Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru trece jos

Rx-Tx

Postări Recomandate

Buna seara,Am nevoie de un filtru care sa taie tot ce este peste 250-300khz. Il folosesc la iesirea dintr un mixer pt niste experimente SDR.Ma poate ajuta cineva cu calcularea unui filtru trece jos ? RC, LC sau de care o fi :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Rx-Tx

3

• lorik199

1

• M1cutzu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Unelte pentru calcule simple ale filtrelor se gasesc usor pe internet, de exemplu uite aici pentru filtre RC: http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRtool.php

Avand insa in vedere ca ai nevoie de ajutor pentru calculul unor simple filtre RC, cred ca te-ai aruncat cam departe cu proiectarea de mixere pentru SDR.

Presupun ca e vorba de un mixer Tayloe, vezi ca trebuie sa ai grija si la adaptarea impedantelor.

Rezistenta interna a switch-urilor analogice folosite intr-un asemenea mixer insumata cu impedanta sursei de semnal (50ohm) si impreuna cu condensatorul pentru sampling folosit la fiecare din iesirile mixerului deja formeaza un filtru trece-jos, de obicei tot ce mai trebuie sa faci e sa mai adaugi o eventuala rezistenta serie pentru a muta frecventa de taiere unde doresti. De exemplu, pentru mixere cu 74LVC4066 care are o rezistenta de conductie de ~6 ohm, eu am folosit o rezistenta de 82ohm in serie si un condensator de sampling de 10nF; in calcul folosesti valoarea de 50ohm (impedanta sursei de semnal) + 6ohm (switch-ul analog) + 82ohm (rezistenta serie) = 138ohm, iti va iesi un punct de taiere la -3dB la 115KHz - ceea ce e OK pentru un ADC al placii de sunet cu sampling la 96KHz.

Nu ai nevoie de un filtru foarte abrupt, daca ai probleme cu semnale foarte puternice la distanta de cateva sute de KHz foloseste op-amp-uri ce suporta semnale mari pe iesire (si alimentate corespunzator), sau redu-le castigul. In plus, un filtru cu panta abrupta iti defazeaza mult semnalul cand te apropii de frecventa de taiere, iar cum semnalele I/Q sunt foarte sensibile la asa ceva rezulta o deteriorare a rejectiei imaginii la capetele spectrului. Filtrele LC sunt si mai rele la asa ceva decat RC.

Da mai multe detalii despre ce vrei sa faci, am si eu aici un SDR facut de mine de la zero, poate te pot ajuta.

Link spre comentariu

Deocamdata vreau sa conectez un receptor de banda larga la o placa de sunet mai desteapta care are sample rate de la 200 si ceva de khz, pt a receptiona in toate modurile transmise.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări