Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

protectie scurt sursa ir2153

Postări Recomandate

Buna seara, ma gandesc de mult sa fac si eu o sursa cu ir2153, dar inca nu sunt covins la scurt ce protectie sa folosesc, evident va fi un tiristor in pinul de shut down si apoi am descoperit astea pe ebay http://www.ebay.com/itm/1pcs-20A-range-Current-Sensor-Module-ACS712-Module-/121214339572?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c38f009f4, cica ofera si se paratie galvanica si tot, acum singura chestie ar fi ca trebuie alimentare auxiliara, ma refer ca o solutie in loc de traf de curent ca poate e mai putin voluminos, dar cred ca tot e mai bine cu transformator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Buna seara, ma gandesc de mult sa fac si eu o sursa cu ir2153, dar inca nu sunt covins la scurt ce protectie sa folosesc, evident va fi un tiristor in pinul de shut down si apoi am descoperit astea pe ebay http://www.ebay.com/itm/1pcs-20A-range-Current-Sensor-Module-ACS712-Module-/121214339572?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c38f009f4, cica ofera si se paratie galvanica si tot, acum singura chestie ar fi ca trebuie alimentare auxiliara, ma refer ca o solutie in loc de traf de curent ca poate e mai putin voluminos, dar cred ca tot e mai bine cu transformator.

Cred ca o simpla rezistenta in sursa mosului dinspre minus,e suficienta.Pe ea citesti tensiunea,cu care comanzi tiristorul,sau un comparator.Eu n-as comanda totusi pinul 3;as folosi la iesirea IR-ului,un TC442x,printr-o rezistenta,iar tiristorul sau comparatorul sa puna la masa intrarea TC-ului.Comanda e astfel mult mai rapida;solutia asta am testat-o,rezultate si oscilograme exista pe celalalt forum.De la punerea pin 3 la masa,pana la blocarea iesirilor,la IR,dureaza cca 600ns,de la punerea intrarii TC442X la masa,pana la blocarea mosfetului,trec doar 60ns;protectia e de 10 ori mai rapida.
Link spre comentariu

Eu unul nu vad prea bine ideea asta de citire a curentului doar pe o ramura, ce faci cu celalalt mosfet? pe perioada cat el este deschis curentul nu este limitat deci teoretic poate creste periculos de mult la o eventuala suprasarcina... mult mai sigur mi se pare totusi cu traf de curent, si faptul ca se vorbeste de semipunte permite plantarea acestuia in primar, deci nu vad de ce nu s-ar folosi, apoi daca se verifica practic ca tranzitia pinului 3 ( perioada aia in care este pus la masa, asa scurta cum e ) mareste frecventa atunci chiar nu vad de ce nu s-ar folosi, e simplu, traf de curent si un tiristor normal pentru simplitate ( adica nu unul simulat cu tranzistori ).

Link spre comentariu

Eu unul nu vad prea bine ideea asta de citire a curentului doar pe o ramura, ce faci cu celalalt mosfet? pe perioada cat el este deschis curentul nu este limitat deci teoretic poate creste periculos de mult la o eventuala suprasarcina...

600ns,e mult;n-am calculat,dar cred ca in timpul asta,functie de frecventa oscilatorului,vor conduce de cateva ori ambii mosfeti,pana va fi blocata iesirea.Daca folosesti si tiristor normal,timpul va fi si mai mare.Pe de alta parte,vezi IR2161,unde se citeste curentul doar pe mosul de jos.Sursa facuta cu 2161,rezista la scurtcircuit pe iesire,asa cum spunea anterior,un coleg.Desigur ca traful de curent e solutia cea mai buna,dar fara intarzierea introdusa de IR2153.
Link spre comentariu

Daca s-ar lua in considerare o frecventa sa zicem oarecum "tipica" pe la 40khz, perioada ar fi la 25uS, probabil Ton pentru fiecare tranzistor bate undeva spre 10uS, ceea ce este de 16 ori mai mult decat cele 600nS, adica teoretic n-ar fi timp sa conduca nici macar un tranzistor o semiperioada completa, dar pe mine nu ma lasa in pace gandul ca uneori vor trebui sa treaca cele cateva uS ca si Ton pentru cealalta ramura, pana protectia sa sesizeze suprasarcina, timp cred eu destul pentru ca mosul respectiv sa pocneasca... adica nu poti fi sigur ca scurtul apare doar pentru ramura de jos, cea monitorizata, de asta am zis ceea ce am spus. Un traf de curent inseriat cu primarul sesizeaza pe intreaga perioada o eventuala suprasarcina deci ambii mosfeti sunt in siguranta. Probabil ca la modul asta de control, in tensiune, nici o configuratie nu este perfecta, sau oricum nu se poate compara cu controlul pul cu puls in curent asigurat de uc384x, dar e un compromis, daca pinul respectiv face ceea ce trebuie atunci comutarea tiristorului in sine nu ar trebui sa fie o problema, sa nu uitam totusi ca majoritatea surselor ATX sunt protejate in acest mod, traf de curent si blocare a impulsurilor printr-o metoda anume, intarzierile sunt inevitabile de fiecare data dar cred ca nu-s suficient de mari sa conteze... sau oricum era doar o ideie.PS: Mie nu-mi place acel 2161, am revizuit pdf-ul sau, este conceput pentru un scop anume, oarecum exclusivist, de-ar fi sa aleg as prefera mai degraba 494 plus driver flotant ir...

Link spre comentariu

marian, ai dreptate transformatorul de curent este preferabil - si nici nu foarte greu de implementat. Totusi, daca in secundar avem o inductanta de cateva zeci de microH inainte de condensator ( uneori nu se pune datorita faptului ca IR2153 conduce aproape tot timpul - mai putin un "dead time" , evident pe rand cei doi tranzistori ) avem o viteza de crestere a curentului relativ mica si MOSFET-ul rezista , in mod normal, la o semiperioada intreaga de zeci de microsecunde la zeci de amperi iar apoi colegul lui determina blocarea. Solutia ramane totusi riscanta daca nu este implementata corect.

Link spre comentariu

Se lucreaza la 50-100 kHz de obicei. Asta inseamna ca fiecare tranzistor conduce 5-10 microsecunde. Deci 600ns NU e mult.

Corect,am gresit,in 600ns nu va conduce decat un mosfet;totusi raman la parerea ca 600ns,ar putea duce la distrugerea mosfetilor.Daca apare scurt pe iesire,inductanta primarului va fi foarte mica,deci viteza de crestere a curentului mare.Fara inductanta de iesire,cele 600ns ar putea fi fatale.
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Iti trebuie un traf de curent cu alt raport de transformare in primul rind, ceva 1/100 sau 1/2x100.

Apoi in functie de traf de curent (cu mediana sau simplu) dupa redresare, in paralel pe c-ul de 1uF (rezistenta R4 nu se pune, direct fara ea), pui o rezistenta de minim 22 ohmi, maxim 220 ohmi (in functie de puterea smps poate fi mai mica sau mai mare decit ce am scris orientativ), dupa care inlocuiesti divizorul rezistiv dintre poarta si catod cu un trimmer multitura de 500 ohm cu extremele una in catod,cealalta in plusul lui 1uF si cursorul in poarta tiristorului.

Link spre comentariu

Mulțumesc Leco, o sa încerc sa schimb raportul de transformare, eventual și torul de ferita, fiind unul recuperat de la invertoarele CFL.

Placa cu piesele plantate: https://onedrive.live.com/redir?resid=22C3E6C23379808F!7996&authkey=!AEcAPP7mTtOELlU&v=3&ithint=photo%2cJPG

Cablajul proiectat în Sprint Layout: https://onedrive.live.com/redir?resid=22C3E6C23379808F!7997&authkey=!AP1GzP-2QfAc0cQ&v=3&ithint=photo%2cJPG

Editat de fta
Link spre comentariu

Am reușit sa pun la punct și protecția în urma modificatorilor sugerate de Leco, am păstrat torul din invertor CFL, am mărit capacitatea condensatorului la 10uF, rezistenta paralela cu condensatorul de 10uF are valoarea 130 ohmi, protecția se comporta stabil, cuplează la aproximativ 9A pe partea de 12V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări