Marian Postat Iulie 3, 2013 Partajează Postat Iulie 3, 2013 Ai dreptate boss, am vorbit fara sa gandesc... nu merge 10 Ohm dar nici 1k nu mi se pare tocmai stralucit... Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 4, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2013 Frecventa la uC este in jur de 20khz, iar la UC3843 am incercat sa ma incadrez intre 35-40khz.Am renuntat la UC in proiectul asta, si sincer nu cred ca il voi folosi prea curand in step-down.Vroiam sa folosesc UC3843 din cauza ca la uC cer prea multe....... 2 surse comandate din acelasi uC cu feedback separat, una pentru incarcare, alta pentru aliementare, alte functi cum ar fi protecti la supra curent, voltaj, afisare in timp real a datelor despre tot montajul, foarte multe instructiuni, si am zis ca solicit prea mult uC-ul, dar dupa ce am vazut ca singura varianta (acuma) era doar uC-ul am aranjat bine programul, am mai implementat functi pentru stabilitate in factorul de umplere, afisarea facanduse mai rar....... si multe altele.2 zile am tinut teste peste teste, chiar si supra alimentari sa vad daca cedeaza, supra curenti, protecti la scurt circuit si alte instabilitati ale sistemului. TOTUL functioneaza de minune, cu parere de rau ca renunt la UC3843 dar sincer prefer sa iau un mini-uC (ATIINY) si sa fac o sursa step-down, doar cu feedback si atat, si pot spune ca este mult mai stabila fata de cate teste as face cu UC3843 in aceleasi conditi (bobina de care am, si alte piese).Va multumesc tuturor pentru interesul si sprijinul acordat, dar din lipsa de timp liber nu pot mai face teste cu UC3843 (deja am alt proiect si sunt foarte aglomerat) , cand va fi timp liber le voi testa pe toate si poate chiar voi continua acest topic (nu merita irosit).Cu respect. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Imi pare rau ca renunti, chiar mi-am dorit sa ajut cat pot ( aici @Smilex ar fi fost mult mai priceput ), ca dovada pomelnicele scrise de mine in pagina anterioara, macar de-ar ajuta pe careva...Acuma semiesecul tau cred ca se datoreste in primul rand grabei de a te apuca de teste inainte sa pui la punct o schema cat mai bine documentata si finisata, si asta poate ca si din cauza unor mici hibe la partea teoretica, dar orice experienta este o lectie invatata ( sau asa ar trebui sa fie ), pe viistor am convingerea ca te va ajuta. Mult succes. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iulie 4, 2013 Partajează Postat Iulie 4, 2013 Arunca un ochi peste PDF-ul lu' NCP1392 sau 1393.Mai simplu nu cred ca se poate. Nu vorbim de IR2153.Sursele flyback desi apparent sunt simple realitatea nu chiar asa. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 NCP1392 vad ca este un driver pentru semipunte cu oscilator intern, ceva in genul asta e si IR-ul, iar semipuntea este configuratie forward, adica cu conversie directa, cand mosfetii conduc, la fel se intampla si cu diodele redresoare, regulatorul step down ( buck ) face acelasi lucru deci este forward; la flyback se redreseaza inversa, si nu asta se discuta aici. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 5, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2013 Nu numa graba este de vine, facand montaje unice la comanda, de fiecare data fac ceva nou, nu pot sa testes atatea scheme care defapt nici nu stiu daca le voi folosi vreodata,de acea, primesc proiectul si eu am un anumit termen sa il fac, nu pot sa postez pe forum fiecare proiect in parte, nu vreau sa castig bani dupa urma elforumului, de acea imi bat capul, sa castig bani CORECT, aici vin cu probleme care ma ajuta si pe mine, nu numa la acel proiect. Toate explicatiile date in acest topic, imi sunt foarte bune, nu ma refer sctric la proiectul care lam terminat, ci pe viitor.Nu pot zice ca nu voi folosi UC3843 in alte aplicati, dar aici mi sa parut neeficient, tinand cont ca sursa functiona cu uC , nu am stat sa imi bat capul prea mult cu UC3843, dar UC3843 lam folosit in alte surse care lucreaza foarte bine, de exeplu sursa STEP-UP, tensiune intrare 14.5V , tensiune iesire 19V pentru laptop, si lucreaza perfect, bobina fiind facuta dintr-un tor din sursele ATX, si cam atat.Nu am inteles de ce nu vroia sa functioneze aici, adevarul este ca la sursa step-up mosul era direct atacat de UC, fara tranzistori sau zenere.Cu respect.L.E Daca micsorez R6 mai mic , mai mult ca sigur ard zenerul, cu rezistenta de 1k ohm, zenerul are peste 70 grade. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Practica ar trebui sa mearga mana in mana cu teoria, eu cred ca inainte sa te avanti in a testa o schema/o configuratie, ar trebui sa-ti acorzi ceva timp analizarii ei si al modului de functionare, al logisticii, al modalitatilor de calcul exact pentru diferitele elemente...etc, mergand pe principiul trial and error rezultatele vin de cele mai multe ori intamplator fara insa a-ti fi imprimat ceva util in minte. Toate sursele cu conversie directa ( forward ) au relativ acelasi principiu de functionare, fie ca sunt regulatoare buck precum al tau, fie ca sunt surse semipunte, punte, push pull, forward cu un tranzistor... etc deci indiferent ce schema vei folosi din aceasta gama, si orice versiune ar prezenta, principiul elementelor principale ar trebui sa fie acelasi, deci de ce sa nu iti acorzi suficient timp pentru a analiza cat mai bine fineturile si asa cum @Smilex le zice "chichitele" configuratiei forward? documentandu-te cat mai atent si cu rabdare pentru a sti teoretic cat mai multe despre dimensionarea exacta si nu aproximativa prin teste, a fiecarui element, atunci testarea in practica devine mult mai simpla si surprizele nedorite tot mai putine o data cu trecerea timpului, pentru ca ai inteles deja dedesubturile principiului si poti macar estima si anticipa cele mai importante probleme. LE: Intr-adevar comanda necesara in aceasta configuratie pentru mos complica putin lucrurile, in sensul ca amplificarea mare a emitorului comun este o sursa suplimentara de instabilitate mai ales la frecvente ridicate, si AO amplifica o data cu semnalul de eroare implicit si varfurile/riplul/instabilitatea, deci orice problema este extrapolata de asta se acorda o importanta mare compensarii, in schimb microcontroller-ul este mult mai performant pentru ca ADC-ul este capabil sa discearna un semnal de eroare de eventualul zgomot ( adica il faci sa fie capabil din soft ) multe se pot face cu el... ai putea incerca configuratia cu Nmos dar asta are dezavantajul ca nu mai ai masa comuna, ori alt integrat, poate TL494 cu iesire in colector, elimini din start Q2 din schema ta, pui pinul 13 la masa si obtii pe iesire aceeasi frecventa cu oscilatorul si acelasi mod de lucru ca si integratele cu o singura iesire, deci cam ceea ce ai nevoie aici. Ori asa ori un integrat special conceput pentru buck UC3573 ( am vazut ca inca ar fi activ ), prezinta marele avantaj de a fi conceput special pentru comanda Pmos, deci pui poarta mosfetului direct pe iesire, are deasemenea limitare curent puls cu puls ( cea mai sigura ). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Marian, am cautat pdf-ul si o aplicatie pt uc3573 si mi s-a confirmat ce banuiam:schemele sant pt alimentare cu 12v.In aceasta situatie orice p-mos si orice integrat s-ar folosi comanda este ideala.Problema cu comanda p-mos apare cand tensiunea de intrare se departeaza de 12v.Aceasta decalare de potential impreuna cu necesitatea asigurarii unui varf de curent necesar capacitatii din poarta face comanda dificila mai ales cand intrarea are variatii relativ mari.Asa ca problema nu este in nici un caz la uc3843 ci la driver.De aceea au si aparut driverele high-side.Dar cum in viata totul se plateste, acestea au nevoie de alimentare separata ceea ce creaza probleme in unele aplicatii.Eu am pus la "totul despre surse..." masuratorile cu un driver ir2125 pt un step down si unde parca am folosit tensiuni mult mai mari la intrare.Ce nu mi-a convenit nici mie--pretul lui ir2125. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Ai dreptate boss, 3573 nu prea se potriveste la ce are colegul nevoie...multam pentru observatie Ma uitam acuma prin pdf-ul Aplication note al UC384x si figura 19 mi-a sarit in ochi, comanda mosfet cu traf, vad acolo un condensator inseriat cu iesirea UC, gandesc ca-i pentru a evita saturatia ( intrefierul ), gresesc? solutia aia gandesc ca ar fi tocmai buna pentru a comanda un Nmos cu ea, ce spui? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Citeste an937 de la IR si vei vedea variante de comenzi cu traf driver.Condensatorul evita aplicarea componentei continue pe traf. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Ok dar tocmai la asta am intentionat eu sa fac referire, la faptul ca se evita componenta continua pe traf, nu inseamna asta si evitarea saturatiei? sau tot trebuie infasurare suplimentara pentru descarcarea miezului? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Cred ca este putin off subiectul, tot @smilex ar fi putut prezenta mai pe larg la "totul despre surse", dar subiectul este asa complex incat ar necesita un topic separat.Ex "transformatoare pe ferita".Cu condensator nu este nevoie de infasurare de demagnetizare, dar functie de delta amplitudinea semnalului la iesire are valori diferite.De aceea este folosita o schema inteligenta cu recuperarea energiei din cond de cuplaj. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Multumesc pentru lamurire boss, nu stiu daca e off sau nu, pana la urma se cauta solutii pentru o comanda mai eficienta la un buck, si traf driver poate fi o solutie, sincer sa fiu o sa testez chestia asta cand o sa pot, ar fi o varianta simpla pentru folosirea Nmos la buck ceea ce ar fi mult mai eficient. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 5, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2013 Intradevar, mam gandit si eu cu N-mos, dar stiu ca avand un proiect similar cu UC3843, si problema intampinata acolo era defapt tensiunea mica intre G-S, si am ajunt tot la Pmos. Aici am zis clar ca trebuie folosit Pmos ca sa nu complic comanda, si mai mult ca sigur daca scap de partea de atac a mosului, sursa va fi mai stabila, se vede clar ca semnalul este degradat in Poarta mosului atunci cand folosesc UC3843 fata de uC. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 @cilibiu: vad ca insisti asupra faptului ca ansamblul se comporta diferit cand fol 3843 in loc de uc.Ambele au la iesire semnal dreptunghiular.Ambele ataca baza unui bipolar, deci li se cere putere mica de comanda.Atata timp cat mos-ul vede dreptunghi la intrare nu are cum sa stie ca vine de la integratul 1 sau 2.Problema poate fi de la frecventa/bobina.Si bucla de control poate face "scandal" dar numai prin modularea "nervoasa' a duratei impulsurilor, acestea fiind tot dreptunghiulare.Eu mai dau sfaturi, dar fiind disparate este greu ca sa fie urmarite.Orice sursa/invertor poate fi verificata intai cu integratul pus ca generator de impulsuri cu durata reglabila, pusa sarcina si marit durata pana se ajunge la tensiunea dorita.Se lucreaza intai fara bucla pt a vedea raspunsul etajului de forta.Bucla este ultima ce se ataseaza si se lupta cu ea pt a deveni stabila.Scuze ca scriu repede si nu mai dezvolt dar a venit un prieten cu ceva de verificat.Pot reveni dupa 15 daca mai ai ceva de lamurit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum