Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rog ajutor pt schema electrica 380V

dorinromeo

Postări Recomandate

am folosit doar fazele si pamantarea la motor, dar la priza de 220V folosesc firul albastru si o faza? corect? scuze pentru insistenta dar vreau sa fac corect legaturile si sunteti singurii pe care ii pot intreba fara sa se supere. multumesc pentru rabdare.

Asa este corect ,,doar fazele si pamantarea la motor, dar la priza de 220V folosesc firul albastru si o faza".Daca aveti mai multe prize monofazice (220V) ar fi bine sa repartizati cat mai egal prizele (de ex. cate 2 prize pe fiecare faza , nul-ul adica firul albastru este comun la fiecare priza de 220V).Daca aveti prize trifazice cu 5 contacti puteti lega si nul-ul in priza dar in cazul unui motor trifazic nu este folosit , totusi este bine sa fie legat in priza ca poate o sa alimentati un tablou electric cu elemente de automatizare (relee , contactori care pot sa functioneze la 220V). Daca aveti priza trifazica cu 4 contacti , nul-ul nu se leaga dar se leaga obligatoriu ,,pamantarea''. La motorul trifazic nu trebuie montat condensator , schimbarea sensului de rotatie se face prin inversarea a doua faze la bornele motorului (sau la plecarea din contactor sau priza)
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dorinromeo

9

• leoncris

8

• H Robert

2

• bentanioan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atentie pt. ca majoritatea motoarelor a fost construite sa functioneze intr-un anumit sens si nu in doua sensuri, racirea motorul este facuta sa fie eficienta pt un anumit sens (spre stanga sau drapta)Posibil ca racirea sa nu aiba efect deloc in sensul contrar celui normal de functionare, deci atentie la racirea motorului, obligatoriu trebuie sa aveti o protectie la suprasarcina acesta o faceti cu un releu termic.Asteptam mai multe poze cu proiectul finalizat si informatii despre el.

Link spre comentariu

Motoarele sunt construite sa functioneze in ambele sensuri.

Nu confunda cu pompe , reductoare ...

Racirea nu tine cont de sens , paletii fiind ... drepti.

"dar la priza de 220V folosesc firul albastru si o faza? corect? " - Nu , la legarea unui motor trifazat alimentat in monofazat se adauga condensator conform schemelor anexate.

Link spre comentariu

Din cate am inteles vrea sa branseze de la sistemul de alimentare trifazat o priza monofazica si a intrebat ce fire sa foloseasca probabil firul albastru la el este nulul de lucru si cu o faza, a spus ca motor l-a alimentat dintr-un generator trifazat, nu se refera la alimentare motorului trifazat de la un sistem monofazic.

Link spre comentariu

"am o intrebare: comutatorul stea-triunghi care l-am vazut in comert poate sa schimbe tensiunea de alimentare a motorului trifazic in monofazic? sau altfel spus, poti alege din comutator ce tensiune folosesti pentru alimentarea motorului trifazic, adica 220V (reteaua obisnuita) sau 380V (unde ai la indemana)?

Oricum , e greu de inteles ce vrea.

Poate ca ar trebui transferat la Sectiunea incepatorilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări