Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce alimentez 20 LED-uri de 3W ?

Vizitator KaiserSoze

Postări Recomandate

@marian! nu e nimeni patron si nimeni subaltern! este clar pentru toata lumea cum se alimenteaza un LED! Ma scuzi, dar nu a fost intentia mea de a jigni pe nimeni! pur si simplu am explicat cum as face in locul omului! si da.. ai dreptate! daca am un led care se alimenteaza la 350ma si are o cadere de tensiune de 3V, iar eu il alimentez de la o sursa de 2.9V care poate da 5A, merge fara probleme! si nu vreau sa jignesc dar o sa imi mentin parerea inca o data! eu in acea maniera as alimenta acele leduri! as face grupuri de cate trei, si as folosii generatoare de curent constant.(punct)Nu am comentat ideea ta @marian, am exprimat doar o parere personala! scuzati interventia daca deranjeaza!numai bine!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius_3004

4

• Marian

3

• AlinEX

2

• valangjed

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator KaiserSoze

Am prin casa un alimentator de laptop 16V / 3.3A.Voi merge pe el, dar in grupuri de 4 LED-uriMultumesc tuturor pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Ca sa stabilesti valoarea rezistentei R (in schema ta cu alimentatorul de 16V, LM317, R si 4 leduri albe in serie) poti face un test cu R=4,7 ohm pentru ledurile mici si 2 ohm pentru cele mari. Masori concret curentul (cu ampermetrul in serie cu ledurile) si apoi ajustezi R. Daca esti nevoit sa folosesti scala de 20A, atentie fiindca citirea a 0,3...0,6A de multe ori nu este suficient de precisa. Mai bine masori tensiunea pe R si calculezi I=U/R. Oricum tensiunea pe rezistenta aia va fi 1,25V. Daca, curentul este prea mic, micsorezi valoarea lui R. Valoarea exacta depinde de tipul ledurilor si tensiunea alimentatorului in sarcina. Puterea rezistentei R pentru ledurile mici este prudent sa fie de 1W (1 Watt), iar pentru cele mari de 2W.Va fi nevoie si de radiator pe 317, mai ales la ledurile mari. Si radiatoare la leduri, daca nu au din fabrica.

Link spre comentariu
Vizitator KaiserSoze

Multumesc domnu' Ticu, asa voi face.

LED-urile au radiatoare si in zona lor va fi si un mic flux de aer de la un ventilator.

317 vor avea radiator comun...trebuie cumva izolatie intre ele si radiator?

In ce priveste rezistentele, am facut un calcul rapid pe site-ul de unde am luat si poza postata http://www.reuk.co.uk/LM317-Current-Calculator.htm si valorile se invart pe unde ati zis dvs.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări