Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare LED-uri

Vizitator Tomas

Postări Recomandate

Vizitator Tomas

Buna ziua mam pus sami construies o lampa din HDD si nu stiu cum sa fac sa nu se arda leduri in 2-3 zile. Folosesc LED-uri de 3mm culoari oarecum alba si alimentate de la un telefon nokia 5200 conectate la USB-ul telefonului.Am vazut pe net ca legau ceva rezistenta la fiecare LED. Acum nustiu nu ma prea pricep am sa va dau schema cum sunt legate. SI SCUZATI DE GRESELILE GRAMATICALE LE AM PROST CU LIMBA ROMANA CA EU ACASA VORBESC SLOVAKA :)

post-77775-139829650429_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

7

• The Stressmaker

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca este alimentator pentru telefon cu mufa USB atunci acesta are 5V la iesire. Eu va recomand sa legati in serie cu fiecare led o rezistenta de minimum 100 de ohmi pentru a limita curentul la aproximativ 18 miliamperi. Daca nu va deranjeaza scaderea luminii emise de leduri atunci puteti creste valoarea rezistentei la 120 ohm sau 150 ohm, in functie de rezistentele pe care le gasiti si astfel scade curentul absorbit de fiecare led la 15 miliamperi (pentru 120 ohm) respectiv 12 miliamperi (pentru 150 ohm).In schema dv. fiecare led rosu va fi inlocuit de un led inseriat cu o rezistenta asa ca veti avea in total 8 leduri si 8 rezistente. Nu conteaza daca este de 3 milimetri sau 5 milimetri, consumul este acelasi, limitat la maximum 20 miliamperi.

Link spre comentariu
Vizitator Tomas

Neaparat la fiecare led in parte? si daca as pune o rezistenta la unul dintre firele de intrare ? Ca chiar nu vreau sa dezmembrez totul :( :(

Link spre comentariu
Vizitator Tomas

Toate sunt de 5mm si culorile sunt cam toate albe unele un pic mai albastruie da nu prea se observa am sa revin cu o poza sa vedeti Si dupa schema mea de sus ce rezistenta miar trebui ????

Link spre comentariu

Pai e de asteptat sa lumineze mai slab decat atunci cand se ardeau...Sa nu mai zic, daca le-ai alimentat de la 5V fara rez, le-ai stricat (nu mai lumineaza cum trebuie cand sunt alimentate corect).Rezistenta sigur e de 30 de ohmi? Pune o poza cu eaMare diferenta n-o sa fie cu cea de 20, dar incearca.La magazinele de electronice se gasesc usor :)

Link spre comentariu
Vizitator Tomas

Era de 32 nu va pot da o poza momentan ca nam maus :( dar va pot da culorile prima maro subtire apoi una neagra groasa una rosie spre portocaliu groasa si una rosie subtire ceva de genul leam masurat cu un multimetru Ce o sa va spun o sa radeti dar am scos dintr-un HDD din placuta aceea o rezistenta din acea micuuuta raw si am incercato era de 25 ohmi si lumina bunicel Si daca am conectat ledurile la bateria de 5v leam deteriorat deja ? :( Dar nu leam tinut mult numai atat sa le testez de cateva ori pentru cateva secunde

Link spre comentariu

Daca ai masurat-o, e bine.Da, ledurile s-au compromis instant. Dar daca esti multumit de cum lumineaza acum, lasa-le asaTotusi din ce anume le-ai alumentat? Ca baterie de 5V nu exista

Link spre comentariu
Vizitator Tomas

De la o baterie de telefon Nokia 5200 ca partea cu ecranul a telefonului nu mai functioneaza este bun de arunkat il voi folosi si pentru a incarca bateria si prin a alimenta becurile de la USB in siguranta fara sa ard pc-u sau sa pocneasca bateria :) Dar cu timpu o sa schimb eu ledurile :)Cum am ramas deja fara idei de unde sa scor o rezistenta de 20-30 ohmi am luat placa de baza si am gasit acolo din alea mici 2 rezistente de 22 ohmi mam chinuit un pic sa prin firele de ele da no asta este nam acces la un magazin de componente electronice ca cel mai apropiat este in Oradea..... si nu mi se merita sa ma duc pentru 2 rezistente

Link spre comentariu

Pai acumulatorul ala are doar 3,7-4V. Ledurile au fost afectate, dar poate nu prea grav.Din ce ai scris, incarci acumulatorul in telefon? Foarte bine asa :da . Daca l-ai conecta direct la incarcator, exista pericolul sa explodeze! :speriat

Link spre comentariu
Vizitator Tomas

Da telefonul va fi conectat la tot circuitul deci bateria se va incarca normal prin telefon prin USB sau incarcator deci nui risc sa puste bateria :) Pe incarcator scrie 5V deci si bateria tot atat are cred ca ii sters pe baterie :|cand o sa termin o sa va arat poze :P

Link spre comentariu

Bateria aia e un acumulator cu Li-ion de 3,7V.Dar tensiunea lui variaza intre 4,2V cand e incarcat full si ceva sub 3,7V cand e descarcat...In telefon, intre incarcator si electronica, mai e un montaj, care se ocupa de incarcare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări