oprea_m Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Buna dimineataVa rog sa ma ajutati cu o problema: nu gasesc rezistenta interna a diodelor duble redresoare in catalog. Cum sa fac sa o aflu? Depinde cumva de curentul redresat si de tensiunea anodica? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 În unele datasheet-uri ale tuburilor redresoare duble,în cadrul unui grafic U redresată = f (I redresat) esteevidenţiat şi acest parametru.În ataşament aveţi un astfel de exemplu. Link spre comentariu
oprea_m Postat Iulie 8, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2013 Acolo zice Ra, adica rezistenta anodica. Este vorba cumva de rezistenta infasurarii de redresare a trafo? Sau rezistenta interna a tubului?Exista vreo formula matematica pentru calculul rezistentei interne a diodei? Am nevoie Ri a mai multor tuburi Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Rezistenţa internă proprie o determinaţi în regim staticcu legea lui Ohm. Dar nu prea văd la ce vă ajută numaiacest lucru, ceea ce interesează în mod practic fiindvaloarea ohmică şi puterea rezistenţelor de limitare acurentului anodic, în condiţiile existenţei la ieşirea dinredresor a unui condensator electrolitic de filtrare. Link spre comentariu
oprea_m Postat Iulie 8, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2013 M-am apucat de lucru si vreau sa-mi construiesc un katometru.Am nevoie de un trafo. 1967 Editura Tehnica 'Barbar Boldur', ''Transformatoare de joasa frecventa''- zice ca pentru aflarea tensiunii secundare si curentului secundar, este mai intai nevoie de marimea numita 'Rezistenta pe faza'. Aceasta se calculeaza: Ri(ohmi)+ 0.1r0(ohmi). Aceasta este o marime esentiala.Nu am mai facut asa ceva pana acumaMarimea r0 ar fi pentru mine a doua problema... Dar vom vedeaDl. Ing. A dat acolo un exemplu de calcul simplificat. A luat un tub dubla-dioda redresoare, EZ81, a carei rezistenta interna a mentionat ca a obtinut-o in catalog. EZ81, Ri= 130OhmEu nu am gasit asa ceva in catalogul meu... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Nu am cartea pe care aţi amintit-o, dar care estelegătura dintre un tub redresor şi un transformator audio ?Nu mai citaţi (este absolut inutil şi contravine regulamentului) postarea anterioară, se subînţelege cui vă adresaţi. Link spre comentariu
oprea_m Postat Iulie 8, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2013 In primul rand nu am citat iar in al doilea rand, nu construim katometre cu trafo. de iesire.Mi-a facut placere, Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Poate fără să vreţi, dar chiar şi de această dată aţi citatdin nou postarea anterioară !Folosiţi butonul "Răspunde", nu pe cel "Citează" !Nici n-am afirmat că aţi construi un catometru utilizândun transformator audio de ieşire, doar vă întrebasem caree legătura dintre acea carte şi problema ridicată de dvs. Link spre comentariu
oprea_m Postat Iulie 8, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2013 Am inteles...Sunt nou pe forum... Orisicum, Doresc sa bobinez un trafo. dupa metoda descrisa in cartea aceea.Nu am rezistenta interna a dublei diode... Nu stiu cum o pot afla...Probabil ca nici in ''Radioelectricitate'' nu apare...Am cautat prin cartile de fizica si electronica dar degeaba.Am proiectat acelasi traf. folosind alte doua metode, nu la fel de complexe. Lucreaza, dar si caracteristicile sale sunt pe masura metodelor. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Ce te faci dacă schimbi lampa redresoare peste un timp cu alta mai ''forţoasă''? Serios vorbind, te interesează în acest caz să nu scadă prea mult tensiunea redresată în sarcină, ca la orice montaj pe lămpi.Ptr asta pune un trafo solid şi o redresoare la fel. Ai nevoie de 50mA şi tensiune stabilă, pune un trafo cu secundar de 250mA şi o redresoare de 150mA pe element (urmăreşte graficele tensiune/curent), mai departe poţi folosi stabilizări, dacă e cazul. Multe calcule şi teorii din cărţi sau de pe net sînt ptr a umfla materialul, nu au aplicaţie practică. Link spre comentariu
oprea_m Postat Iulie 8, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2013 Ce te faci dacă schimbi lampa redresoare peste un timp cu alta mai ''forţoasă''? Serios vorbind, te interesează în acest caz să nu scadă prea mult tensiunea redresată în sarcină, ca la orice montaj pe lămpi.Ptr asta pune un trafo solid şi o redresoare la fel. Ai nevoie de 50mA şi tensiune stabilă, pune un trafo cu secundar de 250mA şi o redresoare de 150mA pe element (urmăreşte graficele tensiune/curent), mai departe poţi folosi stabilizări, dacă e cazul. Multe calcule şi teorii din cărţi sau de pe net sînt ptr a umfla materialul, nu au aplicaţie practică.Pur si simplu nu ne putem permite a ne ghida dupa ureche... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Aţi reînceput să citaţi integral postarea precedentă !De curiozitate, de ce stăruiţi să credeţi că la construcţiacatometrului aveţi nevoie să cunoaşteţi rezistenţainternă a tubului care echipează redresorul acestuia ? Link spre comentariu
zal Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Sînt sute de scheme de catometre pe net, unele celebre ca Eico, Heathkit... de ce trebuie să reinventăm roata mereu? Link spre comentariu
oprea_m Postat Iulie 8, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2013 Sînt sute de scheme de catometre pe net, unele celebre ca Eico, Heathkit... de ce trebuie să reinventăm roata mereu?Deoarece avem nevoie de fiecare picatura de cunoastere posibila. In cazul acesta vad ca si Dv. va este straina, extraterestra, notiunea de REZISTENTA INTERNA a diodei.Acele katometre nu syiu cum au fost proiectate... Eu stiu ce vreau sa fac.Eu vreau sa-mi cunosc bine echipamentul.Am nevoie de rezistenta interna la diodele duble redresoare.Rog pe cei ce au manuale vechi sa ma ajute. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Domnule oprea_m, despre ce rezistenţă internă tot vorbiţi ?Analizaţi caracteristica curent-tensiune a oricărei diode;rezistenţa sa internă nu este o mărime liniară.Cu ce vă ajută să ştiţi (de exemplu) că într-un anumit regimde funcţionare un tub EZ81 are o rezistenţă internă de 192,6 Ω,dacă nu cunoaşteţi mărimile electrice care determină acel regim ? Link spre comentariu
Postări Recomandate