Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tda1557q se incalzeste

Postări Recomandate

Salut colegi, un prieten mi-a dat o statie auto cu final ta8210ah sa i-o fac sa mearga in casa...sa-i pun traf, punte, etc.

Problema era ca nu puteam scapa de brumul de retea cu finalul original si se incalzea foarte tare. Crezand ca e finalul defect am scos tot din ea si am bagat un tda1557q. Merge perfect dar problema cu incalzirea persista.

Am observat ca se incinge doar cand am facut probe cu un satelit centru JVC.

Satelitul are 4 dif in el, 2 in serie pt. centru (4ohm) si 2 separate pt. surround L si R (3ohm).

Mers in gol (fara boxe) sau cu boxe de 8 ohm abia se incalzeste dar cu satelitul se incinge tare.

Sa fie impedanta prea mica? dar totusi la volum minim nu ar trebuie sa se incinga...cel putin asa cred eu.

Ar trebui sa leg carcasa la masa (gnd)?

Acum ma gandesc ca poate finalul vechi e bun dar se incingea tot din cauza satelitului :nas:

Poza cu ce am incropit:

Posted Image

Poza cu datele satelitului suspect:

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am mai scos vreo 6 spire la transformator si acum merge bine, nu se mai incinge. Tensiunea de alimentare este acum de 12.8v.Facaturile astea de integrate nu mai sunt bune de nimic :sparge: , tin minte ca primele TDA-uri cu care am facut amplificatoare le alimentam aproape de 18v si nu aveau nimic :da

Link spre comentariu

Mda, m-am inselat..cat am ascultat la volum moderat abia era caldut.L-am lasat cu volumul aproape la minim si dupa vreo 2 ore frigea de nu puteam sa tin mana pe el.Condensatorii de pe intrari sunt electrolitici, de 0.27 micro, alte piese nu mai are si nu e nimic in scurt.Ce sa aiba de se ambaleaza termic asa ? :cry:

Link spre comentariu

Satelitul are 4 dif in el, 2 in serie pt. centru (4ohm) si 2 separate pt. surround L si R (3ohm).

Precizaţi exact modul în care aţi legat aceste difuzoaredrept sarcină a amplificatorului. Dacă impedanţa echivalentăeste sub 4 Ω, atunci aţi obţinut răspunsul la problema dvs.Mai specificaţi totuşi şi dimensiunile radiatorului utilizat.
Link spre comentariu

Indiferent de boxa folosita ca si sarcina, cu volumul la minim ( intrarea pusa la masa ) integratul nu are voie sa se incalzeasca, chiar daca radiatorul este subdimensionat, intai asta ar trebui sa verifici, daca la volum mic se incalzeste atunci ai probleme ori la legaturile electrice ori cu integratul, ar fi utila in acest caz punerea sa pe osciloscop ( iesirea ) sa se verifice daca nu cumva sunt oscilatii. Daca incalzirea are loc doar cu semnal atunci cel mai probabil radiatorul subdimensioat sau sarcina prea solicitanta, eu as tinde sa cred ca-i vorba despre o combinatie a celor 2 factori.

Link spre comentariu

..0.27micro care erau pe intrari sa oscileze?...

Greu, spre imposibil...Oscilatiile ( daca sunt ) de obicei au loc datorita legaturilor electrice gresite sau cablajului trasat defectuos ( am mai zis eu asta undeva ieri ), condul de pe intrare n-are cum sa influenteze regimul termic... pe de alta parte imi cer scuze dar eu nu vad radiatorul in acea poza, sa inteleg ca integratul este fixat pe carcasa? sau poate nu mai vad eu bine... :nas: Referitor la acel satelit, din cate observ in imagine are o boxa pentru centr si sateliti stanga/dreapta, daca satelitii sunt ( sau unul din ei ) in paralel cu cetralul atunci chiar daca se foloseste filtru pentru ei, la frecvente inalte amplificatorul vede sarcina de 4 ohm in paralel cu una ( sau 2 depinde cum sunt legate ) de 3 Ohm, adica sub 2 Ohm in cel mai bun caz ceea ce este extrem de putin, si nu este deloc de mirare ca integratul se incalzeste chiar si la volum mai redus. Pe scurt boxa aia pare mult prea solicitanta pentru capabilitatile acestui integrat, mult mai potrivite sunt boxe in genul celor de la combinele audio mai vechi.PS: referitor la eventualele oscilatii, daca acestea exista evident, cred ca ai putea observa daca acestea sunt fara osciloscop, masurand curentul consumat de la sursa cu volumul la minim ( intrarea la masa ) si o sarcina pe iesire, daca amplificatorul oscileaza curentul consumat ar trebui sa fie relativ mare, zeci/sute mA... repet e o parere pur subiectiva si personala, daca cineva considera ca e irelevanta n-are decat sa ma corecteze.
Link spre comentariu

amplificatorul vede sarcina de 4 ohm in paralel cu una ( sau 2 depinde cum sunt legate ) de 3 Ohm, adica sub 2 Ohm in cel mai bun caz ceea ce este extrem de putin

Absolut corect; acelaşi lucru l-am evidenţiat anterior şi eu.Dar până vom lămuri acest aspect (domnul anddy continuă săne ţină "în suspans" în ceea ce priveşte impedanţa echivalentăde sarcină) se pare că mai durează.Deci, repet:

Precizaţi exact modul în care aţi legat aceste difuzoaredrept sarcină a amplificatorului. Dacă impedanţa echivalentăeste sub 4 Ω, atunci aţi obţinut răspunsul la problema dvs.

Link spre comentariu

Integratul este fixat direct pe carcasa, de asta am facut poza la ea.

In legatura cu satelitul, asta e, are 4 difuzoare...alea 2 de pe centru sunt legate in serie, iar cele doua de pe margine sunt independente (surround L si R). Satelitul are 6 fire la alimentare dupa cum se vede in poza, nu are filtre pasive in el.

Posted Image

Posted Image

Dupa ce am schimbat condensatorii de pe intrari, amplificatorul merge continuu de ieri si e rece rece.

Inclin sa cred ca ei erau de vina :nas:

Link spre comentariu

Rezolvarea este doar superficiala si asta pentru ca ai folosit condensatori de 100n care la frecventele joase ( unde consumul si stresul este mai mare ) acestia prezinta o reactanta mare ( la 50 Hz spre exemplu 50k ), ceea ce evident atenueaza destul de mult spectrul inferior, pune 1u nepolarizati si-ai sa vezi diferenta...Eu imi sustin in continuare opinia ca incalzirea este o combinatie a racirii superficiale ( slabe ) si sarcinii prea solicitante, foloseste boxe de 8 Ohm si ai sa vezi ca si cu conzi mari pe intrare, regimul termic este cu totul altul.

Link spre comentariu

Din pacate nu am gasit prin casa de 1u nepolarizat, dar am pus de 0.47u nepolarizat care oricum e mai mare decat arata in datasheet, adica 0.27u. Amplif merge rece pe acelasi satelit si joasele nu mai sunt atenuate.Maine o sa-i fac proba pe boxe mai mari de 8 ohmi si la volum mai mare. :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări