Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dozimetrul AD32

Selena

Postări Recomandate

Cam asta avem prin casă si încă sporim colectia:

• 4 x SBM-20/21 într-un ANRI 01 Sosna

SBM-20 și Si3BG în AD-111M (200 R/h)

• Un tub similar SBM-21 chinezesc pentru a,ß,y,x. Din nefericire până la 99.99 uSv/h intr-o chinezarie.

• Un detector portabil cu tranzistori, relativ sensibil la gamma si beta. Aparent până la 999.9 uSv/h.

• Un contor bazat pe un SBM-21M miniatural recoltat de la un detector IFA făcut in casă cu NE555 si un transformator de blitz de aparat foto.

Si in curând ma gândesc la un SOEKS-112 sau Terra-P.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

6

• Selena

4

• PINTI

4

• George

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aparatul de jos nu are nici o legatura cu Olanda.

Este un aparat romanesc, fabricat sub licenta si cu piese rusesti.

Detin intreg completul perfect functional: lada de transport, aparat in carcasa din piele, cu hamurile aferente, cu sonda de masura si prelungitorul aferent, casca telefonica, cablu pentru alimentarea de la un acumulator separat de 3, 6 sau 12, inclusiv auto  in lungime de 10m, consumabile (garnituri, protectie butoane, pungi ptr. protectie sonda, carte tehnica cu scheme, tuburi detectoare de radiatii de rezerva  NOS).

Mentionez ca acest dozimetru are si un preparat radioactiv de control: Sr90+Y90, preparat prevazut cu un ecran de protectie. 

Mai am inca unul identic, perfect functional, fara accesorii, cu sonda din dotare. Microampermetrul este defect. La casca functioneaza. 

PS.

Butonul pus de Dvs. pentru selectarea gamei de lucru nu este original.

Atasez si o poza.

IMG_20200609_135848.jpg

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Acum 8 minute, PINTI a spus:

Aparatul de jos nu are nici o legatura cu Olanda.

Este un aparat romanesc, fabricat sub licenta si cu piese rusesti.

Detin intreg completul perfect functional: lada de transport, aparat in carcasa din piele, cu hamurile aferente, cu sonda de masura si prelungitorul aferent, casca telefonica, cablu pentru alimentarea de la un acumulator separat de 3, 6 sau 12, inclusiv auto  in lungime de 10m, consumabile (garnituri, protectie butoane, pungi ptr. protectie sonda, carte tehnica cu scheme, tuburi detectoare de radiatii de rezerva  NOS).

Mentionez ca acest dozimetru are si un preparat radioactiv de control: Sr90+Y90, preparat prevazut cu un ecran de protectie. 

Mai am inca unul identic, perfect functional, fara accesorii, cu sonda din dotare. Microampermetrul este defect. La casca functioneaza. 

PS.

Butonul pus de Dvs. pentru selectarea gamei de lucru nu este original.

Eu mă refeream la cel de deasupra, iar fotografia si inventarul se datora ca raspuns lui icar. Cel de jos e altă poveste, o copie tristă românească a lui DP-5A. Am si un DP-5A sovietic din 1976, cu tot cu preparat

Link spre comentariu
Acum 5 minute, PINTI a spus:

Scuze. Nu stiam la ce referai.

Oricum, AD-urile după casarea echipamentelor militare au încăput pe mâinile unora care ori au rupt torsiunile microampermetrului ori au fost rupte la casare. Amândouă AD-urile mele au avut microampermetrele făcute praf si varistoarele SG-301 sparte, probabil din transport. La unul am reușit inlocuirea cu un microampermetru de pe AD-32. Celalalt a ramas in aceeasi situatie. Producatorul rus inca vinde microampermetrele M160 si M132 la suma de 300 de dolari bucata !

Screenshot_20200609-141000_Gmail.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 minute, PINTI a spus:

Multumesc de raspuns.

La pretul acesta nu se merita. 

Si mă rog, dumneavoastră la ce prețuri v-ați gândit ca să il vindeți ? Mai sus era cineva care are un DP63 original de la care momentan nu mai am raspuns.

AD-urile românești in afară de stat in raft, nu prea au mare utilitate. Mai ales cu microampermetrul defect. Nimeni nu se mai bagă să le repare.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Misstretz a spus:

chinezesc pentru a,ß,y,x.

Cam dubios, ca acelasi tub, probabil GM, sa detecteze toate ripurile de radiatii. Pentru alfa, beta si x, ar trebui niste catozi speciali. Defapt asta se si reflecta in doza mica, cap de scala, ca sa zic asa.

Daca chiar vrei ceva mai bun, cauta un aparat cu sonda cu scintilatie, de volum cel putin 100 - 150  ml. 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări