Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prize internet si...extensii

traianpop

Postări Recomandate

Am primit urmatoarea "tema de casa" :-la un apartament cu doua camere, in curs de renovare, trebuie montate prize pentru internet/telefon. -furnizor de internet este RDS, momentan nu se stie aranjarea mobilierului, asa ca trebuie montate prize pe doi pereti al aceleiasi camere, si o alta priza in alta camera;-vreau sa intreb daca aceste prize se pot lega ''in paralel'' , si daca da, ce masuri trebuie luate; daca nu, care sunt solutiile?Bineinteles, se va conecta doar un singur PC(in principiu laptop) in oricare din cele trei prize.Problema nr.2: - de la intrarea in apartament si pana la cele trei prize de internet, prin tub gofrat vor merge doua cabluri, FTP pentru internet si coaxial pentru TV; au influenta unul asupra celuilalt, in privinta semnalului?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• traianpop

5

• mihaicozac

4

• lorik199

3

• porscheg

3

Top autori în acest subiect

Nu se pot conecta in paralel. Am patit aceasi problema acasa si am ales solutia wireless. Se pot trage cabluri separate PE FIECARE PRIZA si conectare la intraarea internetului un switch.

Link spre comentariu

pentru camera sa nu vii cu 2 fire din swich poti folosi acelasi cablu iar la fiecare priza sa scoti 4 fire din cablu de ex priza 1 albport port, albverde verde; priza 2 albmaro maro, albalbastru albastru iar legarea pe priza va fi 1 2 3 si 6 parca daca nu te uiti la o placa de retea si vei vedea cum vin pini acolo

Link spre comentariu

Nu se pot conecta in paralel. Am patit aceasi problema acasa si am ales solutia wireless. Se pot trage cabluri separate PE FIECARE PRIZA si conectare la intraarea internetului un switch.

Sincer nu vad de ce n-ar merge si varianta paralel atata timp cat nu va fi folosit decat un singur calculator. Eu zic ca merge si asa dar nu recomand asta intrucat oricand mai poate aparea si un al 2-lea laptop in locuinta respectiva si atnci nu pot fi legate amandoua astfel. Asa ca mai bine varianta lui @porscheg cu diferenta ca in loc de swich eu as pune un router wireless (majoritatea ruterelor au 4 porturi LAN) ai si internet prin cablu plus ca ai si pentru un eventual telefon.....sau o tableta...etc.Se poate lua in calcul si varianta lui @shark020 desi in cazul asta trebuie sa studiezi ceva .....
Link spre comentariu

Ia innoada dumneavoastra 3-4 cabluri UTP in paralel sau pe traseu leaga-le la capat intr-o singura mufa si dupa aia sa ne spuneţ daca la celalat capat au net oricare dintre ele.Ca eu am facut asta si n-a prea mers.Valabil insa sa scoti perechi din cablu pe traseu pentru o priza si mai departe inca o priza deci maxim doua iar la capatul celalat sa pui doua mufe pentru fiecare din perechile scoase bagate intr-un switch.Chiar daca la capat dupa ce au fost innodate se aprinde becul nu inseamna ca si internetul asta dubios circula linistit pe sarmele alea care au continuitate. Asa n-ar mai fi cablu UTP ci doar 4 matze eventual de culori diferite.I-am dat persoanei raspunsul DUPA CE AM PROBAT. (cred ca am si scris asta).

Link spre comentariu

E problemă de impedanţă şi adaptare de impedanţă, pe fire circulă semnale de zeci sau sute de MHz. Orice înnădire micşorează semnalul, iar placa de reţea nu se mai sincronizează. Efectul e mai puternic pt. lungimi de zeci de metri.

Link spre comentariu

Poate explicati si de ce nu merge, atata timp cat pe oricare ramura este conectat un singur calculator, celalte ramuri fiind in aer.

:rade: ce simplu ar fi daca s-ar putea face ceea ce spuneti......... n-ar mai fi necesara nici certificarea CAT 5 a retelelor structurate ...si toata lumea ar fi fericita !!!On topic....acolo este necesar un router mic ... 4 porturi ...de preferat si cu wireless pentru alte device-uriPS: cititi va rog despre efectul torsadarii .... despre retele CAT 5 , 6 etc...PS: vad ca s-a raspuns de dl. Mihai
Link spre comentariu

In legatura cu inaditurile, pt a benefcia de conexiune la internet in atelierul meu am fost nevoit sa duc un cablu de aprox 50m.Deoarece aveam niste cablu pe acasa si n-am vrut sa mai dau bani pe altul, aceasta lungime am obtinut-o folosind 4 segmente inadite.La inadire n-am facut nimic special, doar cositorit pe culori si la capatul acestuia beneficiez de internet la aceeasi viteza ca la inceputul lui, asta ca sa infirm acest lucru.Daca voi avea timp voi face un cablu cu "3 capete" si voi posta aici rezultatele, cu un filmulet sa nu se creada ca spun balarii

Link spre comentariu

Am citit raspunsurile dumneavoastra, multumesc.In concluzie, cea mai buna solutie ar fi instalarea unui router la priza cea mai apropiata de intrarea cablului in apartament, si de acolo alte doua cabluri spre celelalte doua prize.Presupun ca si dupa router va trebui respectata ordinea legaturilor, adica 1-2-3-6(alb cu verde si alb cu portocaliu). Sau gresesc? Si va fi nevoie de doua cabluri patch?1 la 1 sau cross-over?Si...nu a raspuns nimeni la a doua intrebare, s-ar interfera cele doua semnale(net si tv) daca merg alaturat pe distanta de cativa metri?

Link spre comentariu

In legatura cu inaditurile,....

Nu vreau sa uintru in polemica cu nimeni ...dar sa va povestesc o intamplare de mai mult de 10 ani.In 1999-2000 intr-o perioada cand nu aveam mare lucru de facut in ateliar am rugat seful de echipa care se ocupa de retele cablate voce/date si electrice pentru firme sa vin cu ei pentru a mai invata ceva nou... Astfel cateva zile am participat efectiv la pozarea unei retele structurate voce/date + electrica intr-un sediu important din Bucuresti. La sfarsitul lucrarilor s-a pus problema receptiei de catre personalul IT de la beneficiar.... si acesta a cerut verificarea retelei ( in scopul certificarii|) fapt care a condus la depistarea unor probleme chiar in rack-ul de conexiuni...practic un angajat cu mai putina experienta a desfacut perechile torsadate cam 3 cm..... dupa refacerea conexiunilor si retestarea..am vazut si eu diferentele Zicand la fel ca ce puii mei este vorba de sarme...am citit un pic despre retelele CAT 5 torsadarea perechiilor si efectul fata de transmisiile de date...Deci tot din practica va povestesc si eu...n-am niciun interes sa deformez realitatea
Link spre comentariu

Cel mai simplu ar fi să vii cu un cablu până la prima doză, faci o buclă şi continui cu acelaşi cablu mai departe până la a 2-a doză. În prima doză cureţi cablul cu grijă şi întrerupi 2 perechi de fire, să zicem portocaliu şi albastru, pe care le legi la priza UTP respectivă. Cealaltă pereche (verde/maro) o legi la a 2-a doză. La capătul celălalt (dinspre router) montezi 2 ştechere UTP, unul pe perechea albastru/portocaliu, celălalt pe cea verde/maro, pinii 1-2-3-6.Ulterior, în funcţie de care doză este folosită, conectezi un ştecher sau celălalt.Eu aşa am făcut pe o conexiune la 2 laptopuri, pe un cablu UTP am separat câte 2 perechi de fire şi merge foarte stabil, legătură 100Mbps fără probleme.Este posibil să meargă şi înnădite/cositorite pe distanţe scurte, dar probabil numai la 10Mbps.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări