albasete Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Conform titlului, vreau sa modific un microampermetru in voltmetru, dar sa ramana aceleasi valori care sunt inscrise pe cadran, adica sa masoare intre 0 si 50 Vcc. (Cel mult 0 - 30 Vcc). Instrumentul este oarecum similar cu acela din poza (poza este luata de pe net).: Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Calculezi rezistenţa astfel încît la tensiunea maximă de lucru să ai 50uA prin aparat. Din rezistenţa rezultată scazi rezistenţa internă a microampermetrului şi gata. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 2, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2013 Multumesc. Destul de simplu la prima vedere, dar nu stiu rezistenta interna a aparatului... Link spre comentariu
gica70 Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Pai vezi la ce tensiune ai capat de scala si .. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Poti face astfel, cu o sursa de tensiune ajustabila ( reglabila ) alimentezi printr-o rezistenta serie, setezi sursa de tensiune la o anumita valoare ( sa zicem 5V ) apoi caklculezi o rezistenta de scurt de 50uA pe acesti 5V, 100k in cazul de fata, alimentezi indicatorul si apoi reglezi din sursa pana acul indicatorului este la maximul dorit de cursa ( pe 50V spre exemplu ), in atare situatie masori cu multimetrul tensiunea exacta de pe bornele indicatorului si stii ce ai nevoie pentru maxim de cursa. De aici lucrurile sunt simple, pentru 50V cursa maxima ( tensiune maxim indicata ) calculezi o rezistenta serie ca la led, adica (50V-Uind)/Iind, adica tensiunea de 50V din care se substrage tensiunea gasita la bornele indicatorului pentru maxim de cursa, si rezultatul se imparte la 50uA. Link spre comentariu
Selena Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Am scris rezolvarea in atasament. Spune-mi daca mai sunt neclaritati. Acum observ ca, din neatentie, am pus invers sageata ce indica sensul conventional al curentului. Nu afecteaza insa calculele. Link spre comentariu
miron1947 Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 sa masoare intre 0 si 50 Vcc.:Pentru masurarea unei tensiuni de 50V cu un microampermatru de 50uA cap de scala, rezulta la un calcul primar o rezistenta serie de 1M, cred ca rezistenta interna de ordinul a 500 ohmi sau mai putin, este irelevanta in comparatie cu valoarea rezistentei serie reprezentand doar 0,05% din aceasta. Link spre comentariu
Selena Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Da, asa am scris si eu, raspunzand ingrijorarii ca nu se cunoaste rez. interna a microampermetrului: este cu mult mai mica decat 1Mohm. Nu intereseaza cat, calibrarea capatului de scala se face practic, nu teoretic, prin reglarea potentiometrului de 100 kohm.Un exemplu practic: microampermetru cu rez. interna 3000 ohmi. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 2, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2013 Multumesc pentru ajutor ! Am inteles cum sa modific un instrument de masura in ceea ce doresc ! Vreau sa folosesc si un voltmetru analogic, sa vad "efectul" si precizia ( pe o sursa reglabila) . Link spre comentariu
Selena Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Precizia depinde de calitatea microampermetrului. Cele ieftine pot avea diviziunile echidistante, si totusi sa nu devieze acul proportional cu cresterea curentului (campul magnetic neomogen in intrefier, echipaj mobil neechilibrat etc.). Sau sa nu revina la zero (probleme la lagare). Sau franare din cauza piliturii de fier captata de magnet.Cand monitorizezi o tensiune, este mai odihnitor voltmetrul cu ac decat afisarea digitala care se tot actualizeaza. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 2, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2013 "Cand monitorizezi o tensiune, este mai odihnitor voltmetrul cu ac decat afisarea digitala care se tot actualizeaza." Perfecta dreptate. Pana acum am utilizat numai voltampermetre digitale (realizate personal) si vreau ceva vintage. Microampermetrul de care vorbesc provine dintr-un aparat sovietic fabricat in urma cu mai bine de 30 de ani si tot sta degeaba de 13 ani la mine, asa ca vreau sa-l folosesc. In zilele urmatoare ma ocup de el. Multumes pentru ajutor. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Se poate măsura cu un ohmmetru rez internă a unui aparat de măsură. Nu păţeşte nimic. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Desi sunt de acord ca un multimetru digital se "decide" mai greu cat sa indice, totusi masurarea tensiunilor cu multimetre din astea cu ac au de cele mai multe ori doar caracter pur informativ, cu greu poti cere precizie de oridnul mV asa cum poti avea la multimetrele digitale ( chiar si blamatele DT9... de cateva zeci de lei ). Link spre comentariu
miron1947 Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 multimetre din astea cu ac au de cele mai multe ori doar caracter pur informativDar pana au aparut acestea digitale cum credeti cu ce se faceau masuratorile de precizie, sau laboratoarele de metrologie au aparut dupa aparitia multimetrelor digitale?cu greu poti cere precizie de oridnul mV .Exista si mV -metre cu ac, in alta ordine de idei, Dvs. chiar credeti ca acei mV afisati sunt valoarea reala?Daca da, masurati daca aveti posibilitatea, cu doua multimetre de acelasi tip si firma simultan un parametru(Ohmi, V sau A) si vedeti daca dau rezultate identice.P.S.Sa nu ma intelegeti gresit, eu nu sunt adversarul multimetrelor digitale, dar fiecare moneda are doua fete, in cazul celor digitale, avantajul este rapiditatea cu care utilizatorul poate citi o valoarea afisata(in cifre)comparativ cu pozitia acului(eventual si pozitionarea la cele cu oglinda), dimensiunile si greutatea redusa(Mavo 35 imi tragea bicicleta intr-o parte) si impedanta mare de intrare, dar sunt mai usor de apreciat valorile masurate care variaza cu frecvente mici, la cele cu ac. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 As fi putut sa jur ca cineva va avea fix reactia asta, si nu sunt catusi de putin surprins, dimpotriva, as fi fost dezamagit sa nu vina un asemenea raspuns... e o chestie pur umana, sunt destui cei care nu ezita sa contrazica pe altcineva macar asa de dragul discutiei in contradictoriu, elforum este un exemplu elocvent in acest punct de vedere. Nu am zis ca nu exista precizie de ordinul mV cu multimetre simple cu ac ( in genul celui din topik, un indicator si-o rezistenta, eventual si-un semireglabil ) ci ca cu greu se obtine o asemenea precizie, ceea ce e cu totul alta mancare de peste... las la aprecierea fiecaruia sa inteleaga fix ce pofteste din asta. Cam atata am avut de spus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum