Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

solutie anti fretting (uzura de contact)

eugeniusro

Postări Recomandate

Am la job o problema mai veche la niste resoarte de suspensie pe niste mese vibratoare, mai precis datorita vibratiilor si a prafului din zona apare o uzura de frictiune la contactul de pe piesele de sustinere la mesele vibrante.Greutatea sustinuta de un arc este undeva in jur de 150-200 kgf.Ce solutii alternative recomandati sau ati intalnit, in principiu ideea este de a elimina uzura specifica, cred ca daca metoda de fixare este una rigida vor disparea deplasarile relative dintre piese care provoaca uzura.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

7

• GEO 53 BN

3

• mihaighe

2

• alin 105

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O metoda simpla si eficienta ar fi o prindere rigida intre arc si carlig, prin intermediul a trei saibe groase (3-4 mm) si un surub de diametru cat mai mare+piulita aferenta.Neexistand miscare intre arc si carligul de sustinere dispare frictiunea( uzura)post-38270-139829651455_thumb.jpgpost-38270-139829651462_thumb.jpgpost-38270-139829651471_thumb.jpg

Link spre comentariu

evident ca asta e solutia, fixarea rigida, ma gandeam ca stiti vre-un model de dispozitive elastice de suspensie, fabricant, furnizor, ceva care sa inlocuiasca sistemul actual.Nu se pot folosi amortizoare fiindca reduc efectul de vibratie dat de motorul vibrator si nu asta se doreste.

Link spre comentariu

Nu cred ca fixarea rigida, va duce la disparitia miscarilor relative dintre arc si cirligele de care sint agatate arcurile.In timp va aparea un mic joc care se va accentua ducind in final la o uzura atit in zona de contact a arcului cu cirligul,cit si in lateral datorita frecarii dintre arc si saibele de fixare.Ar mai fi o metoda de a se evita uzura, daca s-ar inlocui cirligul cu o piesa in forma de U.Pe partea deschisa a U-ului sa fie practicate doua gauri,prin care sa fie introdus un bolt.Pe bolt sa fie introdusa o rola din poliamida.Pe exteriorul rolei sa fie prelucrat un canal semirotund,cu diametrul putin mai mare(0,2-0,3mm)decit diametrul spirei arcului.Rola se va face la un diametru cit sa permita introducerea capatului arcului pe rola.Rola se va stringe in piesa in forma de U,cu ajutorul boltului prevazut la un capat cu cap,iar la celalalt cu filet pentru piulita.Oricum este mai ieftin sa inlocuiesti o rola din poliamida,decit un arc.Asa vad eu rezolvarea problemelor de uzura.Poate ca altii au alte idei mai bune decit a mea.Bafta.

Link spre comentariu

ma gandeam sa folosesc cuplaje flexibile ca in poza intre arc si suport

De ce sa te complici ,piesa intermediara de poliamida -este cea mai buna si ieftina solutie.
Link spre comentariu

Imi poti recomanda un furnizor pentru astfel de piese?acum arunc o privire pe la ceproinv o sa le trimit un mail.

Banuiesc ,ca la firma la care lucrezi, sint si strungari,sau strungar.Tot ce trebuie facut e sa cumpari o bara de poliamida cu diametrul apropiat de diametrul care i-ti trebuie si sa dai strungarului un desen,dupa care sa faca respectivele piese.Daca nu ai strungar la firma ,sigur gasesti unul dispus sa faca asa ceva.Ce e asa mare lucru?
Link spre comentariu

Din pacate nu, in toata fabrica avem 28 angajati pe 4 schimburi plus mentenanta, avem sudori, mecanici, stivuitoristi, electricieni, operatori camera de comanda si cam atat. (strungari nu avem si nici strung)Partea mecanica nu e a mea, e a inginerului mecanic cu care nu ma iubesc prea tare, eu ma ocup de automatizare, si acum ma streseaza ca din cauza ca am eu temporizarea prea lunga la masa de vibrare i se uzeaza lui tinichelele.Masa de vibrare se opreste dupa ce un senzor nu mai vede material pe ea, dar e dificil sa ii explic idiotului.Eu ma gandeam la niste inele groase de cauciuc cu insertie textila, inelul sa se agate de suport si apoi de inel arcul. Sunt usor de inlocuit (nu necesita scule) si datorita flexibilitatii preia vibratiile fara sa duca la miscari relative fata de suport si implicit la uzura.

Link spre comentariu

Eu ma gandeam la niste inele groase de cauciuc cu insertie textila, inelul sa se agate de suport si apoi de inel arcul. Sunt usor de inlocuit (nu necesita scule) si datorita flexibilitatii preia vibratiile fara sa duca la miscari relative fata de suport si implicit la uzura.

Incearca sa tai inelele din niste furtune de presiune de alea hidraulice ca au insertie si sant groase si rezistente.
Link spre comentariu

Pai ia explica-i respectivului inginier mecanic,care ar fi solutia.Nu cred ca este chiar asa de refractar.Pina la urma si el are tot interesul sa nu aiba interventii.Explica-i cu calm si poate ca va veti intelege.Solutia cu inele taiate din furtun hidrauluic,nu mi se pare foarte inspirata avind in vedere ca, suprafata de contact dintre cirlig si arc, este mica .Majoritatea furtunurilor hidraulice au insertia din sirma de otel(cele din cauciuc), Parker.Cele cu insertie textila sint din material sintetic,Tecalan.Nici unele nu sint foarte rezistente,mecanic.Se poate incerca ,dar grosimea in perete este destul de mica si o sa se striveasca in scurt timp.

Link spre comentariu

Ma gandeam la ceva asemanator curelelor de transmisie, as putea incerca cu o curea infasurata de mai multe ori, macar ca sa vad daca este viabila ideea, chiar daca ar fi o solutie buna ar parea totusi o improvizatie.

Link spre comentariu

regimul de vibratii este puternic, ma tem ca in timp se slabesc chiar daca au saibe grover sau splinturi (astea se pot forfeca) o sa incerc mai multe solutii sa vedem ce se potriveste mai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări