Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce alimentez 20 LED-uri de 3W ?


Vizitator KaiserSoze

Postări Recomandate

Vizitator KaiserSoze

SalutDoresc sa alimentez 15-20 de LED-uri cu putere de 1w si 3w, legate in paralel.(momentan am stabilit sa pun 6 buc.de 1w si 12 buc. de 3w, dar nu sunt 100% sigur.Oricum puterea totala nu va trece de 50W)Specificatiile LED-urilor ar fi:Pentru cele de ~ 1W : Tensiune alimentare 3,8-4,2VCurent : 350 mAPentru cele de ~3W :Tensiune alimentare 3,2-4,0VCurent : 700 mA Deci tensiunea de alimentare va fi cam 3,8-3,9V.LED-urile vor functiona pe perioade cuprinse intre 30-180 sec. cu pauze destul de mari intre ele.Cred ca un traf de 12V cu rezistente de rigoare nu prea se preteza asa ca va intreb :Care ar fi cea mai buna metoda de alimentare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • marius_3004

    4

  • Marian

    3

  • AlinEX

    2

  • valangjed

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca toate ledurile vor fi conectate in paralel atunci un traf de 6 sau 12V care sa suporte curentul total necesar ( preferabil 6V pentru disipatie mai mica pe regulator/scc ), apoi cel mai indicat ar fi cate un scc pentru fiecare led, daca nu se poate asa atunci unul pentru ledurile de 1W dimensionat sa zicem la 200mA, si inca unul pentru ledurile de 3W dimensionat undeva pe la 4-500mA.

Link spre comentariu
Vizitator KaiserSoze

@valangjed : Merci !!! M-am luminat! Si in mare secret am mai aflat o formula U=R*I ,care se traduce din cate am inteles asa: Esti ohm cu mine, sunt ohm cu tine :)))Glumesc, sper ca nu te-ai suparat.@marian: Multumesc.Cam asa ceva ma intereseaza, o schema cu regulatoare, drivere LED sau am mai vazut o chestie numita convertor step-down care cred ca s-ar preta aici ... Pana la urma iau un traf de 6V pun cate o rezistenta pe fiecare LED si gata, dar ma gandeam ca exista metode mai "destepte" de control pentru alimentare.

Link spre comentariu

Varianta cu rezistenta este cea mai simpla evident si destul de fiabila in masura in care se asigura cate o rezistenta pentru fiecare led, insa pe rerzistor s-ar disipa o putere oarecum mare, deci ar fi necesare rezistente de putere ( 3 sau 5W ) care oricum s-ar incalzi intr-o oarecare masura, cat anume numai testele o pot releva, apoi un alt dezavantaj este sensibilitatea solutiei alese la variatiile retelei, adica curentul prin led s-ar modifica sensibil in ritm cu modificarea retelei. Un generator de curent constant insa este imun la variatiile de tensiune plus ca shuntul va disipa destul de putin ( ~0,65V cadere pe el ), acuma gandindu-ma mai bine, nu mai sunt sigur ca varianta cu traf de 6V este tocmai ok, tensiunea pe el in sarcina ar putea cadea destul de mult si cumulat cu variatiile retelei se poate ajunge in sintuatia in care tensiunea disponibila ar fi prea mica... poate sa zicem 9V la minim 5A cred ca ar fi ok. Redresare in punte, un electrolitic de cativa mF ( miliF ) apoi te decizi tu, fie folosesti generator pentru fiecare led, fie folosesti 2 generatoare, unul pentru ledurile de 1W si unul pentru cele de 3W, varianta cu 2 generatoare este mai simpla si mai ieftina ( de ce nu ), si se poate asigura fie cu bipolari fie cu mosfet, depinde ce preferi tu.

Link spre comentariu
Vizitator KaiserSoze

@ marian: multumesc de precizari

 

 

@marius_3004: ...poate. Si mie mi-a dat cu virgula, de-aia am pus in fata valorii puterii semnul ~ (aproximativ)

Producatorul LED-urilor le vinde generic ca fiind de 1W si 3W

Link spre comentariu

Nu am sesizat ca acolo e mai mult de 1W.Am vrut sa spun ca stiind puterea consumata de led-uri poti alege alimentatorul , tensiunea si curentul nominal, cu ajutorul respectivei formule.Aveam vre-o doua beri "la bord" si ma exprimam mai greu. :rade:

Link spre comentariu

dupa cum ar trebui sa stiti, ledurile se alimenteaza in curent constant! cel mai bine este sa se inserieze ledurile de 3W, si sa folosesti un generator de cc(curent constant) pentru ele! la fel sa procedezi si cu cele de 1W! Nu este bine a se lega ledurile in paralel, datorita faptului ca in timp se poate defecta vre-un led, si de aici mai este un singur pas pana la distrugerea celorlalte prin cresterea curentului prin LED! (aici nu am inteles bine: ai leduri numai de 1W sau numai de 3W? sau ambele tipuri?)depinde de tensiunea la care le vei alimenta cum legi ledurile! de exemplu: la 12V faci grupuri de cate trei led-uri, si alimentezi fiecare grup prin generator de cc! (asta ca sa fie treaba treaba)sau... inseriezi toate ledurile de 1W, sau de 3W, inmultesti tensiunea fiecarui led cu nr de led-uri, mai adaugi cativa volti, si proiectezi un generator de cc sa reziste la tensiunea rezultata! (asta se preteaza pentru alimentarea la tensiuni inalte ex:220Vca)oricum! cel mai sigur(daca nu te pricepi sa faci o sursa pentru LED) este sa le alimentezi la 12V prin sursa de curent constant(sau driver LED cum i se mai zice acum) gata proiectata pentru LED-uri de 1 si 3W! se gasesc relativ usor in comert!LE: am observat acum ca se doreste alimentarea a 6 LED de 1W si 12 de 3W! poti face 2 grupuri de 1W si 4 grupuri de 3W in total ai nevoie de 4 generatoare de cc la 700mA si 2 la 350mA! in total ai nevoie de 12V la 3,5A! rotunjind(existand si pierderi) ai nevoie de o sursa capabila de 4Amperi la 12Volti! Eu asa as alimenta!

Link spre comentariu

...constant!; ...pentru ele!; ...cele de 1W!; ...LED!; ...ledurile!; ...de cc!; ...rezultata!; ...si 3W!; ...comert!; ...de 3W!; ...la 350mA!; ...la 3,5A!; ...12Volti!; ...alimenta!;

Auzi, nu crezi ca exagerezi rau ( dar rau, nu gluma ) cu semnele exclamarii? la urma urmelor i se spune Semnul Exclamarii dintr-un motiv precis, eu stiu asa, o propozitie se incheie cu semnul de punctuatie... "punct"... pe bune acuma parca noi suntem subalternii tai si tu esti ditamai patronu si te impui tipand si exclamand comenzi la noi, mi se pare extrem de stresant exagerearea folosirii acestui semn...

 

Si ca sa fiu on:

dupa cum ar trebui sa stiti, ledurile se alimenteaza in curent constant...

Nu neaparat, uite ca eu alimentez o lampa cu leduri de 3W cu Tensiune Constanta fara nici un fel de limitare a curentului ( si sursa duce muuuuult peste ce ar putea suporta ledurile ) deja de destul de mult timp fara nici un fel de semn de oboseala din partea ledurilor, de ce? pai te las pe tine sa ghicesti motivul daca tot pari a fi atat de expert in leduri...

 

Ledurile se pot alimenta oricum poftesti atata vreme cat stii ce faci si cu ce ai de-a face, se pot folosi in orice configuratie daca se prevad anumite rezerve de siguranta la parametrii de functionare, ca fapt divers eu aici am sugerat si varianta cu cate un SCC pentru fiecare led in parte, mi se pare evident cea mai indicata si sigura metoda, dar evident este si cea mai complexa...insa fiecare face asa cum considera ca bugetul ii permite.

Link spre comentariu
Vizitator KaiserSoze

Multumesc AlinEX. Ai lamurit problema cel mai bine, cel putin pentru mine.Ma feream sa leg in serie, in ideea ca daca se arde 1, nu mai functioneaza nimic, dar in grupuri e ok.Acum am nevoie de o schema de generator cc simpla ( se pare ca o sa fac 6 bucati) :)Asa ceva e ok?

post-67914-139829651382_thumb.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări