Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polarizare fototranzistor intrebare

titel90

Postări Recomandate

Se da schema uploadata. Mentionez ca Q1 este un FOTOTRANZISTOR.Invatati-ma si pe mine cum se calculeaza valoarea rezistorului de pull-up.Stiu ca trebuie mai mica de 50K. dar nu stiu in functie de ce curenti se calculeaza.multumesc anticipat. Am nevoie relativ urgent de rezolvare, as fi recunoscator de sfaturi.numai bine

post-40258-139829651988_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• titel90

2

• Mircea

1

• Ticu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut, banuiesc ca tu vrei ca atunci cand fototranzistorul este luminat sa pui intrarea in "0" logic. Rezistenta de pull up poate fi oricat intre 10 si 100k (sa zicem toata plaja). La curentul ce trece prin R nu va fi o problema pentru fototranzistorul tau cand acesta nu este in conductie.

Link spre comentariu

De acord cu intervalul propus mai sus, adica 10k...100k.Valoarea optima a rezistentei ar trebui stabilita practic, masurand tensiunea pe colector in situatia cu si fara lumina pe fototranzistor si observand daca sunt realizate nivelele LO si HI acceptate de controler.Ai un divizor al tensiunii de 5V, compus dintr-o rezistenta fixa (50k in desen) si o rezistenta variabila (intre emitorul si colectorul fototranzistorului). Cea din urma depinde de iluminare: la intuneric deplin are valori de ordinul mega-ohm, iar la lumina scade spre zero. Deci la intuneric tensiunea pe intrarea controlerului va fi aproape de 5V, iar la lumina puternica - aproape de 0 V.In practica, lumina pe care o aplici are o intensitate data, care depinde de sursa de lumina folosita, distanta fata de fototranzistor, eventualele lentile interpuse, sensibilitatea fototranzistorului.Aceasta iluminare face ca tensiunea pe colector sa aiba o anumita valoare. Ea trebuie sa fie suficient de mica incat controlerul sa o interpreteze ca nivel LO. In principiu, marirea rezistentei face ca nivelul LO sa se realizeze mai usor (la lumina mai slaba). Dar exista riscul ca, exagerand cu valoarea prea mare, sa nu se mai atinga nivelul HI datorita "luminii de fond" care exista.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări