Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre Tv-urile alb negru

om_bland

Postări Recomandate

Tranzistoarele de pe ebay mai au obiceiul asta....... sa crape fără motive. 

Nu stiu la tine dacă sant sau nu motive. Care tranzistor e pe radiator? PNP-ul sau NPN-ul. 

In baleiajul vertical, mai ales la un tub mic, Bd-urile 135 si 136 (138) merg fără sa se ardă. 

De cind te joci tu cu tv-ul asta altcineva cu un pic de experienta făcea zeci de tv-uri. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Tranzistoarele de pe ebay mai au obiceiul asta....... sa crape fără motive. 

Nu stiu la tine dacă sant sau nu motive. Care tranzistor e pe radiator? PNP-ul sau NPN-ul. 

In baleiajul vertical, mai ales la un tub mic, Bd-urile 135 si 136 (138) merg fără sa se ardă. 

De cind te joci tu cu tv-ul asta altcineva cu un pic de experienta făcea zeci de tv-uri. 

Npn-ul bd 135 este pe Radiator . Cred, dar eu din aceste posturi de aici si din explicatiile acestor oameni, chiar am invatat f multe, si ganditi-va ca e prima data cand fac asa ceva.

p.s. NPN-uri sunt astea impare (bd 135,137,139) si PNP-uri sunt astea pare(bd 136,138,140) asa vad, corect ?

Link spre comentariu

CITAT:  p.s. NPN-uri sunt astea impare (bd 135,137,139) si PNP-uri sunt astea pare(bd 136,138,140) asa vad, corect ?

Lui Google ii ceri "bd135 bd136 pdf" si te serveste instant. Acolo vezi toate datele.

bdbdbd.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, quater a spus:

bd 135 si bd 136 - unul este npn si celalalt pnp ......................

dar stii ce inseamna asta? 

vedem ca esti cam pe alaturi cu electronica , dar te vom mai ajuta .

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Nostalgic a spus:

dar stii ce inseamna asta? 

vedem ca esti cam pe alaturi cu electronica , dar te vom mai ajuta .

NPN-ul - baza si colectorul sunt polarizate cu tensiuni pozitive

PNP-ul - baza si colectorul sunt polarizate cu tensiuni negative

inca o diferenta:

NPN-urile au o viteza de transport a electronilor mai mare decat PNP-urile :D

p.s. nu imi spuneti ca sunt pe alaturi, am habar, doar ca am nevoie de ajutor la unele chestii, nu e nimic gresit in a cere ajutor :(

Link spre comentariu

Electronica nu se invata luind un modul tv din anii 70 si brodand in jurul lui. Depanarea unui circuit este un tip de problema, functionarea unui tranzistor este alta mancare de peste. Cand intelegi ce face un tranzistor, cum se polarizeaza, acel modul tv devine o simpla aplicatie dar care mai necesita si alte etape intermediare de intelegere a unor circuite de baza. Aici este vorba de un oscilator si un amplificator de putere cu reactie de curent si sarcina ce are si o componenta inductiva. Daca nu se iau pe rand va fi un mare ghiveci si multe postari ce raspund punctual dar nu vei avansa cu invatarea.

EDIT: de ce crezi ca un manual de liceu are 133 pagini si se preda un an intreg? Se poate inlocui cu picaturi primite aici pe forum, haotic, fara cap si coada?

manual.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Citeste cu atentie ce iti scriu....ti-am mai spus odata asta si vad ca nu prea ai priceput.

Pune firul minus de la aparatul de masura pe sasiu iar firul plus de la aparatul de masura pe plusul condensatorului C608. Aparatul de masura sa fie pe volti tensiune continua. In timp ce firele de la aparatul de masura sunt fixate unde ti-am spus, reglezi foarte usor stanga-dreapta semireglabilul R607 astfel incat aparatul de masura sa indice 10,8 volti....apoi nu mai umbli deloc la acel semireglabil....dar nu mai umbli niociodata, ca acel semireglabil nu-i de joaca. Acel semireglabil are rolul de a regla tensiunea de alimentare pentru tot televizorul....nu invartii de semireglabil rapid.

Daca se arde BD-ul 135 care-i pe radiator inlocuieste-l tot cu un tranzistor npn, bd 137, 139, bd 235, 237 dar de calitate, nu chinezarie cumparata de pe alibaba si cei patruzeci de bezmetici.

Pricepusi?

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 24 minute, mac01 a spus:

Citeste cu atentie ce iti scriu....ti-am mai spus odata asta si vad ca nu prea ai priceput.

Pune firul minus de la aparatul de masura pe sasiu iar firul plus de la aparatul de masura pe plusul condensatorului C608. Aparatul de masura sa fie pe volti tensiune continua. In timp ce firele de la aparatul de masura sunt fixate unde ti-am spus, reglezi foarte usor stanga-dreapta semireglabilul R607 astfel incat aparatul de masura sa indice 10,8 volti....apoi nu mai umbli deloc la acel semireglabil....dar nu mai umbli niociodata, ca acel semireglabil nu-i de joaca. Acel semireglabil are rolul de a regla tensiunea de alimentare pentru tot televizorul....nu invartii de semireglabil rapid.

Daca se arde BD-ul 135 care-i pe radiator inlocuieste-l tot cu un tranzistor npn, bd 137, 139, bd 235, 237 dar de calitate, nu chinezarie cumparata de pe alibaba si cei patruzeci de bezmetici.

Pricepusi?

:)) ok, dar sa stiti ca am cumparat si eu de unde am putut :(

Link spre comentariu

Eu te-am inteles...dar se pare ca acele tranzistoare nu sunt tocmai stralucite. Regleaza tensiunea de alimentare asa cum ti-am spus...fix 10,8 volti si vino cu un raspuns dupa ce lasi tv-ul sa functioneze. Pune degetul usor pe radiatorul bd-ului si vezi daca se ambaleaza termic...daca frige schimba-l cu un tranzistor mai bun. Daca poti tine degetul pe radiatorul bd-ului fara sa te friga (dupa ce tv-ul functioneaza 5-10 minute)  inseamna ca tranzistorul este bun.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Am citit intamplator si am ramas cumva mirat de treaba  cu C1815 cu "pini laterali inversati"... din ce-mi aduc io aminte nu aia laterali sunt inversati ci baza este in lateral... as zice sa verificati. Scuze pt. interventie si deasemenea daca nu-mi amintesc bine... :) 

Link spre comentariu

Asa este...pinii la sc1815 corespund in ordinea unui tranzistor tip BD....Baza-piciorusul din dreapta, colectorul mijloc si emitorul stanga....am specificat in postarea anterioara ca este pus complet pe dos.

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 46 minute, mac01 a spus:

Asa este...pinii la sc1815 corespund in ordinea unui tranzistor tip BD....Baza-piciorusul din dreapta, colectorul mijloc si emitorul stanga....am specificat in postarea anterioara ca este pus complet pe dos.

Ok, imi cer scuze dar asa am inteles eu.

Am modificat, dar oare sa-l fi ars or altceva, pt ca exact aceasi linie de 0.3mm

https://ibb.co/Nmy9Qxt

Editat de quater
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări