Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme invertor de sudura

techs

Postări Recomandate

Va salut !

Atasez mai jos schema unui invertor de sudura pe care l-am cumparat cu vreo 2 ani in urma.

Aparatul era defect , probleme in partea de soft start (LM393 ,optocuplorul , releul), pe alimentarea de putere (cablaj carbonizat , condensatori explodati )si inca ceva maruntisuri , nu mai tin bine minte

deoarece a trecut ceva vreme de la momentul reparatiei.

Inainte de a ma apuca sa il repar am scos schema electronica urmarind cablajul , am avut ceva de munca insa in final cred ca am

scos-o completa si sper ca si corect.

Nu stiu ce marca este aparatul , pe carcasa nu se mai vede numele producatorului , in orice caz este un aparat vechi , poate printre primele invertoare

pentru sudura ,destul de mare ca dimensiune.

Cand l-am cumparat nu avea ledurile si potentiometrul de pe panoul frontal (erau decat gaurile) , cred ca acestea erau montate pe un cablaj care venea conectat la

placa de baza in conectorul notat de mine in schema cu M2.

Dupa ce l-am reparat , am considerat ca trebuie conectate pe placa de baza asa cum am desenat in schema.

Am probat aparatul ,,la rece '' , fara sarcina pe iesire , pe osciloscop am observat ca rotind potentiometrul se modifica factorul de umplere al

semnalui de atac al IGBT-urilor , tensiunea pe iesire cca. 60v ,nu se incalzea nimic , am sperat ca totul este OK.

Am cumparat conectori , cabluri , cleste sudura si am iesit cu el afara sa ii fac o proba .

Desi aveam sperante mari , se pare ca nu este in regula , se comporta in felul urmator :

- cand incerc sa sudez , indiferent de grosimea metalului , in prima fractiune de secunda tinde sa sudeze , face o flama destul de mare , se amorseaza arcul electric insa imediat scade tensiunea pe iesire, practic face decat un

punct de sudura, tensiunea de iesire in sarcina scade sub 20v si nu sudeaza.

Deoarece nu aveam la ce sa il folosesc iar in apartament este mai dificil sa ii fac probe, l-am pus deoparte si nu am mai facut nimic la el.

Zilele astea am dat peste schemele scoase la momentul repararii si m-am hotarat sa le transfer in format electronic ,erau pe mai multe coli de hartie , le-am pus cap la cap si a iesit

schema de mai jos , nu arata prea bine insa am folosit un program free (ExpressSCH ) are o baza de date cu simboluri de componente destul de limitata + experienta minima in desenat scheme cu programe dedicate, am incercat sa o asez cat mai bine , sper sa nu fie greseli , o s-o mai verific .

O postez in ideea ca poate ii mai este cuiva de folos , este o schema destul de interesanta si cu componente uzuale iar daca cineva cu mai multa experienta decat mine poate sa imi dea o sugestie la problema expusa mai sus , ar fi binevenita.

Ma gandesc ca nu am conectat bine potentiometrul sau nu este valoarea corecta,valorile potentiometrului POT.1 , a rez R1 si R2 le-am stabilit prin tatonare , LED1 si LED2 cred ca sunt bine conectate , alte piese nu cred ca mai sunt defecte, la momentul repararii l-am verificat cu atentie .

Posted Image

In caz ca schema nu se vede bine , aici este la rezolutie maxima

http://i.imgur.com/iDX2uBD.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• techs

7

• CIBY2

4

• giongiu

4

• gauss

1

Top autori în acest subiect

Roaga moderatorul sa mute topicul la " Tehnica sudurii " si pune foto cu placa invertorului ... sant sanse sa fi lucrat cineva cu asa ceva si sa capeti ceva idei ...

Link spre comentariu

"Am probat aparatul ,,la rece '' , fara sarcina pe iesire , pe osciloscop am observat ca rotind potentiometrul se modifica factorul de umplere al semnalui de atac al IGBT-urilor "Salut!In mod normal,fara sarcina nu ar trebui sa varieze factorul de umplere.Nu am studiat schema ta mai in detaliu,poate gresesc dar logic factorul de umplere variaza in functie de curentul din secundar.

Link spre comentariu

Pe osciloscop imi indica ca se modifica factorul de umplere in grila IGBT-urilor , fara sarcina in secundar, asa cum este conectat acum potentiometrul POT.1.Din cate stiu factorul de umplere nu are legatura cu sarcina din secundar decat daca exista un control din secundar care sa il micsoreze cand consumul creste peste limita prevazuta sau scurtcircuit.In cazul meu controlul este caderea de tensiune pe suntul din secundar si transformatorul de curent care nu ar trebui sa aiba nici o influenta la mersul in gol.

Link spre comentariu

"Am probat aparatul ,,la rece '' , fara sarcina pe iesire , pe osciloscop am observat ca rotind potentiometrul se modifica factorul de umplere al semnalui de atac al IGBT-urilor "Salut!In mod normal,fara sarcina nu ar trebui sa varieze factorul de umplere.Nu am studiat schema ta mai in detaliu,poate gresesc dar logic factorul de umplere variaza in functie de curentul din secundar.

DOar la cele cu PWM-ul cu UC3845, sau 44 se intampla cum spui. La cele cu SG3524, sau 3525, in functie de schema aleasa poate varia factorul de umplere fara sarcina la iesire. De altfel si Negulaev spune asta in cartea sa.
Link spre comentariu

Pinul 2,intrarea neinversoare a AO intern,este polarizata cu 2,5V din ref de 5V,pinul 16..Pinul 1,intrarea inversoare,primeste tensiune de pe cursorul potentiometrului de 25K.Daca tensiune in pin 1 depaseste 2,5V scade umplerea.Potentiometrul e alimentat de la iesirea invertorului.Banuiesc ca din el,se regleaza tensiunea in gol.

Link spre comentariu

Potentiometrul, daca este vorba de cel de 25K din pinul 1, este alimentat printrun stabilizator cu dioda zenner de 8,2V. La functionare normala, cu sau fara arc electric pe iesire, variatia tensiunii pe iesire nu are niciun efect, dar in cazul lipirii electrodului cand tensiunea scade sub 8,2V, influenteaza factorul de umplere in sensul micsorarii curentului la iesire. Deci, un antistick simplu.In schema postata, minusul redresorului din secundarul trafului de curent nu este legat nicaieri, probabil trebuia la masa. Poate mai sunt si alte greseli, dar acum nu-mi dau seama.

Link spre comentariu

Nu se stie ce valoare are rezistenta R,care impreuna cu cea de 6,8K realizeaza divizarea tensiunii de iesire;in functie de asta stiam daca zenner-ul stabilizeaza tensiunea,sau doar protejeaza intrarea inversoare .Oricum schema pare atipica;de ex,traful de curent nu modifica umplerea,ca la marea majoritate a invertoarelor,ci printr-un comparator,blocheaza pur si simplu IGBT,cand curentul in primar,depaseste o anumita valoare.

Link spre comentariu

In schema postata, minusul redresorului din secundarul trafului de curent nu este legat nicaieri, probabil trebuia la masa. Poate mai sunt si alte greseli, dar acum nu-mi dau seama.

Aveti dreptate , este legat la masa , am omis legatura cand am desenat-o , postez din nou schema cu corectia aceasta.

Asa cum am mentionat , nu sunt sigur ca potentiometrul este montat corect , de exemplu pinul 5 din mufa M2 este in aer si nu stiu daca este bine.

Multumesc !

Posted Image

Link spre comentariu

Nu se stie ce valoare are rezistenta R,care impreuna cu cea de 6,8K realizeaza divizarea tensiunii de iesire;in functie de asta stiam daca zenner-ul stabilizeaza tensiunea,sau doar protejeaza intrarea inversoare .Oricum schema pare atipica;de ex,traful de curent nu modifica umplerea,ca la marea majoritate a invertoarelor,ci printr-un comparator,blocheaza pur si simplu IGBT,cand curentul in primar,depaseste o anumita valoare.

Rezistenta R care este intre pinii 11 si 13 ai U3 are 330K.Multumesc pentru atentia acordata !
Link spre comentariu

Noi discutam aici despre rezistenta din pinul 4 al conectorului M1/b la care sunt legate rez. de 100K din pinul 10 al U3, Rez. de 6K8, zennerul de 8V2 si potentiometrul.

Link spre comentariu

Cred ca schema mai are lipsuri.Dupa parerea mea,singura modalitate de a modifica umplerea,e modificarea tensiunii in pinul 1,la SG.Asa cum e desenata schema,nu vad cum din Pot 1,se poate modifica tensiunea in pinul 1.Fa te rog un test,masoara tensiunea in pinul 1,regland Pot1.Cred ca aceasta tensiune se modifica totusi.De asemenea poti masura tensiunea in pinii 2 si 16.Ar trebui sa gasesti cca 2,5V si fix 5V,tensiuni fixe,indiferent de reglajul din P1.

Link spre comentariu

Aveti dreptate , asa cum este schema acum tensiunea de pe cursorul potentiometrului POT.1 nu prea are cum ajunge in pinul 1 .Am notat pe schema care o am pe hartie ca in pinul 16 este tensiunea de referinta de 5 v, in pinul 2 ar trebui sa fie obligatoriu 2,5v.Potentiometrul stiu sigur ca regleaza factorul de umplere , inseamna ca mai am greseli in schema.O sa il desfac zilele astea si fac mai multe masuratori si cateva fotografii cu oscilogramele , asa cum am mentionat si in primul post , dupa ce am vazut ca nu functioneaza l-am abandonat.Intre timp am facut rost si de o rezistenta de sarcina si un clampmetru de c.c. ca sa ii pot face ceva probe si in casa.Multumesc si sa aveti un weekend placut !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări