Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dimensionare faza si nul trifazat


nickxyzt

Postări Recomandate

În clădirea în care lucrez, alimentarea vine trifazat 220V, prin 4 conductori: 3 faze și 1 nul (cel puțin așa am văzut). Acești 4 conductori sunt toți de aceeași grosime.Având în vedere că prin conductorul nul trec de 3 ori mai mulți electroni decât prin ceilalți 3 conductori, mă gândesc: acesta n-ar trebui să aibă secțiunea mai mare (nu neapărat de 3 ori, pentru că fazele sunt decalate, dar totuși mai mare, pentru a asigura răcirea corespunzătoare)?Dacă s-ar încălzi prea mult doi conductori fază, atunci și conductorul nul s-ar încălzi foarte mult, cel puțin așa mă gândesc eu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vera

    4

  • gica70

    3

  • nickxyzt

    2

  • iuli09

    2

Top autori în acest subiect

Sistemul trifazat nu functioneaza asa; din contra prin cel de-al 4-lea fir NU trebuie sa circule curent (de aceea se numeste nul), daca circula e bai!

Link spre comentariu

"5.2.4.6. Sectiunea conductorului neutru (N)5.2.4.6.1. Sectiunea conductorului neutru, daca exista, trebuie sa fie egala cu sectiunea conductoarelor de faza în urmatoarele cazuri:a) în circuitele monofazate cu doua conductoare, indiferent de sectiunea conductoarelor;b) în circuitele polifazate ale caror conductoare de faza au o sectiune mai mica sau egala cu 16mm2 cupru sau 25 mm2 aluminiu "

extras din normativul I7-2011 privind proiectarea executia si exploatarea instalatiilor electrice
Link spre comentariu

Am mai scris despre asta; vezi ca in normativ se specifica sectiunea nulului, daca exista.La sistemul trifazat, caci la el m-am referit, acel conductor poate fi, in anumite conditii, lipsa; deci de unde curent?

Link spre comentariu

in retelele trifazate este important sa fie echilibrat consumul pe cele trei faze ( sau aproape echilibrat) ....

in acest caz se poate calcula in configuratie stea consumul ..... atunci cand consumul este perfect echilibrat curentul prin nul este NUL (adica 0)

in cazul in care conumul este echilibrat pe doua faze atunci curentul prin nul este cam jumate din consumul pe fiecare faza in parte ....

 

studiati legea lui kirchhoff .....

si mai documentati-va inainte de a posta ceva .....

 

O zi buna !

Link spre comentariu

Pai cand consumul este "echilibrat" pe 2 faze (din 3), atunci inseamna ca avem un sistem trifazat dezechilibrat. Evident, o sa avem curent prin firul de nul. Nu a zis nimeni ca nu-i asa, deci pe cine trimitem azi la scoala sa studieze :ras: ?!

Link spre comentariu

Constructia cablurilor de energie, uzuale:3x25+16 mmp3x35+16 mmp3x50+25 mmp3x70+35 mmp3x95+50 mmp3x120+70 mmp3x150+70 mmp3x185+95 mmp3x240+120 mmpDeci, cele 4 conductoare nu-s egale. Ce ati vazut dvs. probabil era in tablou, unde din comoditate, s-a utilizat aceeasi sectiune.Un sistem trifazat, este echilibrat, cand consumatorii de pe cele 3 faze sunt identici. Daca unul este diferit, sistemul este dezechilibrat. Pe consumatorul cel mai mic apare tensiunea cea mai mare (si viceversa). Numai in cazul in care sistemul trifazat este echilibrat, nulul are potential "0" (al pamantului)-numai atunci curentul prin conductorul de nul este 0.

Link spre comentariu

Instalatiile trifazate exista intr-o cladire pentru a alimenta consumatori mari. De exemplul, la o moara de porumb pot sa existe doua motoare, unul de 30 KW si un altul de 7,5 KW (primul e pentru actionarea agregatului principal si al doilea pentru a ridica grauntele in cosul de deasupra agregatului). Ei, doar pentru astea doua motoare, nu ai nevoie (in principiu) decat de cele trei faze. Doar ca in moara respectiva mai exista probabil si un bec , o priza (sau mai multe) si neaparat doua contactoare (un fel de intrerupatoare) pentru actionarea celor doua motoare. Bobinele acelor contactoare se alimenteaza tot la 220 V, adica sunt tot niste consumatori monofazici. Cum se obtine tensiunea de 220 V? Pai iei o faza si firul de nul. Deci curentul prin firul de nul o sa fie mult mai mic (el e determinat de becuri si de niste bobine amarate) si de asta conductorul folosit e mai subtire, decat conductorii care alimenteaza motoarele.

Link spre comentariu

inteleg ca nu ai inteles .....

este vorba de faptul ca firul de nul nu trebuie sa fie asa de gros cum vrea userul nickxyzt

 

cred ca poti sa intelegi ce am vrut sa spun , daca citesti ce am spus , adica :

"in cazul in care consumul este echilibrat pe doua faze atunci curentul prin nul este cam jumate din consumul pe fiecare faza in parte ...."

 

eate vorba de faptul ca firul de nul nu trebuie sa suporte un curent de 3 ori mai mare decat fazele .... asa cum sustine userul nickxyzt

 

deci pe cine sa trimitem la studiu ....

 

thunderer spune:

 

"Nu a zis nimeni ca nu-i asa, deci pe cine trimitem azi la scoala sa studieze "

 

ce sa studieze?

Link spre comentariu

Semestrul aceasta am avut la bazele electrotehnicii o lucrare de laborator pe tema asta. Am simulat in multisim un sistem trifazat, iar ca sarcină aveam pe fiecare fază 3 becuri in paralel. Bineînțeles că tensiunile si curenții erau egali pe fiecare fază. Apoi conectam prin întrerupător și nulul, curentul prin el fiind logic zero.După am dezechilibrat sistemul lăsând unul, două și trei becuri, iar nulul deconectat. Pe faza cu un singur bec tensiunea era mare și curentul mic, iar pe faza cu trei becuri exact invers. Cea cu două becuri era undeva la mijloc. Apoi se cerea să echilibram sistemul adică să conectam nulul. Tensiunea a devenit aceeași pe toate fazele și a apărut curentul prin nul. Acel curent nu era egal și nici mai mare decât suma curenților prin cele 3 faze. Deci nu are de ce să fie nulul de 3x mai gros.

Link spre comentariu

Corect este, consum identic pe 2 faze (se tine cont de natura consumatorului-R, L, C sau complex). Si din constructia cablurilor (data mai sus), reiese ca in nici un caz, curentul de nul nu poate depasi curentul de faza.

Link spre comentariu

Asta numai nickxyzt poate confirma sau nu, am avut la muncă pînă acum 3 ani serviciile auxiliare pe 220V trifazic (120V la prize), dintr-un post de transformare lăsat aşa din 1952, cînd întreaga zonă avea acea reţea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări