Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator sau potentiator de incarcare ~5v

Vizitator tassadaru

Postări Recomandate

Vizitator tassadaru

Salutare.

!!! Se pare ca dupa niste informatii primite, multimetrul da valori putin mai mari la masuratori, si incarcatorul meu l-am masurat cu acelasi multimetru, deci poate valorile scrise de mine sunt mai mici in realitate !!!

Micul electronist din mine a inceput iara sa faca un mic proiect. Am desfacut o baterie de laptop (buna, de la un laptop la care i-a murit placa de baza) si am 8 celule. Packul scoate pe la 18v si ceva, 4.6 aprox per celula.

Packul arata cam asa:

Posted Image

Posted Image

Eu am nevoie de 5 volti, dar pot lucra si cu 4.6 (am un step-up converter 3v-6v la 5v 1A). Am un incarcator de telefon care incarca la 6.1v-6.2v la 2A.

Acum, daca iau 4 celule si le leg in paralel, tehnic am 4.6v la un amperaj cumulativ al tuturor celor 4 celule (sau sa leg mai multe in paralel, pentru o capacitate sporita). In trecut, am avut tot asa (4 celule, legate in paralel), dar le-am supraincarcat cu acelasi incarcator, si nu mai tin energie in ele nici cat sa alimentez un led.

Am nevoie de o schema sau o idee ce as putea sa fac (in afara sa stau 2 ore sau cat langa incarcator si sa-l scot calculandu-mi amperajul aproximativ al pack-ului de celule si cat timp ar lua sa il incarce incarcatorul cu pricina), ma refer la un mic dispozitiv sau circuit care sa intrerupa alimentarea de la incarcator spre celule in momentul in care acestea devin 95% pline (ca asa am citit ca ar fi cel mai optim sa incarci orice fel de acumulator Li-Ion).

Exista asemenea dispozitiv sau circuit care pot sa-l fac? (repet, sunt incepator in d-ale electronicii, stiu si eu chestii de baza si sa lipesc acolo 2-3 fire). Optim ar fi sa gasesc sa-l cumpar de undeva acel circuit cum am cumparat step-up converterul de pe okazii.

Incarcatorul folosit este urmatorul:

Posted Image

Pot incarca cu el 4 celule legate in paralel? Daca da, cat trebuie sa le tin la incarcat? Un mic circuit sau schema mai usoara sa intrerupa ceva incarcarea cand celulele sunt pline ar fi optima.

Va multumesc pentru timpul acordat citirii acestor randuri si sper ca sa ma ajutati sa gasesc o solutie ca sa nu mai imi distrug celulele si sa le pot incarca linistit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

1

• gauss

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Arunca aparatul ala de masura, ca e o mizerie.La 4,6V, acumulatorii aia ar fi de ceva timp in flacari :speriat Da, cauta ca s-au postat scheme pt incarcat li-ion.Practic trebuie sa limitezi tensiunea la 4,1-4,15V.Curentul il poate limita incarcatorul

Link spre comentariu

" Micul electronist din mine a inceput iara sa faca un mic proiect. " . Asta nu e rau ... atentie mare cu celulele Li - Ion . Poti avea neplaceri mai mari decat sant acceptabile . Un pic de documentare prinde bine intotdeauna ... Cauta un incarcator dedicat ( sfatul meu ... ) .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări