Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema cu 2 trz.

Craciun

Postări Recomandate

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Craciun

2

• cirip

2

• yo9hrb

2

• LostCell

1

Top autori în acest subiect

nu cred ca merge circuitul prezentat de tine..dara ca sa aprinzi ledu..ii pui un intreupator direct sau faci un CBA(circuit basculant astabil) sau un bistabil care comuta la un impuls din exterior

Link spre comentariu

Nu sunt de meserie, daca aberez... nu va sfiiti (va prind eu la radioamatorism :snakeman: ). Nu cred ca se va aprinde. Daca se vrea un circuit "si" alta e solutia. Cel mai simplu, 2 intrerupatoare inseriate. Faci economie de 2 tranz. Nu vad cum se polarizeaza corect trz. Cred ca daca mai montezi niste rezistente E-C (la fiecare trz), ceva de genul la 100K, s-ar putea sa mearga. Si de la B la C ar trebui ceva, sa stie si baza la ce potential e.

Link spre comentariu

Merge, dar merge ca vai de mama ei. Ledul se aprinde cand ambele comutatoare sunt inchise.Pe de alta parte, bateria aia o sa-si planga zilele ca s-a nascut baterie. In montaj, ca sa dea fo 9mA la led, mai consuma fo 35 ptr comanda bazelor. Comanda tranzistoarelor trage mai mult curent decat ledul in sine. :partyman: Rez din baze se pun in general mai mari decat alea din colector, ptr ca te ajuta beta. Solutia mai simpla si nescarpinata cu piciorul stang la urechea dreapta e cu doua comutatoare, o rezistenta si ledul in serie cum propunea si 9hrb. Ma topesc dupa schemele astea "bune" culese de pe net... Ca daca e de pe net, e clar ca tre sa mearga... :smt005 Cirip

Link spre comentariu

Acu' intreb si eu ca incepatoru':Voi avea vreo 0,7V tens. BE (teoretic, daca jonctiunea aia va suporta curentul, asa cum iese din calcule). Dar tranzistorul nu prea are tens. BC, decat daca actionam si celalalt comutator, care va comanda si el un trz. care nu are o tens. BC bine stabilita. Marmota invelea ciocolata in staniol, barca era a pescarului sarac care n-avea lotca (vorba lu' Cotescu) si eu ma apuc de astronomie :snakeman: . Ma doare capul. :drinkers: In concluzie eu cred ca a vrut sa simuleze functia "si" care o facea mult mai simplu, cu 2 "botoane". Dar daca-i mai punea si un CD in geam... eheeee..

Link spre comentariu

Hai sa facem abstractie de valorile rezistentelor si sa presupunem ca avem R1, R2 in baze si R3 de limitare curent prin LED si ca toate sunt dimensionate OK. Va functiona montajul principial (caci @yo9hrb a atins un punct sensibil la care ma gandesc si eu, si anume daca se ajunge vreodata la o polarizare corecta astfel incat ambele trz. sa poata fi deschise simultan ) ?

Link spre comentariu

Va functiona montajul principial ...

Da, ptr ca ai grija sa dimensionezi rezistentele in asa fel incat sa saturezi tranz cu emitorul la minus. In felul asta oferi "o masa" celui legat la led, chiar daca masa aia e putin mai "inalta" si e de fapt tens de saturatie a primului tranz. Ca sa aprinzi ledul trebuie sa treaca curent prin led; ideal e sa saturezi ambele tranz si asta este posibil. Schema seamana cu un etaj cascoda, care, daca nu e bine polarizat, se poate satura.Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări