Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema filtru low pass cu utc4558

Rila

Postări Recomandate

Am gasit schema asta pe net si am nevoie de cateva indrumari din partea dumneavoastra.

Posted Image

Vreau sa stiu si eu cum se alimenteaza(si cu cat),unde are intrarea semnalului pentru filtrare,si unde are iesirea semnalului.

Intrarea e pe Vi plus masa si iesirea pe Vo plus masa?Sau cum il folosesc?Si cum leg pinii integratului,ca sunt 8 pini si aici nu imi scrie in ce ordine si cum

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Rila

6

• Marian

4

• Aurelian6n2

3

• Ionut Pavel

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pinii lui RC4558 (echivalent LM358, TL072, etc):

Posted Image

Intrarea + = +Input A (din opamp A) = pin 3

Intrarea - = -input A (din opamp A) = pin 2

Iesirea = pin 1

Vi = intrarea in montaj, unde aplici tu semnalul de intrare (referinta la masa)

Vo = iesirea din montaj (referinta la masa).

Alimentezi cu +12V pe pinul 8, masa este pinul 4. Pinii 5 si 6 ii pui la masa. Pin 7 il lasi flotant.

Bafta la conexiuni!

Link spre comentariu

Nu am avut condensatori de 2500 si de 400 am inlocuit cu 22000 si 470.Rezultatul este ca integratul se incalzeste si nu face nimic,nici semnal nici nimic altceva.Cu ce am gresit?Am atasat schema asa cum am facut-o eu

post-42289-139829651872_thumb.jpg

Link spre comentariu

In primul rand vezi ca orice integrat are marcat cu un semn (punct, cerc, semicerc) inceputul lui, si anume unde este pinul nr. 1. Vezi daca ai numarat corect.Ai pus intrarile celui de-al doilea operational al integratului la masa, dar asta nu ar trebui sa influienteze cu nimic.Filtrul asta trebuie montat intre preamplificator si amplificatorul final.

Link spre comentariu

Totusi, nu este bine sa legi intrarile unui operational nefolosit in acest fel. Leaga operationalele nefolosite ca un repetor cu intrarea la referinta (masa in cazul tau). +- 12 volti de unde aplici montajului?

post-63991-139829651888_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu am un preamplificator,am sursa de semnal si amplificatorul.Voi pune ca intrare sursa de semnal si iesirea la intrarea amplificatorului.Va multumesc pentru schema,revin cu detalii!

Link spre comentariu

Ma scuzati pentru post dublu dar nu mai pot edita postul precedent.Am incercat schema cu modificarile aduse de dumneavoastra si nu merge.Imi puteti da alta schema similara si simpla ca aceasta?Sau ce este gresit in aceasta schema?Am alimentat circuitul la pinii 4 si 8

Link spre comentariu

Nu am avut condensatori de 2500 si de 400 am inlocuit cu 22000 si 470...

Daca cifrele alea exprima cumva uF ( micro Farazi ) atunci n-ai nici o sansa sa auzi ceva de la montajul ala, poate doar daca urechile tale ar putea sesiza infrasunetele, desi ma indoiesc... Acolo este vorba despre picoFarazi, 2500p =>2,5n, 400p =>0,4n, pui valori standardizate 2,2n ( condensatori pe care scrie 222 ) si 470p ( condensatori pe care scrie 471 ). Daca doresti ca spectrul sa coboare si mai mult atunci maresti putin valorile condensatorilor, dar foarte putin altfel scoti totul din spectrul audio.PS: N-are nici un fel de treaba cu legi celalalt AO, este protejat, poate avea iesirea in scurt pe termen nelimitat indiferent ce este prezent la intrari, totusi de bun simt mi se pare sugestia lui @thunderer, intrarile la masa ( ambele ) si iesirea libera. Apoi fiind totusi un montaj audio, este evidenta necesitatea alimentarii cu o sursa simetrica, natura semnalului audio impune asta.
Link spre comentariu

Doresc sa il folosesc pe masina unde nu am alimentare asimetrica.Nu il pot alimenta cu minus si pe masa si pe minusul de la integrat si plus pe plusul integratului?

Link spre comentariu

Nu poti alimenta asa, trebuie alimentare simetrica fata de masa, altfel operationalul nu poate reproduce la iesire alternanta negativa a semnalului.Oricum 4558 nu functioneaza corect cu alimentare simpla nici daca il folosesti in CC.

Link spre comentariu

Asa este, pinii 3 si 5 la masa printr-o rezistenta de 6k, pin 8 + si pin 4 -.De aia amplificatoarele auto de calitate au in interior o sursa in comutatie care transforma si ridica tensiunea de la 12 V in una diferentiala de 2x35V de exemplu.Va trebui sa te reorientezi spre un operational care functioneaza cu alimentare simpla, incearca cu lm358.

Link spre comentariu

PS: N-are nici un fel de treaba cu legi celalalt AO, este protejat, poate avea iesirea in scurt pe termen nelimitat indiferent ce este prezent la intrari, totusi de bun simt mi se pare sugestia lui @thunderer, intrarile la masa ( ambele ) si iesirea libera. Apoi fiind totusi un montaj audio, este evidenta necesitatea alimentarii cu o sursa simetrica, natura semnalului audio impune asta.

http://pdfserv.maximintegrated.com/en/an/AN1957.pdf

Operationalele nu au acelasi comportament ca portile logice, legarea intrarilor impreuna introduce zgomot, consum crescut, precum si o incertitudine a valorii la iesire. Operationalele amplifica diferenta dintre intrari, daca sunt legate impreuna va amplifica offset-ul care rezulta in urma procesului de fabricatie (nedeterminist, variaza cu temperatura si alti factori).

Ce ai tu acolo e un filtru "Low Pass" cu o topologie Sallen-Key (ord3), valorile componentelor sunt gresite (daca sunt in uF), aici ai un calculator:

http://sim.okawa-denshi.jp/en/Sallenkey3Lowkeisan.htm

Poti face montajul si cu o sursa unipolara, uite o schema: plus ca foloseste si al 2-lea operational (ca sa nu ii mai duci grija :) )

Nu am idee cat de bun e acest operational in aceasta situatie.

Posted Image

Link spre comentariu
...legarea intrarilor impreuna introduce zgomot...

Citez chiar din documentul atasat de tine:

In addition to the output's

unknown state there is a likely chance the output will change states over temperature inducing

unnecessary noise in the circuit.

Exista o mare diferenta intre certitudinea la care faci tu referire si posibilitatea la care documentatia respectiva se refera in realitate, deci este uneori destul de util sa nu interpretam gresit unele lucruri. Da exista o sansa sa se introduca zgomot in functie de variatiile temperaturii care este singurul factor ce poate influenta iesirea in aceasta configuratie, insa amplificarea in bucla deschisa este foarte mare si iesirea este mult limitata de insasi tensiunea de alimentare, iar temperatura e greu de crezut ca ar putea varia atat de des si de mult incat sa produca zgomot pe alimentari ( masa ) suficient incat sa cauzeze efecte nedorite, o buna decuplare a alimentarilor aproape de pinii integratului rezolva asta, apoi nu-i vorba despre comutatie, ci despre un filtru trece jos, ceea ce presupune evident frecventa joasa, la fel as fi putut spune si eu ca 358 este bun la orice mai putin la audio, SR foarte slab, banda la fel de slaba... dar iarasi este vorba despre filtru trece jos, deci frecventa mica.

..consum crescut...

O posibila crestere a consumului cu cativa mA ( cel mult ) nu vad cum poate reprezenta o problema, iesirea fiind in gol, consumul n-are cum sa fie mare, si acesta oricum la valoarea maxima nu poate fi decat cel limitat intern, de obicei cateva zeci de mA... deci nici asta nu poate fi o problema.

...precum si o incertitudine a valorii la iesire...

Asa si? cu ce ne intereseaza pe noi la ce nivel este iesirea unui AO nefolosit? in cel mai rau caz se amplifica offset-ul intrarilor cu amplificarea in bucla deschisa ( foarte mare ), cel mai probabil iesirea ar fi dusa la limita alimentarii, si nu vad cu ce ar fi asta o problema...

PS: Si ca sa despicam firul in 4, conform acelui document atasat rezolvarea este simpla, alimentare simetrica asa cum am sugerat eu, neinversoarea la masa si inversoarea la iesire si ambele lasate in gol, simplu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări