Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

nevoie MARE de un sfat mic :)

radu022003

Postări Recomandate

vreau sa pun 2 coolere pe o statie digitala, deci nu stiu schema la ea si nici n-am chef sa o studiez pentru 2 coolere. Problema e ca vreau sa le alimentez, aceste 2 coolere si nu stiu de unde sa iau tensiunea de 12V asa ca m-am gandit sa o iau de la traf si sa o fac de 12V contiuna. Traful scoare NUMAI 37V toate sunt de 37V. M-am gandit la un 7812, dar cred ca o sa crape, apoi la vestitul LM317, m-am uitat in catalog si nu am inteles clar daca rezista la cei 37V de aceea va intreb pe voi oameni buni care aveti experienta mai multa sau care stiti, daca se poate face cu lm317 (schema clasica) sau nu si daca nu cum, va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu022003

9

• Bala

3

• pid

1

• Depanatoru

1

Top autori în acest subiect

Un LM317 are tensiunea maxima de intrare-iesire de 37V . Exista varianta LM317H care poate suporta parca 60V. Totusi se poate folosi si LM7812 cu intrarea inseriata cu o rezistenta de putere , astfel dimensionata ca la curentul consumat de ventilatoare sa fie o cadere de tensiune de vreo 18V , asta si din motive de disipatie ( mai bine se incalzeste rezistenta decat integratul si pui radiator mai mic). Deci caderea de tensiune pe integrat e 37-18=19 , suficient sa stabilizeze bine si cand vei asculta muzica la maxim si tensiunea de 37V va scadea .Sau mai bine , din motive de disipatie , inseriaza ventilatoarele si foloseste un LM7824 , care rezista la 40V . Oricum inseriaza o rezistenta care sa preia cativa volti ( vreo 6 , 7 ) . Succes!

Link spre comentariu

rezistenta de care spui sa o inseriez la varianta cu 7824 o pun pe intrare nu? adica pe tensiunea mare. Intr-adevar LM7824 rezista la 40V. Problema o sa fie la procurarea lui, am gasit pe conexelectronic.ro la 0,8 lei dar si la 8,5 lei, iar pe vitacom era 10 lei, ceea ce mi se pare prea mult, hai sa zic ca trec si peste asta ca nu dau eu banii pe piese ca nu e pt mine, dar nu stiu daca o sa-l gasesc in oras la mine ca astia sunt cam saraci, oricum, mii de multumiri pt ajutor

Link spre comentariu

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Nu le pune in serie !!!!!!!! NU se face asa ceva la motoare...Daca ai avea rezistente: DA sau daca ai avea becuri dar nu l-a motoare.Apoi daca ai motoare de la coolere de care ai? Majoritatea sunt fara perii si au un circuit electronic care converteste din CC si CA .. in fine nu intru in detalii. Daca le pui in serie ai chiar mari sanse sa arzi ceva ... deci pe riscul tau :axe: Daca vrei sa faci ceva poti face asa si cred ca este cea mai buna solutie: faci un stabilizator cu un zenner, o rezistenta si un tranzistor: Ex BD137, 2N3055 - nu este chiar critic ci doar sa poata suporta curentul, tensiunea EC si puterea disipata...Daca ai nevoie de schema poate o sa o pun maine pe forum dar este o schema pe care o poti gasi f usor

Link spre comentariu

deci cel mai bine e sa fac un stabilizator de 12V cu zener pt ca nu ma intereseaza zgomotul, corect? schema ar fi binevenita totusi :smt003 dar coolerele alea au nevoie de 0,14A doar, fiind 2 deci 300mA, nu cred ca e mult

Link spre comentariu

ok, am facut stabilizatorulsi imi scoate 11,6V ceea ce e bine, am pus pe ventilator si i-am dat drumul, dupa 30 de secunde s-a prajit BD137 si zenerul de 12V. Nu inteleg care e faza? puntea da doar 1A pt ca asa am cumparat-o. stabilizatoare in comutatie? n-am schema daca esti bun si vrei sa-mi dai si ceva sfaturi daca e nevoie iti multumesc. problema sta in crt., puntea nu s-a ars dar dioda si tranzistorul da.

Link spre comentariu

Daca a scos 11.6V inseamna ca de functionat a functionat corect insa nu ai dimensionat corespunzator componentele.Tensiunea intre E si C este sub limita maxima. Curentul pare a fi si el bun insa cred ca puterea disipata este problema...Tranzistorul trebuie sa fie pe un radiator. L-ai pus pe radiator? Alta problema poate sa fie radiatorul prea mic. Oricum, daca puterea disipata este prea mare pentru radiator se poate observa ca radiatorul se va incalzi foarte puternic.Zennerul se poate arde fie ca ai folosit o rezistenta foarte mica si i-ai dat un curent prea mare fie s-a ars dupa ce s-a ars tranzistorul. Daca s-a scurtcircuitat C cu E ... atunci a cam fost depasit curentul maxim prin Zenner.Poti masura curentul absorbit de ventilator la 12V ? Atunci te pot ajuta cu toate dimensionarile...

Link spre comentariu

ca sa fiu cel mai corect eu am facut asa, am redresat crt alternativ de 37V cu o punde de 1A si filtrata cu 22uF dupa care schema clasica de stabilizator, un tranzistor npn, mai exact am folosit a doua oara un BD137 , cu un zener de 12 si rezistenta de 5,1kOhmi intre B si C. Zenerul l-am pus cu catodul pe baza si anodul pe masa. intrarea nestabilizata era intre c si anodul zenerului. iesirea intre emitor si masa. la inceput nu l-am pus pe radiator, tranzistorul pt ca m-am gandit ca daca amandoua ventilatoarele consuma 300mA nu se va incalzi prea mult. si deci s-a crapat tranzistorul, cred ca zenerul s-a crapat dupa aia asa cum mi-ai spus. apo am incercat cu un tranzistor mai puternic si anume bd707 ca asta am gasit pe aici prin casa si un zener de 18V :smt003 ca e duminica si e inchis la magazin si le-am dat drumul dar cu radiator pe tranzistor si am dat drumul si la ventilatoarele amandoua cuplate in paralel. tensiunea in timp ce merge e de 14V, fix, deci scade un pic, iar ventilatoarele merg bine. radiatorul se incalzeste cam mult, daca il ventilez este chiar bine. nu mi-ar strica sa-mi dai o schema facuta klumea.

Link spre comentariu

Schema este exact ce ai spus si tu doar cu cateva precizari:- caderea de tensiune este fiindca rezistenta pe care o folosesti este cam mare. Daca o vei miscora, tensiunea de la iesire va creste. In acest moment circuitul tau nu functioneaza ca si un stabilizator fiindca tensiunea de la iesire depinde de cea de la intrare cat si de sarcina. Daca vei micsora rezistenta (2.2K sau max 3.3K) va creste tensiunea pana pe la 17V. Dar sa nu strici ventilatoarele !!!- ca sa micsorezi puterea disipata pe tranzistor poti sa elimini puntea redresoare si sa pui doar o singura dioda (Ex 1N4007) urmata apoi de acelasi condensator. Vei avea o putere disipata medie mai mica. Ah si sa pui un C de 220uF.Spor !!!

Link spre comentariu

revin cu noi stiri.... am masurat temp radiatorului si dupa cca 15min de functionare a ajuns la 50 de grade celsius. bd707 rezista pana la 150 credeti ca e necesar sa mai pun un mic ventilator si pe radiator, pare absurd (fac stabilizator pt coolere si pun cooler pe stabilizator)

Link spre comentariu

aha, asa am sa fac, dar chiar daca fac redresarea printr-o singura dioda, tot va trebui sa pun radiator, corect? are ceva daca pun mai mic de 220uF, nu stiu daca o sa gasesc asa mare la asa tensiune mare.

Link spre comentariu

am facut asa cum mi-ai spus si am folosit 4007 pt redresare, am pus pana la urma 2 condensatori de 100uF in paralel si cu amandoua ventilatoarele conectate in paralel, tensiunea este de 12,12V, merge bine, nu se incalzeste mult radiatorul e bun, multmesc mult de tot tuturor celor care m-au ajutat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări