Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dozimetrul AD32


Selena

Postări Recomandate

Dozimetrul militar AD 32 Seria 873342/12.10.1987, fabricat la Intreprinderea de aparate electronice de masura industriale-Bucuresti. Stie cineva despre aceasta intreprindere? Are cineva cartea tehnica a acestui dozimetru?In atasament, poze, Certificatul de calitate si schema ridicata de mine analizand maruntaiele.Masoara pe doua scale, 1,5R/h si 50R/h, prin comutarea contorilor BG 2, respectiv BG 50.Scala microampermetrului de 10 microamperi (rusesc) este iluminata din spate cu ajutorul unui bec cu neon. Microampermetrul integreaza impulsurile direct de la contori, fara amplificare. De aceea, el indica doar la nivele mari de radiatie, adica rezultate in urma unui atac nuclear, situatie de lupta.Butonul de jos da la o parte ecranul de fier din dreptul contorului BG 2, pentru a inregistra si radiatia beta, odata cu radiatia gamma. Contorul BG 50 este sensibil doar la gamma.Ambii contori sunt destinati debitelor mari de radiatii.

AD32.zip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    6

  • Selena

    4

  • PINTI

    4

  • George

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mi-a trecut prin mina, nu merita sa-ti bati capul cu el, este grosier, imprecis. Este facut cu scop militar, masurari rapide in caz de atac nuclear. Intreprinderea nu mai exista de mult.Mai mult nu te pot ajuta.

Link spre comentariu

Da, asa este. Totusi, fiind o parte din istoria romaneasca (a apartinut garzilor patriotice inarmate cu armament de infanterie din intreprinderile romanesti, strategia apararii patriei de catre intregul popor), ca piesa de muzeu, mi-am batut capul. Doresc sa am si cartea tehnica originala. Intre timp, am gasit unele informatii: este adaptat de romani dupa originalul rusesc DP-63A.

Modificarile sunt:

1.Comutatorul este mai simplu, dar cu un dezavantaj: etalonarea pe cele doua domenii nu se mai face prin semireglabili montati ca shunt la microampermetru, ci ca semireglabili de valoare mult mai mare inseriati cu rezistorii din anozii tuburilor GM (contravine cu recomandarile valorilor fixe, optime).

2.In loc de dioda redresoare cu germaniu (pastile inseriate intr-un tub de sticla), s-a montat F407 (siliciu).

3.Lipseste sursa de etalonare (strontiu), montata de rusi permanent sub tubul GM care inregistreaza si rad. beta (care avea drept consecinta situarea acului indicator al microampermetrului pe scala mai sensibila nu la zero, ci la 0,1 R/h). La varianta romaneasca, zero este comun pe ambele scale.

4. Transformatorul din convertorul rusesc are 6 borne, cel romanesc are 5 borne.

 

Spre edificare, pun aici o poza preluata de pe forum.rhbz.org/ in care se vede unde sta acul initial pe scara mai sensibila a dozimetrului rusesc.

post-28085-139829649876_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da, ca piesa de muzeu este excelent aparatul. Din pacate nu cred sa mai gasesti cartea tehnica. Poate in arhiva intreprinderii, daca o mai exista si aia.Sursa, mai bine ca nu e. Nu stiu care ar fi regimul ei in cazul pieselor de colectie. In orice caz, dupa lege, nu ai voie sa deti asa ceva, indiferent de motiv.

Link spre comentariu

Despre ce lege este vorba? Dozimetrul acesta nu este prevazut, prin constructie, cu sursa radioactiva (control), iar dozimetre mult mai performante sunt de cumparat la liber.

Link spre comentariu

Normal, numai ca atunci cind o sa cumperi aparatul (daca ai U.N., nu poate fi cumparat de oricine) o sa primesti si un certificat care atesta detinerea unei surse radioactive, asta daca nu este una exceptata.

Link spre comentariu

Este cromat - straluceste in lumina difuza, camera foto nu a prins corect zonele acestea.Lantisorul pastreaza nepierdut capacul care se desurubeaza, permitand accesul la slitul axului potentiometrului de reglare a tensiunii la contori (peste 490V, astfel incat sa fie activ stabilizatorul). Acest reglaj se face cu comutatorul pe pozitia Ub (tensiune baterie), cand acul microampermetrului trebuie sa ajunga undeva de la semnul triunghi pana catre dreapata scalei. Daca bateria este descarcata, se actioneaza acel potentiometru cu ajutorul unei surubelnite plate care se vede in capacul husei din piele.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 4 ani mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
La 07.05.2020 la 10:21, valica_d a spus:

Am eu unul, are şi cartea tehnică, dar ce valoare ar putea să aibă?!

 

IMG_20200427_184444.jpg

IMG_20200427_184522.jpg

IMG_20200427_184541.jpg

IMG_20200427_184410.jpg

IMG_20200427_184642.jpg

IMG_20200427_184727.jpg

 

Depinde, având in vedere că e de prin 1959 si de starea lui pretul nu sare de 80-100 de lei. Partea mai nasoală e cu sursa internă (preparatul radioactiv) care nu prezintă mari riscuri si cu ecranul (dacă este cel original, fosforescent desi pare unul cu cadran transparent M-160 10 uA) la care sa se fi dezlipit si fragmentat vopseaua pe baza de radiu si pericolul de contaminare să fie unul extrem de mare. Aveti idee, mai merge ? M-ar interesa.

La 26.05.2015 la 14:04, Vizitator YO2LZP a spus:

Ati gasit undeva specificatiile tuburilor BG2 si BG50?

 

Le am eu, sunt undeva la 390-420 V alimentare, BG2 e maxim 5 R/oră gamma si beta si BG50 e 50 R/ora gamma. Variantele românești ale SI2BG si un precursor al SBM-20.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, icar a spus:

E un aparat grosier, pentru uz militar. Nu prea ai ce masura cu el.

 

Pentru chestii "casnice" am unele mai finute, mai recente, a/ß/gamma/x. Ăsta ar fi bun in colecția proprie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări