Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect amplificator PP ГУ17


Lonerider

Postări Recomandate

Am început, aşa cum ziceam cu ceva mai multă vreme în urmă, proiectul ГУ17. Ideea a pornit de la o schemă a unui amplificator nemţesc, văzută pe un site cu .de în coadă şi pe care nu o mai găsesc. Era cu două tuburi ECC81, corector de ton şi finale QQE03/12. Fiindcă deţin mai multe tuburi 6H3П, schema va fi modificată pentru aceste tuburi. Am găsit mai multe scheme, pe care le ataşez aici. Ideea şi solicitarea mea sunt de a-mi da un sfat pentru a alege schema cea mai bună. Personal, aş executa schema cu defazor catodic, „Alfs amp”, cu tuburile 6H3П şi ГУ17.

Voi ataşa şi un VU-metru stereo, cu tuburile EM84, montate orizontal, pe panoul frontal. Montajul voi încerca să-l execut „paianjen”; renunţ la orice fel de cablaj, mai puţin blocul de alimentare. Carcasa o voi adapta de la un echipament, o să fie din tablă, în întregime, pe laterale vor fi montate feţe din lemn, cu mânere pentru transport, din aluminiu.

Părţile dureroase: Transformatoarele.

Dispun de un transformator de alimentare, cu tole „L”, 0,5mm grosime, cu două carcase, având înfăşurarea primară bobinată (Φ 0,55mm), şi câte două înfăşurări de 12Vca (Φ 1,2mm). Mai este loc berechet, pentru o înfăşurare de 215Vca/150ma (Φ 0,25mm). Sectiunea fiecarei carcase este de 10,08cm² (2,8x3,6). Secţiunea acestui transformator se calculează prin adunarea celor două secţiuni, ale celor două bobine, adică 20,16 cm², ca să pot calcula înfăşurarea tensiunii anodice?

Sunt nehotărât la a folosi tub redresor şi drosel sau diode şi tubul redresor ca şi soft start/filtru pentru anodică.

Transformatoarele de ieşire: secţiune cca 12 cm², tole E14, grosimea tolei 0,30mm. Am ales Raa=8000Ω, în ideea de a le putea folosi şi pentru tuburi EL84, în cazul în care m-oi sătura de ГУ17 (stau rău tare cu tolele şi sârma de bobinaj, implicit şi cu banii). În schema rusească am văzut Raa=3,5K, în celelalte Raa=10K. Pentru Raa=8000K, le-am calculat în două feluri; mi-au ieşit valori diferite, însă s-a păstrat raportul de transformare.

Am urmat modelu de calcul de aici: http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... trager.htm, rezultatul 2970 spire (Φ 0,20mm) în primarul transformatorului, cu 94 spire (Φ 1,1mm) în secundar, raport transformare 31,6. Ştiind secţiunea (Fe) din formule, am calculat puterea (N), urmând, apoi, restul calculelor;

modelul de calcul de aici: http://www.tuburielectronice.go.ro/tran ... audio.html, rezultatul 3564 spire în primar , cu 112 spire în secundar, aceleaşi dimensiuni pentru conductorul de bobinaj, raport transformare 31,8.

Înfăşurarea primară o să fie executată din patru înfăşurări, înseriate, intercalate cu trei înfăşurări ale secundarului (Φ 0,40mm), legate în paralel.

Iesirea o sa fie pe 8 ohm.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Lonerider

    20

  • THOMAS

    9

  • Kosmin

    4

  • sebi_c

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Secţiunea nu se dublează ,mergeţi în principiu cu 4,5sp/V în cazul dumneavoastră eventual scoateţi o priză două(înfăşurare anodică) se poate întâmpla să necesite numai 4sp/V cel mai bine rebobinaţi şi secundarele filament(6,3V ,12,6V...) la exteriorul carcasei ca ultime înfăşurări (pentru o răcire mai bună a înfăşurări de filament) astfel o să aveţi certitudinea numărului de sp/volt(practic verificaţi numărul de spire al înfăşurări actuale 12Vca).Soluţia de negativare automată a rusului download/file.php?id=45638&mode=view extrem de bună pentru situaţia dată(GU17-PP) permite echilibrarea ia_0.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am început, aşa cum ziceam cu ceva mai multă vreme în urmă, proiectul ГУ17. Ideea a pornit de la o schemă a unui amplificator nemţesc, văzută pe un site cu .de în coadă şi pe care nu o mai găsesc. Era cu două tuburi ECC81, corector de ton şi finale QQE03/12. Fiindcă deţin mai multe tuburi 6H3П, schema va fi modificată pentru aceste tuburi. Am găsit mai multe scheme, pe care le ataşez aici. Ideea şi solicitarea mea sunt de a-mi da un sfat pentru a alege schema cea mai bună. Personal, aş executa schema cu defazor catodic, „Alfs amp”, cu tuburile 6H3П şi ГУ17.Voi ataşa şi un VU-metru stereo, cu tuburile EM84, montate orizontal, pe panoul frontal. Montajul voi încerca să-l execut „paianjen”; renunţ la orice fel de cablaj, mai puţin blocul de alimentare. Carcasa o voi adapta de la un echipament, o să fie din tablă, în întregime, pe laterale vor fi montate feţe din lemn, cu mânere pentru transport, din aluminiu.Părţile dureroase: Transformatoarele.Dispun de un transformator de alimentare, cu tole „L”, 0,5mm grosime, cu două carcase, având înfăşurarea primară bobinată (Φ 0,55mm), şi câte două înfăşurări de 12Vca (Φ 1,2mm). Mai este loc berechet, pentru o înfăşurare de 215Vca/150ma (Φ 0,25mm). Sectiunea fiecarei carcase este de 10,08cm² (2,8x3,6). Secţiunea acestui transformator se calculează prin adunarea celor două secţiuni, ale celor două bobine, adică 20,16 cm², ca să pot calcula înfăşurarea tensiunii anodice?Sunt nehotărât la a folosi tub redresor şi drosel sau diode şi tubul redresor ca şi soft start/filtru pentru anodică.Transformatoarele de ieşire: secţiune cca 12 cm², tole E14, grosimea tolei 0,30mm. Am ales Raa=8000Ω, în ideea de a le putea folosi şi pentru tuburi EL84, în cazul în care m-oi sătura de ГУ17 (stau rău tare cu tolele şi sârma de bobinaj, implicit şi cu banii). În schema rusească am văzut Raa=3,5K, în celelalte Raa=10K. Pentru Raa=8000K, le-am calculat în două feluri; mi-au ieşit valori diferite, însă s-a păstrat raportul de transformare.Am urmat modelu de calcul de aici: http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... trager.htm, rezultatul 2970 spire (Φ 0,20mm) în primarul transformatorului, cu 94 spire (Φ 1,1mm) în secundar, raport transformare 31,6. Ştiind secţiunea (Fe) din formule, am calculat puterea (N), urmând, apoi, restul calculelor; modelul de calcul de aici: http://www.tuburielectronice.go.ro/tran ... audio.html, rezultatul 3564 spire în primar , cu 112 spire în secundar, aceleaşi dimensiuni pentru conductorul de bobinaj, raport transformare 31,8.Înfăşurarea primară o să fie executată din patru înfăşurări, înseriate, intercalate cu trei înfăşurări ale secundarului (Φ 0,40mm), legate în paralel.Iesirea o sa fie pe 8 ohm.

Schema rusului are intrarea balansata,trebuie modificata putin schema defazorului.
Link spre comentariu

Atenţie la atacul grilei de comandă ГУ-17 ,atenţie la Raa(nu văd până acum o schemă pertinentă).

Mă rog aşa că să vă jucaţi un pic cu ГУ-17 în audio nu-i rău.

post-18717-139829652308_thumb.jpg

Link spre comentariu

Vedeti aici o schema foarte faina cu GU17,realizata de ,schema a fost cu mult timp in urma pe acest forum,dar a disparut asa cum au disparut multe. Amplificatorul l-am vazut si ascultat personal,practic nu ai ce sa-i reprosezi,credeti-ma,iar realizarea practica este super-profesionala. Daca luati legatura cu Sebi Carjan s-ar putea sa va trimita si desenele PCB si sa va dea mai multe detalii privind realizarea practica.

Link spre comentariu

...atenţie la Raa...

Limite în atac gc ГУ-17 cu şi fără curent grilă comandă(atac gc cu vârf Uc1=0V respectiv atac gc cu vârf Uc1=+15V în raport cu catodul) ,cine doreşte poate dezvolta (dreapta de sarcină , putere în sarcină ,Raa etc) mai departe ca şi "exerciţiu".

"Mă gândeam" că ar fi ceva diferenţe Δia între cele două situaţii(cu şi fără curent grilă comandă)...mă rog rămâne la aprecierea dumneavoastră.

post-18717-139829652382_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cred ca acest mic hibrid cu CI va rezolva si problema atacului pentru GU17 in regim curenti de grila,ce spuneti,ar fi ok?? Schema se poate aplica cu succes si la un PP cu GU29 sau GU19,cu mici modificari,cred ca utilizand un CI mai "fortos" si care ar permite +Vcc/-Vcc mai mari se pot obtine performante deosebite cu aceste tuburi ce necesita curenti de grila in atac. Cred ca aplicarea unei NFB ar imbunatati radical performantele amplificatorului,schema prezentata nu are NFB. Daca se mareste nivelul de atac pe grila lui GU17 la +15V/-15V vor creste si distorsiunile,din acest motiv eu m-am oprit cu atacul la acest nivel de 5% THD. Schema poate fi imbunatatita,nu este ceva "batut in cuie".M-ar fi interesat un model SPICE pentru un TDA2040.

Link spre comentariu

Cu certitudine pentru Raa 8-9-10K... se intră cu grila de comandă în regim pozitiv raportat la catod pentru o putere decentă în sarcină(practic schemele integral cu tuburi de până acum nu puteau rezolva această problemă).

Schema nouă se apropie de adevăr chiar dacă include semiconductori(integrate) în atac(semiconductori pe calea de semnal).

 

Un tub dificil ГУ-17(mult mai "cinstit"/uşor se obţin 10-15W în sarcină cu EL84-PP),dacă avem puţină experienţă în a lucra cu tuburi nu strică să urmărim o schemă sau realizare ГУ-17 fără cusur.

Link spre comentariu

Un tub dificil ГУ-17(mult mai "cinstit"/uşor se obţin 10-15W în sarcină cu EL84-PP).

Cum zicea Dl. Lazaroiu, provocarea e sa faci un amplif audio cu un tub atipic domeniului...cele cu tuburi dedicate audio, intra-n aria banalului..(Nu si pentru mine, un novice.)
Link spre comentariu

Acum văd mai bine/atent noua schemă şi simularea.

 

Precizaţi curentul de vârf grilă comandă ГУ-17 în schema dată având în vedere şi valoarea R13 respectiv R14 precizaţi încă o dată vârful de tensiune grliă comandă ГУ-17.

 

În conformitate cu simularea download/file.php?id=45704&mode=view vârfurile în tensiune gc ГУ-17 ajung la +13Vv uşor peste , OARE aşa să fie?! sau trebuie corectată simularea(posibil nu ţine cont de curentul de grilă comandă...) ,ca să fie credibilă/posibilă situaţia micşoraţi R13 şi R14 la 0Ω.

 

Faceţi un calcul simplu excursia maximă posibilă la ieşire TL072 ţineţi cont de vârful de curent grilă comandă ГУ-17 şi valoarea actuală R13 R14(1kΩ) ,vedeţi ce rezultă.

 

Ca să înţelegem mai bine atunci când se ajunge în regim de curent gc ГУ-17 valoarea rezistentelor R13 R14 nu poate depăşi în practică şi în teorie 200Ω preferabil 0Ω-100Ω.

avem sau nu avem 12w În sarcină la ieşire schema dată ???!!!

 

În concluzie cred că nu avem de moment o schemă validă ГУ-17 push-pull(aşa cum spuneam tub dificil ГУ-17 chiar şi pentru simulare).

post-18717-139829652823_thumb.png

Link spre comentariu

...Schema nouă se apropie de adevăr...

download/file.php?id=45711&mode=view

 

Probabil în situaţia vârf de tensiune măsurat direct pe grila de comandă ГУ-17 Uc1=+13Vv se poate înregistra un vârf de curent ic1_v 13mA-14mA posibil ca vârful de sarcină gc să fie cifrat undeva 900Ω-1000Ω. Practic Lăzăroiu poate căuta un alt AO mai capabil (TL072 când Rl=2k apare doar +_10Vv nu am fost atent la tensiunea de alimentare...) la ieşire din AO trebuie să obţinem un vârf de circa +15Vv chiar +16Vv fără probleme.

Link spre comentariu

...Schema nouă se apropie de adevăr...

download/file.php?id=45711&mode=view

 

Probabil în situaţia vârf de tensiune măsurat direct pe grila de comandă ГУ-17 Uc1=+13Vv se poate înregistra un vârf de curent ic1_v 13mA-14mA posibil ca vârful de sarcină gc să fie cifrat undeva 900Ω-1000Ω. Practic Lăzăroiu poate ridica alimentarea TL072 la +_17V chiar +_18V şi desigur va micşora R13 R14 la 100Ω-150Ω(la ieşire din TL072 fiind necesară o excursie la vârf aprox +15Vv).

_______________________________________________________________________________________________

Cam astea sunt rezultatele din simulare in cazul schemei modificate,se pare ca GU17 este un tub dificil asa dupa cum ati spus si dv.,iar la simularea unor etaje finale ce vor lucra in curenti de grila trebuie modifica oarecum ecuatia din N.Koren,deoarece grila fiind pozitiva tubul se va comporta altfel.Modificarea ecuatiei nu implica prea multe ci doar schimbarea unui semn,daca modelul ce-l am este bun se pare ca am reusit sa "masor" si curentul ce-l trage grila la semnalele de semn pozitiv,vedeti pe grafice (nu tineti cont de semnul minus data de curentul de grila!!)

Mai mult decat atat nu pot sa fac...,imi pare rau! :jytuiyu

Link spre comentariu

Da , cât ar fi vârful de curent ? gc.

Mai precis sunt 13.67mA !!!...ati sters,am vrut sa precizez mai precis ce curent trage G1....Cand o sa am timp o sa incerc o simulare a schemei lui Sebi cu diferite tensiuni pe grila ecran...,problema este ca l-am ascultat si suna ireprosabil !!!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări