Galagie Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Salut, doresc sa construiesc o statie de lipit termocompensata cu varfuri JBC care au integrat o termocupla. Deocamdata nu stiu ce fel de termocuple au ( K,C,T,B ?!? ), dar as avea nevoie de o sursa, sa zicem ca 1 volt mi-ar fi arhisuficient dar sa fie stabilizata cu variatii de preferat 1%.Aveti vreo idee ?!? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 TL1431 (care da 2,5V) + divizor pe iesire Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Nu vinzi varfurile ? ... eu am JBC ... ( cu scuze pentru off - topic ! ) . Link spre comentariu
Galagie Postat Iulie 3, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2013 Salut, nu vand nimic sorry.Dr.L interesant, chiar nu mi-a trecut prin minte sa folosesc acele tl-uri, am studiat putin diferntel intre tl1431 si tl431 (am vreo 10 bucati in "cutia cu maimutze") . O sa vad diseara ce fac Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Spor la treaba ... poate ne tii la curent cu constructia ! JBC e in primele 3 in lume ... cu un ordin de marime peste Weller , si 80 % din acest lucru se datoreaza " varfurilor " , restul din algoritmul software al statiei de lipit ... Link spre comentariu
Galagie Postat Iulie 3, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2013 Salut, momentan fac niste masuratori cu o sonda K calibrata unde la 163grade (citire sonda K) in varf, unde cu termocupla integrata in varf citesc aprox 93 grade. Tre sa-mi dau seama ce tip de termocupla am in varful de lipit Link spre comentariu
Galagie Postat Iulie 3, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2013 S-ar parea ca este vorba de o termocupla in varful jbc de tip E , daca cu sonda K citeam 160 grade, care conform cu tabelul http://www.pyromation.com/downloads/data/emfk_c.pdf dezvolta 6.540mV , iar sonda din varf imi indica aprox 93 grade care corespunde cu 5.781, iar la ca si valoarea de tensiune mai apropiat de sonda K (6.540mV) am gasit temperatura 106-107 grade pentru sonda E. Am incercat tabele de la sonde R,J,C,N si T si niciuna nu se apropie ca si valori decat sonda de tip E. Posibil sa fie si ceva caderi de tensiune datorate contactelor imperfecte si rezistenta termica imperfecta. O sa vad maine cand ma apuc de hardware Vreau sa fac ceva cu un microcontroler. Voi face public apoi si intregul proiect Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 http://ep.etc.tuiasi.ro/site/Senzori_si ... zori_5.pdf Trebuie efectuata compensarea jonctiunii intre termocuplu si cablurile de masura din cupru sau materiale diferite de cele ale termocuplului ... Link spre comentariu
EFTIMIE Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Am si eu o intrebare pentru colegul @gauss .Eu sunt fan WELLER si am o gramada de statii de lipit dezlipit de la ei ,am vazut ca JBC sunt mai scumpi care este diferenta?Scuze de off-topic. Link spre comentariu
Galagie Postat Iulie 4, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2013 Salut, m-am jucat aseara cu varful, am incercat sa citesc de curiozitate tensiunea de pe termocupla cu heater-ul alimentat, cand alimentez varful si incerc sa citesc de pe termocupla, am in jur de 600mV pe iesire.Ma gandeam cu un microcontroler care sa alimenteze varful in impulsuri iar cand este in repaus heater-ul atunci sa fac citirea de pe termocupla, asta in situatia in care pinul de la termocupla sa-l tin permanent alimentat printr-o rezistenta la o sursa de precizie sa-i spun asa.Daca alimentez separat termocupla si fac reading de temperatura cand heaterul nu este alimentat, am valorile "milivoltice" ) corespunzatoare cu temperatura care vor fi citite printr-un comparatorAm atasat o schema de principiu Sheet2.pdf Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Posed si Weller , si JBC . Dar de mult timp lucrez numai cu JBC . Creionul este mult mai usor , ca un pix banal , se poate schimba in 3 ( trei ) secunde , cu o singura mana , virful cu altul necesar ( face corp comun cu rezistenta ... ) . Acestea pe scurt in ceea ce priveste ergonomia , mai sant si altele ... Ce m - a facut sa " adopt " JBC a fost comportamentul in timpul procesului de lipire , constanta reglarii temperaturii si disponibilitatea extrem de rapida a unei cantitati suplimentare de " energie " termica in cazul unor lipituri dificile . Practic varful nu are inertie , ceea ce la Weller se mai intampla ... Semnificativ este faptul ca cu statia complet rece se poate face o lipitura corecta in 3 secunde ... timpul nu e mentionat in instructiuni , dar dupa cuplarea alimentarii si extragerea creionului din suport se poate lucra , varful este deja stabilizat ca temperatura . Secretul sta , dupa cum am scris mai sus , in constructia deosebita a virfului corp comun ( monolitic ) cu rezistenta de incalzire si in algoritmul reglarii temperaturii de functionare . Statia intra in stand - by la introducerea creionului in suport , la variantele digitale sant si alte reglaje ... Din experienta mea varfurile sant " excesiv " de durabile , n - am reusit sa compromit veunul ... Am achizitionat numai varfuri compatibile ROHS , care merg si cu aliaj fara plumb , desi detest solutia si nu folosesc asa ceva ... Singura problema e costul ... varfurile sant in jur de 160 - 200 RON bucata , iar statia cea mai simpla trece de 1500 RON ... cel putin acestea erau preturile cu ceva timp in urma ... http://www.jbctools.com/general-questions-menu-115.html ( P.S. - pt . dl . Eftimie , cu scuze pentru off - topic ... ) Link spre comentariu
Galagie Postat Iulie 4, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2013 Eu am la servici doua seturi asa http://www.jbctools.com/productes/RMST/ ... gen_01.jpg n-as da jbc pe un weller in veci ! Am lucrat cu weller 3-4 ani, iar de 2 ani tot pe jbc o ard, acum sa ma scuze moderatorul pt oftopicul creeat cu weller vs jbc Parerea mea este ca jbc-ul este net superior weller cel putin in materie de lipituri atat thd cat si smd, asa ca tot am lucrat ceva ani in automotive trucks, as zice ca e un fel de Volvo vs Scania ) Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Din ce stiu eu, termocupla genereaza o tensiune in functie de temperatura. Deci cum sa alimentezi asa ceva?Nu se amplifica tensiunea la un nivel mai ridicat, apoi cu un comparator se realizeaza termostatul?Ar fi foarte utila o schema de la o statie, s-o copiezi Link spre comentariu
Galagie Postat Iulie 4, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2013 Din ce stiu eu, termocupla genereaza o tensiune in functie de temperatura. Deci cum sa alimentezi asa ceva?Nu se amplifica tensiunea la un nivel mai ridicat, apoi cu un comparator se realizeaza termostatul?Ar fi foarte utila o schema de la o statie, s-o copiezi eeeeeeee ce fain ar fi, dar te sperii cand vezi cat hardware are prin asemenea statii. Iti dai seama ca astea sunt secrete pentru amatorul electronistNu spun astia nicimacar ce tip de termocupla au in varfuri, Din ce stiu eu, termocupla genereaza o tensiune in functie de temperatura. Deci cum sa alimentezi asa ceva?Atunci o fi ceva sonda, teoretic n-are cum sa genereze singura tensiune, este ca un fel de shunt termic, pe temperatura X cad xx milivolti din sursa Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Termocuplul GENEREAZA singur tensiune . Daca nu e evident acest lucru , vor fi mari probleme in a alcatui o schema functionala in practica . Am postat ceva teorie succinta mai sus , dar se pare ca nu a facut " impresie " ... sant topicuri relevante pe Elforum , ar trebui consultate . ( se refera la statii de lipit artizanale ... ) . In josul paginii din link sant ceva informatii semnificative , iar tot topicul arata cam cum se pun problemele ... o lectura instructiva ( cel putin pentru mine ... ) http://dangerousprototypes.com/forum/vi ... 57&p=51076 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum