nu, pot sa o desenez. Pentru calculul condensatorului serie folosesc o formula simpla: 1uF inseamna 75mA si fractiunile de uF le calculez tot asa. Alegerea condensatorilor inseriati este asa pentru ca am constant la priza intre 245V si 255V. Zenner-ul din baza tranzistorului de protectie (este cu C si E in paralel pe leduri) este la 68V limitand tensiunea la 72V maximum daca se intrerupe un led (parca am si un led rosu, pe post de indicator de leduri albe intrerupte, inseriat cu zenner-ul dar nu mai tin minte pentru ca nu am lucrat dupa schema, mai mult am experimentat, trebuie sa desfac lampa sa vad).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Rezultat final!consum lumina alba rece: 9x1.5=13,5W;consum lumina verde: aprox 3W.Experienta este foarte placuta camera este luminata uniform. Cuburile lustrei dau o usoara nuanta de galben. Astept factura la enel. becurile albe sunt alimentate cu o sursa achizitionata cu 40lei de 2A si 12V.becul verde alimentat cu un incarcator de samsung de 700mA, 5,3V. Va multumesc tuturor pentru sprijin si mobilizare!

post-77914-139829660663_thumb.jpg

post-77914-139829660668_thumb.jpg

post-77914-13982966068_thumb.jpg

post-77914-139829660716_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am folosit becuri cu 27leduri smd. le-am gasit intr-un magazin in constanta. 21lei/buc. consum de 1.5W 12V; fac lumina mai mare decat halogenul de 20W si este mult mult mai linistitoare-mai ales ca am decor predominant pe violet deschis.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări