Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu SG 3525

Freddy19

Postări Recomandate

Buna ziua!Vreau sa imi fac si eu o sursa in comutatie cu SG3525,in scopul transformarii tensiunii de la retea {220v},in doua tensiuni de +-18v.Sursa vreau sa lucreze la o frecventa de vreo 15khz,max 20khz deoarece atata imi poate masura multimetrul meu iar puterea vreau sa fie de 100w.Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o schema??

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Freddy19

5

• Marian

3

• wally_gatter

2

• gauss

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am gasit schema asta,si o sa o modific in asa fel incat sa mearga pe 220v.Cu ce pot inlocui MTP75NO6??Si inca ceva...cum pot controla frecventa de oscilatie??

post-61966-139829647815_thumb.gif

Link spre comentariu

Vezi datasheet de la 3525 ... cauta aplicatii explicate si te vei lamuri . Modificarea la 220 V nu e simpla ( cel putin pentru mine ... ) , e practic o alta schema . Atentie si mult succes !

Link spre comentariu

Modificarea unei asemenea surse pentru functionare cu alimentare de le 220Vca nu e cu nici un chip simpla, ba dimpotriva, devreme ce tensiunile cerute sunt asa mici, efortul necesar nu se justifica, un singur exemplu ar fi necesitatea unor mosfeti de minim 800v, preferabil 1000v. Ti-am postat un link acolo gasesti chiar in prima pagina o sursa cu acest integrat facuta de mai multi colegi.

Link spre comentariu
wally_gatter

Buna ziua!Vreau sa imi fac si eu o sursa in comutatie cu SG3525,in scopul transformarii tensiunii de la retea {220v},in doua tensiuni de +-18v.Sursa vreau sa lucreze la o frecventa de vreo 15khz,max 20khz deoarece atata imi poate masura multimetrul meu iar puterea vreau sa fie de 100w.Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o schema??

Ce model de multimetru ai? :nas:
Link spre comentariu
wally_gatter

Cu multimetrul ala nu stiu cum o sa vizualizezi tu frecventa.. Ideal ar fi un osciloscop , sa poti vizualiza si forma de unda aplicata feturilor , daca nu doresti sa ai surprize neplacute la iesire...

Link spre comentariu

Cu tot regretu , sursele in comutatie de genul asta nu-s ca montajele cu 2 LED-uri ori similare , nici o sansa sa reuseasca dupa cum pune problemele ca un incepator ... asta trebuia sa i se zica de la inceput nu intrat in povesti despre ce multimetru are :rade:

Link spre comentariu

N are nimic daca o sa iasa si ceva fum!Sunt incepator,si,pana la urma trebuie sa am un funct de plecare!!!Ma pot baza pe formula asta 1/{( 0.7RT+3RD) * CT} ca sa determin frecventa??RD reprezinta cumva reziztenta de la pinul 7{discharge} ?? Nu vreau sa imi cumpar un osciloscop pt a face o sursa de 30 lei.

Link spre comentariu

Mai bine modifici o sursa ATX. Daca vrei musai cu SG3525, sursa PC cu acel controler nu vei gasi, da faci un pcb separat in care vei avea destule compoennte de recuperat dintr-o sursa atx.

Link spre comentariu

30 lei? Din pacate nu corespunde cu realitateaCel mai simplu modifici o sursa atx (fara reactie) (am scris in aceelasi timp)Si n-ai ce face cu un frecventmetru intr-o sursa in comutate. Frecventa nu te intereseaza, insa formele de unda sunt f importante!

Link spre comentariu

Pentru puterea ceruta (100W) ti-as recomanda o sursa cu IR2153 (IR2153D)

o varianta de schema:

Posted Image

Daca ai o sursa ATX nefunctionala poti scoate din ea 70% din componentele necesare: transformator (pastrezi primarul intact, iar secundarul il bobinezi dupa cum ai nevoie), punte+condensatori pentru tensiunea din primar, condensator de 1-2uF pentru inseriat cu primarul transformatorului, NTC, radiatoare.

Mai ai nevoie doar de IR2153, tranzistori mosfet (IRF840 sau IRF740, ieftini si buni pentru aplicatia de fata), diode rapide sau ultrarapide si condensatoare LOW ESR (o pereche de 1000uF/35V) si cateva rezistente.

Orice solutie alegi sa mergi mai departe ai mare grija ca sunt in joc tensiuni periculoase! :nebunrau:

Numai bine!

Link spre comentariu

...Merge sa folosesc IRFBC40?...

Tu ai citit ce am scris eu mai sus? sau citesti selectiv doar ce-ti convine? penca am zis clar Mosfeti necesari de minim 800V, preferabil 1000V!

...Nu vreau sa imi cumpar un osciloscop pt a face o sursa de 30 lei...

Tu vorbesti serios? ia mai cauta o data mosfeti la tensiunile specificate de mine si evident la un curent in jur de 10A, ceva imi spune ca-ti vei schimba parerea despre costurile de productie.

PS: Pentru binele tau iti recomand insistent sa nu te apuci de asa ceva cu nici un chip, iti lipsesc mult prea multe cunostinte ca sa poti spera la un succes, poate doar ceva cu IR cat se poate de simplu, asa cum ti s-a mai sugerat, Nu va faceti impresia gresita ca comutatia este ceva usor de abordat, cine spune asta habar n-are ce vorbeste, si asta e valabil pentru oricine citeste postarea mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări