HelliosSun Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 In final am sa pun un radiator normal de 8.2cm lungime 6cm latime si grosime de 1.8cm plus un cooler de 12v dinala de sursa pc.In locul tip 36 am sa montez 2sa1943-tos. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 din ce se discuta aici, se discuta doar despre tranzistorul din schema, dar sa rinul cont si de lm317 care deja poate furniza pana la 1,5A? nu contrazic pe nimeni , ca nu am facut pana acum astfel de combinatii intre stabilizator si tranzistor si poate gresesc. din ce stiu eu daca lm-ul furnizeaza deja 1,5A atunci Tip36 trebuie doar 1,5A sa furnizeze....ceea ce inseamna ca la 30V are 45Wcred ca ar fi suficient doar radiatorul fara ventilator...dar cum am spus mai sus nu am facut combinatia asta pana acum. sa vedem ce spun si ceilalti colegi... Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 (editat) din ce se discuta aici, se discuta doar despre tranzistorul din schema, dar sa rinul cont si de lm317 care deja poate furniza pana la 1,5A? nu contrazic pe nimeni , ca nu am facut pana acum astfel de combinatii intre stabilizator si tranzistor si poate gresesc. din ce stiu eu daca lm-ul furnizeaza deja 1,5A atunci Tip36 trebuie doar 1,5A sa furnizeze....ceea ce inseamna ca la 30V are 45Wcred ca ar fi suficient doar radiatorul fara ventilator...dar cum am spus mai sus nu am facut combinatia asta pana acum. sa vedem ce spun si ceilalti colegi... Da , și cei 1,5A * 30V de pe LM317 unde se duc ? Oricum , în schema asta nu trec 1,5A prim LM317 ci doar , aproximativ, 0,15-0,20 A. eu as zice sa nu mai bagati omul in ceata , daca nu stiti sa calculati corect . in schema aceea scrie NEGRU PE ALB ca avem un trafo care scoate 20 volti alternativ....asta inseamna redresat si filtrat 20 x 1,38 = 27,6 volti . daca scadem minimul de 1,25 volti , atunci avem un maxim de cadere de tensiune pe tranzistorul de putere de 26,35 volti . 26,35 volti x 3 amperi fac 79 w , care este o cu totul alta mincare de peste fata de 105w . Din nou jigniți @misuraelectronic. ( Nu folosesc ”domnule” , am reținut că nu vă place ). Am calculat cu 1,41 nu cu 1,38 ( ??? ) , cu +10% variație posibilă a rețelei și cu 1,5V cădere pe punte ( dacă o fi punte , că dacă e cu priză mediană e mai puțin ). Calculul meu a fost aproximativ ( inclusiv curentul a fost estimarea mea de pe schemă , OP nu l-a menționat ) , vă las plăcerea să vă jucați ci zecimalele. Editat Octombrie 5, 2014 de UDAR Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 (editat) Din nou jigniți @misuraelectronic. ( Nu folosesc ”domnule” , am reținut că nu vă place ). Am calculat cu 1,41 nu cu 1,38 ( ??? ) , cu +10% variație posibilă a rețelei și cu 1,5V cădere pe punte ( dacă o fi punte , că dacă e cu priză mediană e mai puțin ). Calculul meu a fost aproximativ ( inclusiv curentul a fost estimarea mea de pe schemă , OP nu l-a menționat ) , vă las plăcerea să vă jucați ci zecimalele. nu v-a jignit nimeni , nu mai pozati in victima degeaba . postarea dvs este o insulta la adresa inteligentei noastre si am sa demonstrez ceea ce spun... daca luam tensiunea retelei de 230 volti , atunci o variatie in plus de 10% inseamna ca vom avea 253 volti la priza , iar cresterea din secundar va fi direct proportionala , adica vom avea 22 de volti in loc de 20 . 22 volti alternativ , redresati plus filtrati fac 22 x 1,38 = 30,36 volti , din care scadem 1,25 volti , rezulta o tensiune maxima pe tranzistor de 29,11 volti dc ... inmultiti cu acei 3 amperi ai dvs = 87,33 w . parca tot nu ies 105 w , nici macar in conditiile fff putin probabile in care reteaua ar fi de 253 v , nu-i asa ...? stiu si eu ca se inmulteste cu radical din 2 , insa caderea de tensiune pe punte in sarcina eu am invatat ca fiind exact acea diferenta intre 1,41 si 1,38 , asa ca de aceea am folosit coeficientul 1,38 . ar fi bine sa nu ne luati de prosti si sa aveti decenta sa recunoasteti deschis ca ati gresit , ca doar nu va taie nimeni capul . Editat Octombrie 5, 2014 de misuraelectronic Link spre comentariu
HelliosSun Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 (editat) Mai am si eu doua intrebari. Daca alimentez placa cu 25v in loc de 20v se va arde lm-ul si tranzistorul?Depasesc valoarea de 35v pe care o suporta lm-ul daca alimentez cu 25v placa? Pt lm am un radiator cu urm dimensiuni 6cm lungime 5cm latime si 1.8cm grosime ar merge ? Editat Octombrie 5, 2014 de HelliosSun Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 LMul suporta 40V diferenta intrare-iesire, nu prea conteaza tensiunea de intrare. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 @misuraelectronic Am recunoscut din capul locului că a fost aproximativ . Chiar dacă nu sunt 105W ci 80 sau 90 sau 100 , nu se schimbă cu nimic esența postului meu. Nu știu de unde luați 1,38 dar nici asta nu schimbă radical lucrurile . Dar , ca să fiu sincer până la capăt , da , am înmulțit 35V cu 3A ( 35V nu știu de unde , poate de la transformatoarele de 24V ) . Asta nu vă dă dreptul să afirmați că nu știu să calculeaz ci doar , cel mult , că am greșit la calcule . Iar în ce privește inteligența - cred că nu se rezumă la a face calcule cu două zecimale ( cu calculatorul ) . Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 5, 2014 Partajează Postat Octombrie 5, 2014 (editat) la faza cu inteligenta ...sint complet de acord . in fine , ca sa-l ajutam , totusi pe dl helliosSun , iata ce-i recomand eu personal ... 1-- cautati un tip 36c , sa scrie pe el ST maroc , exact ca in poza din link-ul urmator ... http://www.ebay.com/itm/TIP36C-Power-Transistor-25A-100V-125W-PNP-Pinball-Machine-Circuit-Board-TO-247-/280764796965 sau ca in poza din link-ul urmator ... http://www.aliexpress.com/item/20PCS-TIP36C-TRANSISTOR-PNP-100V-25A-TO-247-HOT-SALE-BEST-QUALITY-FREE-SHIPPING/1033671039.html 2-- cautati un lm317k , in carcasa de metal ,to3 , fabricat de national semiconductors sau de st microelectronics si totul va merge struna , garantat . daca nu gasiti lm317k , atunci ar merge si un lm317t , insa musai un mbr... http://shop.diyrealaudio.com/popup_image.php?pID=1069&osCsid=f8fbf3fa1dc7e0a62ba1076317 ori ca acela , adica motorola nos , sau un st facut in maroc , sau un fairchild . mare atentie la motorola modelele noi...radiatorul de la capsulele to220 sint un pic mai groase decit o coala de hirtie . pe cit se poate , recomand evitarea lor ! link-urile externe prezentate de mine nu le-am postat cu scop comercial , ci doar ca sa evidentiez pentru cei care nu stiu cum mai arata la moaca niste piese originale 101% ! Editat Octombrie 5, 2014 de misuraelectronic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum