Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect amplificator PP ГУ17

Lonerider

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Lonerider

20

• THOMAS

9

• Kosmin

4

• sebi_c

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai precis sunt 13.67mA !!!

Pare realist 13,67mA_vârf gc ГУ-17 ,a crescut şi vârful de curent la anod aşa văd (95-96mA_vârf) download/file.php?id=45715&mode=view .
Sper sa inteleaga si initiatorul topicului ceva din ce facem noi pe aici... si mai ales sa-i fie de ajutor!Oricum eu cred ca ceva simplu cu acest tub nu se prea poate face,parerea mea!
Link spre comentariu

Cred/sper că va fi de ajutor...(frumoase "oscilograme" chiar dacă sunt simulate).Acum(după simulare) se naşte dorinţa de a construi un amplificator push-pull cu tub final ГУ-17(se pare că ştim ce trebuie asigurat pentru rezultate bune ГУ-17) .

Link spre comentariu

Cred/sper că va fi de ajutor...(frumoase "oscilograme" chiar dacă sunt simulate).Acum(după simulare) se naşte dorinţa de a construi un amplificator push-pull cu tub final ГУ-17(se pare că ştim ce trebuie asigurat pentru rezultate bune ГУ-17) .

Daca m-as apuca de un hibrid ca asta ,as folosi doua CI TDA2030/TDA2040 (sunt jenant de ieftine!) si cred ca ar iesi un amp fain,putem aplica asa ceva si la un PP cu GU19/29/32...,bineinteles cu ajustarile necesare,deocamdata este doar o idee.
Link spre comentariu

Apoi se pare ca mai am mult de studiat, la partea de teorie (grafice, oscilograme, etc...). Pana una-alta, as fi curios daca am facut calculele bine, pentru OT-uri. Daca nu sunt bine, ma lamuriti cu alte valori. Sambata voi bobina secundarele pentru partea de alimentare, si as incerca, daca mai ramane timp, sa bobinez si un OT.As ramane la varianta "all tube" si ma bate gandul sa cumpar tuburi 6H23П. Schema rusului mi-a "tras cu ochiul" de la bun inceput. Pot sa zic ca am o afinitate pentru tuburile rusesti, in scheme rusesti, creeate de rusi. As solicita o simulare, in varianta originala, daca se poate.

Link spre comentariu

In schema rusului o sa cam inrosesti finalele daca vrei tot 12w in sarcina, el merge pe o impedanta mult mai mica. De obicei la ei abunda transformatoarele de alimentare gata bobinate si multi le folosesc drept OT (avand 2 primare de 110V).Schema lui Sebi am realizat-o in cateva exemplare la vremea aia si au mers excelent, la 10W in 8R @1kHz avea vreo 3%thd, ar fi o alegere inspirata pt Gu17 PP.

Link spre comentariu

Apoi se pare ca mai am mult de studiat, la partea de teorie (grafice, oscilograme, etc...). Pana una-alta, as fi curios daca am facut calculele bine, pentru OT-uri. Daca nu sunt bine, ma lamuriti cu alte valori. Sambata voi bobina secundarele pentru partea de alimentare, si as incerca, daca mai ramane timp, sa bobinez si un OT.As ramane la varianta "all tube" si ma bate gandul sa cumpar tuburi 6H23П. Schema rusului mi-a "tras cu ochiul" de la bun inceput. Pot sa zic ca am o afinitate pentru tuburile rusesti, in scheme rusesti, creeate de rusi. As solicita o simulare, in varianta originala, daca se poate.

Raspund solicitari dv. si aveti mai jos rezultatele din simulare.Rusul nu minte,schema este functionala iar rezultatele sunt cele din poze,sunt sigur ca schema va functiona bine si practic. In general cam tot ce am simulat,bineinteles cu modele bune de tuburi, a functionat si practic,dovada sunt multele MP-uri ce le-am primit de la colegi nostri ce au realizat practic cateva scheme proiectate de mine sau luate de pe net si simulate. Pentru schema de fata as avea cateva obiectii/corectii si anume; am "modificat" schema de intrare pentru a fi nebalansata,am adaugat R22=5.6K (in practica poate fi un pot.semireglabil) din care am simetrizat semnalul pe grilele G1 tuburi finale,iar daca priviti diagrama Bode veti observa o cadere de 4.4dB de la 200Hz la 20Hz,deci un raspuns mai prost la frecvente joase si asta din cauza OT care este o MARE prostie (!!!!!!!!!!!).Eu am un astfel de traf si cu inductanta ce o are de 3,4H [100Hz] si la un Raa=3,6K frecventa minima transferata la 0dB va fi de 168Hz si se demonstreaza si prin SPICE ca asta-i adevarul.Am postat si raspunsul la dreptunghi de 100Hz si 10Khz impreuna cu diagrama Bode pentru a va familiariza (cei care sunt la inceput!) cu cele spuse de precum ca o vizualizare a raspunsului SQW la 100Hz si 10Khz spune tot despre un amplificator.Daca micsoram R5 si R14 de la 1K la 100ohmi,THD va fi de 4.0%. Eu am facut doar modificarile necesare pentru un proces de simulare bun,in rest am pastrat absolut schema originala,asa a fost solicitarea. Amplificatorul ar avea performante mult mai bune cu un OT bine calculat...P.S observati atacul pe grilele finalelor datorita "gaselnitei" rusului,imi place chestia asta! :aplauze
Link spre comentariu

In schema rusului o sa cam inrosesti finalele daca vrei tot 12w in sarcina, el merge pe o impedanta mult mai mica. De obicei la ei abunda transformatoarele de alimentare gata bobinate si multi le folosesc drept OT (avand 2 primare de 110V).

Schema lui Sebi am realizat-o in cateva exemplare la vremea aia si au mers excelent, la 10W in 8R @1kHz avea vreo 3%thd, ar fi o alegere inspirata pt Gu17 PP.

Din lipsa transformatoarelor de iesire as vrea sa folosesc si eu un traf de alimentare care are impedanta de iesire aproximativ 8ohm.

Credeti ca e ok asa ? In ce spectru lucreaza trafurile astea ? Ar merge doar pt bass sau si pt f de 3khz sau peste

Multumesc

Link spre comentariu

Transformatoarele de ieşire: secţiune cca 12 cm², tole E14, grosimea tolei 0,30mm. Am ales Raa=8000Ω, în ideea de a le putea folosi şi pentru tuburi EL84, în cazul în care m-oi sătura de GU17. În schema rusească am văzut Raa=3,5K, în celelalte Raa=10K. Pentru Raa=8000K, le-am calculat în două feluri; mi-au ieşit valori diferite, însă s-a păstrat raportul de transformare.

Am urmat modelu de calcul de aici: http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... trager.htm, rezultatul 2970 spire (Φ 0,20mm) în primarul transformatorului, cu 94 spire (Φ 1,1mm) în secundar, raport transformare 31,6. Ştiind secţiunea (Fe) din formule, am calculat puterea (N), urmând, apoi, restul calculelor;

modelul de calcul de aici: http://www.tuburielectronice.go.ro/tran ... audio.html, rezultatul 3564 spire în primar , cu 112 spire în secundar, aceleaşi dimensiuni pentru conductorul de bobinaj, raport transformare 31,8.

Înfăşurarea primară o să fie executată din patru înfăşurări, înseriate, intercalate cu trei înfăşurări ale secundarului (Φ 0,40mm), legate în paralel.

Este bun vreun calcul din cele doua,pentru OT-uri. Codul trafo din schema rusului cred ca este pentru ceva trafo de retea. Nu aveam de gand sa folosesc Raa asa mic.

Link spre comentariu

Transformatoarele de ieşire: secţiune cca 12 cm², tole E14, grosimea tolei 0,30mm. Am ales Raa=8000Ω, în ideea de a le putea folosi şi pentru tuburi EL84, în cazul în care m-oi sătura de GU17. În schema rusească am văzut Raa=3,5K, în celelalte Raa=10K. Pentru Raa=8000K, le-am calculat în două feluri; mi-au ieşit valori diferite, însă s-a păstrat raportul de transformare.Am urmat modelu de calcul de aici: http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... trager.htm, rezultatul 2970 spire (Φ 0,20mm) în primarul transformatorului, cu 94 spire (Φ 1,1mm) în secundar, raport transformare 31,6. Ştiind secţiunea (Fe) din formule, am calculat puterea (N), urmând, apoi, restul calculelor; modelul de calcul de aici: http://www.tuburielectronice.go.ro/tran ... audio.html, rezultatul 3564 spire în primar , cu 112 spire în secundar, aceleaşi dimensiuni pentru conductorul de bobinaj, raport transformare 31,8.Înfăşurarea primară o să fie executată din patru înfăşurări, înseriate, intercalate cu trei înfăşurări ale secundarului (Φ 0,40mm), legate în paralel.Este bun vreun calcul din cele doua,pentru OT-uri. Codul trafo din schema rusului cred ca este pentru ceva trafo de retea. Nu aveam de gand sa folosesc Raa asa mic.

Doua propuneri pentru trafo de iesire PP cu GU17 (sau pentru alte amplificatoare cu Raa5.0K...5.7K),eu asa le-as facea...,doua chiar le am facute printre multe altele,mai ales pe C-core rusesti si care sunt la datorie acum. Eu doar v-am prezentat doua proiecte,nu vreau sa apara discutii...,este parerea mea.In configuratia rusului la Raa=10K aveti THD mare si putere mica,ex: la Ps=7W THD=25% iar la Ps=5W THD este de 11%,rusul a ales 3.6K pentru Raa dar totusi este prea mica asadar eu cred ca 5.7K...6.0K ar fi cam bine,nu uitati ca nu exista NFB.Schema poate fi imbunataita. Tubul GU17 este mai dificil,mai ales ca lucreaza si in regim de grila unu pozitiva,totusi nu este un tub audio,altceva ar fi fost un ELL80.
Link spre comentariu

Nu sunt rele nici GU17, uite un exemplu la aprox 10W (montaj realizat cu ceva ani in urma respectand configuratia lui sebi_c, raa-10k etc.):

Posted Image...Posted Image...Posted Image

Probabil ca la 10khz se putea obtine ceva si mai bun(alt trafo out), banda la -3dB e situata undeva la 50-55kHz(aici intervine trafo out). Daca exista interes pot pune si oscilogramele cu semnal sinusoidal, am considerat ca astea sqw sunt mai relevante.

Link spre comentariu

Foarte bun răspunsul la frecvenţe joase(bun şi pentru frecvenţe superioare desigur mai bine ar fi dacă ar lipsi acel ringing.... aşa cum spuneţi un alt model OT sau o compensare mai strânsă nfb...).Am o întrebare (dacă mai ţineţi minte) cu ce tensiune lucra g2-ГУ-17 ?. Dacă ne raportăm la OT prefer/admit/accept eventual un palier uşor mai înclinat 20hz-sqw(15°-20°) situaţie în care de regulă/obicei palierul 10khz-sqw devine mai "elegant"(şi ceva mai puţină reacţie negativă).Personal dacă aş reproduce amplificatorul sebi_c ГУ-17 în loc de 6n2p în atac aş folosi dublă triodă de câştig mai mic si curent mai mare(desigur şi alte valori în zona de atac).

Link spre comentariu

Ug2 = +200V iar negativarea -21V. Am incercat sa reduc ringing-ul prin reteaua de NFB dar pierd in defavoarea fronturilor care devin si mai lenese. Intr-adevar acolo e o amplificare destul de mare in bucla deschisa, poate nu am incercat eu destul sa compensez, totusi sinusul ramane nealterat in domeniul 20hz-20khz.La intare am folosit 6n2p iar in driver 6n1p.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări