Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare microA in Voltmetru

albasete

Postări Recomandate

Conform indicatiilor userului Selena, am modificat instrumentul de masura. Cu ani in urma, un prieten (prezent pe forum) mi-a dat o miniplacuta pe care era deja montat un semireglabil de 500 K si o rezistenta de 1M. Am conectat miniplacuta respectiva, am setat sursa pe 10 V, dar uA indica 8 Vcc. Ca sa-l aduc la valoarea de 10 Vcc, a trebuit sa rotesc usor din surubelul instrumentului. Mentionez ca semireglabilul de 500 K era rotit la maxim, nemaiavand posibilitatea sa cresc tensiunea din el. Am reglat sursa la 20 respectiv 30 Vcc si indicatiile erau identice cu ale multimetrului-etalon. M-am mai jucat putin cu el, verificand diferite tensiuni si arata exact ca si multimetrul. Multumesc pentru ajutor !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

7

• Selena

4

• miron1947

3

• Marian

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atentie!, surubelul instrumentului este exclusiv pentru aducerea acului la diviziunea zero, pe o cursa stanga-dreapta de 2...3 mm, nicidecum pentru calibrare. Deci, cu instrumentul pus in pozitia orizontala sau verticala (indicatiile sunt pe cadran), si nealimentat, se aduce acul la zero mecanic, din surubel.Tragerea in domeniu se face din acel rezistor de 1 M, prin tatonari in jurul acestei valori. Scrie pe cadran 50 uA, dar este o toleranta de cativa uA, prin constructie. Nu intereseaza aceste mici diferente, te concentrezi exclusiv asupra rezistentei aditionale, ajustand-o pana arata ce doresti, fara sa incerci alte strategii. Ia cateva rezistente de 1M si tatoneaza care se potriveste (au toleranta de fabricatie).

Link spre comentariu

Da, stiam ca acel surubel este pentru 0 mecanic. In pozitia normala de lucru,(nealimentat) nu am observat nicio deviere a acului stanga-dreapta fata de 0 nici inainte nici dupa. ( Pozitia instrumentului este verticala). Totusi, indicatiile sunt corecte. Daca nu reuseam prin metoda aceasta, tatonam cu rezistente in jurul valorii de 1 M, asa cum mi-ai spus. Inca odata , multumesc !

Link spre comentariu

Dupa parerea mea ati gresit, cu acel "surub"(este un ax cu slit de surubelnita) se corecteaza tensiunea arcului spiral care pozitioneaza acul pe indicatia 0 a scalei, a fost mai comod asa probabil, comparativ cu tatonarea rezistentei serie optime.

Link spre comentariu
:jytuiyu da, a fost mai comod. Totusi, daca am indicatiile corecte comparativ cu multimetrul - etalon, banuiesc, nu mai fac alte tatonari / modificari.
Link spre comentariu

Dar pana au aparut acestea digitale cum credeti cu ce se faceau masuratorile de precizie, sau laboratoarele de metrologie au aparut dupa aparitia multimetrelor digitale?

Se foloseau compensatoare. Pentru cei interesati, cautati "compensator Poggendorf".
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări