Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STEREO 845 CLASA A2

Vizitator panda1

Postări Recomandate

1. Pentru 0,707 V la intrare pe sarcina de 5K scoate exact 209,5 Vpp cu thd de 1,05%.2. nu ma luati in balon, dati o privire pe semnatura mea.3. remarca cu "parerile" era adresata celui care vorbea de asimetrie si distorsionare.

6L6 are factorul de amplificare de 8 dar ca pentoda ,in cazul triodei ele devine mai mic asa ca cei aprox 20Vpp dupa SRPP vor fi cam 120-140 Vpp cu conditia de adaptare corecta a transformatorului, parerea mea este ca problema nu este rezolvata pina la grila lui 845 iar chestia cu distorsiunile nu poate fi pusa fara aceasta adaptare primar/secundar...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 112
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pic

12

• hpavictor

10

• THOMAS

7

• zal

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Pentru 0,707 V la intrare pe sarcina de 5K scoate exact 209,5 Vpp cu thd de 1,05%.2. nu ma luati in balon, dati o privire pe semnatura mea.3. remarca cu "parerile" era adresata celui care vorbea de asimetrie si distorsionare.

Cel care vorbea de asimetrie nu a avansat procente de distorsiuni pentru simplul fapt ca nu stie pe ce sarcini lucreaza tuburile. Nici 6L6 si nici 845. Daca tr. interstage e 5k/5k nu indeamna ca trebuie neaparat sa lucreze pe 5K, e un tr. universal, nu e dedicat lui 6L6 trioda. In mod normal 845 e foarte liniar dar pe impedanta mica devine neliniar. Vorbeam principial ca asimetriile se aduna la tr. interstage neinversor.Abia dupa ce avem mai multe detalii vom putea vorbi de cit de mari sunt distorsiunile. Vom vedea daca adunam 0,1+0,1% sau 5+5%. Daca vizual pe dreapta de sarcina vor fi diferente intre amplitudinea alternantelor atunci si pe osciloscop vor fi vizibile. Daca pe osciloscop vom avea 2,7 si respectiv 3,0 de diviziuni atunci nu putem vorbi de distorsiuni sub 1%.@panda1,Putem sti pe ce impedanta lucreaza 845 si ce psf are ?Nu vrem oscilograme.
Link spre comentariu

s-au "incins" putin discutiile,dar asta nu poate fi decat constructiv,pt ca pana la urma va rezulta de aici o solutie corecta.in mod normal ar trebui pusa o rezistenta paralel pe secundarul dela interstage.am incercat diverse configuratii pt 6l6 dar se pare ca asa cum arata acum ar fi solutia buna[nu spun cea mai buna!]pe placa de surse exista montaj de minus si pt 6l6.am incercat cu diverse tuburi[el34,5881 etc]ce este cert ,este ca asa cum arata acum schema, suna foarte bine.repet,sant deschis la orice propunere care va duce la un rezultata cat mai bun.

Imi permit sa vin si au aici cu rezultatele unei analize SPICE si sper sa ma incadrez in cerintele d-lui Panaitescu,adica sa fie ceva constructiv. Montajul este functional si asa cum este,problemele ce vor aparea sunt cele legate de etajul de atac cu 6L6 asa dupa cum au remarcat multi colegi. Clasa de functionare este preponderent in A1 cu varfuri in A2,acest lucru face ca tubul de atac 6L6 sa se afle intr-un regim absolut necontrolat,Ra reflectat se va afla intre valori extrem de largi ajungand pana la lipsa sarcini si asta cu consecinte fatale asupra trafului de atac dar si a tubului si bineinteles a calitati sunetului obtinut. Exista mai multe solutii tehnice,eu am gandit o astfel de solutie utilizand o asa numita "boost active load",solutie ce se putea realiza si cu o trioda,dar acel MOS nu va strica cu nimic calitatea sunetului .Se poate pune pur si simplu o rezistenta calculata paralel pe secundarul trafului de atac,dar efectul acesteia nu va fi absolut linear pe toata dinamica semnalului.Solutia adoptata de mine va tine Ra pentru 6L6 in jurul valori 6,3K...6,7K. In practica rezistenta R9 va fi un potentiometru semireglabil de 50K (de calitate) din care se va regla THD la puterea maxima pe sarcina,sau vizualizand curentul prin tubul 6L6 sa aiba o forma cat mai buna... Cu schema modificata in acest fel,rezultatele vor fi si in practica asa cum sunt in simulare.Asa ca dl-le Panaitescu mergeti inainte..! :da P.S pentru traful interstage am facut un model pentru un bobinaj bifilar,se poate vedea aceasta si pe diagrama Bode,o cadere de 2dB la frecventele medii-inalte si inalte. FFT-ul imi place foarte mult,cred ca se va auzi foarte bine...!
Link spre comentariu

s-au "incins" putin discutiile,dar asta nu poate fi decat constructiv,pt ca pana la urma va rezulta de aici o solutie corecta...

Puţin probabil se devină practic constructiv

...dar din motive deja stiute nu voi publica oscilograme,asa ca nu insistati...

nu prea ştim din ce motive dar se subînţelege acum , nu insistă nimeni precum vedeţi ,soluţia corectă trebuie materializata hard(uneori evidenţiată ,imagini componente sau ansamblu se găsesc suficiente... în zona asta de regulă se impune un alt gen de prezentare).

Mă şi mir cum în lipsa sarcini 6L6 susţineţi că sună bine.(să facă Lăzăroiu o simulare a schemei iniţiale poate se evidenţiază ceva).Te avertizăm că nu ai sarcină 6L6 şi ne prosteşti că sună bine(lasă domnule gogoşile pentru fraieri...).

Link spre comentariu

... Montajul este functional si asa cum este,problemele ce vor aparea sunt cele legate de etajul de atac cu 6L6 asa dupa cum au remarcat multi colegi...acest lucru face ca tubul de atac 6L6 sa se afle intr-un regim absolut necontrolat,Ra reflectat se va afla intre valori extrem de largi ajungand pana la lipsa sarcini si asta cu consecinte fatale asupra trafului de atac dar si a tubului si bineinteles a calitati sunetului obtinut...

vezi ce am subliniat mai sus("sună bine" sublinierea ?!)

Lăzăroiu pune domne transformatorul 6L6 ca în schemă fară sarcină şi discutam după de distorsiuni.

Link spre comentariu

ce spuneti de urmatoarea configurare?de precizat curentul prin trioda este 90ma.

NU castigati nimic cu aceste configuratii (negativare automata),chiar mai mult decat atat mai adugati si niste rezistente de putere,sau poate castigati ceva in ceea ce priveste durata de viata a tubului final 845 (!!!!) Vedeti in imagini schema dv. dar si o schema ce o recomand eu,zic,ceva mai buna decat o rezistenta de putere.
Link spre comentariu

calculul trafului de iesire a fost facut pe 10k.

Aşa cum am bănuit.

Există o schemă foarte asemănătoare, tot cu atacul cu srpp şi apoi triodă, diferenţa constă doar în tipul lămpilor. Dacă dl panda1 e de acord, o voi posta aici.

Link spre comentariu

... Montajul este functional si asa cum este,problemele ce vor aparea sunt cele legate de etajul de atac cu 6L6 asa dupa cum au remarcat multi colegi...acest lucru face ca tubul de atac 6L6 sa se afle intr-un regim absolut necontrolat,Ra reflectat se va afla intre valori extrem de largi ajungand pana la lipsa sarcini si asta cu consecinte fatale asupra trafului de atac dar si a tubului si bineinteles a calitati sunetului obtinut...

vezi ce am subliniat mai sus("sună bine" sublinierea ?!)

Lăzăroiu pune domne transformatorul 6L6 ca în schemă fară sarcină şi discutam după de distorsiuni.

***********************************************************************************************

Cam astea sunt rezultatele schemei originale !!!

In cele de mai sus (schema cu BAL) eu am facut doar o recomandare cum ar fi mai bine.O mica atentionare daca-mi dati voie; tubul 211 nu este echivalent cu 845,atentie!!!!...,deci daca incercam sa clonam scheme ce au in final 211 nu-l putem inlocui direct cu 845.

Asteptam totusi finalizarea acestui proiect si rezultatele/performantele tehnice,dar si de sunet obtinute.NU va sfiiti sa postati oscilograme,TREBUIE sa vedem si noi,ca de auzit nu avem aceasta posibilitate,cum "merge" acest amplificator,fiti sigur ca vor aparea critici dar pana la urma asta-i farmecul unui forum ce se respecta,nu-i asa???

Link spre comentariu

desigur!acum ca o gluma-am un prieten care da meditatii de fizica si spunea cam asa;d-le i-am explicat pana am inteles si eu!

Am cerut permisiunea findcă aşa e civilizat, nu cum procedează alte persoane prin zonă şi strică topicurile altora.-----------------------Schema e următoarea, e culeasă de pe acest sait: http://richardsears1.wordpress.com/2011/06/24/845-se/
R12=49.9Kohmi din schema postata de ,ce o insemna asta oare???? :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări