Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FREZA DIN BURGHIU


teleflyer

Postări Recomandate

Diferentele de pret intre un burghiu de carbura si o freza nu sunt de neglijat , asa ca as fi interesat sa stiu daca se poate scoate o freza decenta dintr-un burghiu si cam ce ar trebui facut. sa spunem ca vrem sa scoatem din burghiu o freza end mill sau ball nose pentru lemn.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • radu cnc

    4

  • teleflyer

    3

  • ndc74

    1

  • puriu

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Teoretic si practic se poate face o freza din burghiu dar trebuie stiute urmatoarele aspecte:-un burghiu are alte unghiuri fata de o freza deci trebuie ascutit complet altfel pentru a-l transforma-materialul din care este facut burghiul este HSS, dar numai partea activa nu si coada care este sudata de burghiu si este moale fata de o freza care este realizata in intregime din HSS, o freza la acelasi diametru cu un burghiu va fi mai rezistenta, nu va fi elastica ca si burghiul si nu vei avea surpriza sa se rupa la sudura in folosinta.Eu nu consider ca merita sa faci o freza dintr-un burghiu decat in cazuri particulare cand ai nevoie de anumite profile la freze si nu le ai, mai bine profilezi sau ascuti o freza uzata din mana si tot este mai buna decat un burghiu transformat in freaza.

Link spre comentariu

-materialul din care este facut burghiul este HSS, dar numai partea activa nu si coada care este sudata de burghiu si este moale fata de o freza care este realizata in intregime din HSS, o freza la acelasi diametru cu un burghiu va fi mai rezistenta, nu va fi elastica ca si burghiul si nu vei avea surpriza sa se rupa la sudura in folosinta.

Am cateva obiectii. In general burghiele de pana in 13mm sunt dintr-o bucata deci si coada e din HSS. La diametre de peste 13mm situatia se inverseaza,rar am vazut burghie mari dintr-o singura bucata, in general cele facute de sculariile fostelor intreprinderi.In ce priveste frezele, majoritatea sunt dintr-o bucata, dar am vazut si freze deget de pana in 12mm cu coada din material mai moale si sudata.Nu prea am cumparat scule din cataloage, dar in targ am gasit freza noua de 10mm din carbura la 10 ron si burghiu tot din carbura de 4.2 mm, reascutit la 12 ron, deci mai scump, asa ca nu se merita efortul de transforma burghiul in freza.
Link spre comentariu

Radu, a sintetizat cel mai bine situatia. Burghiele de dimensiuni mici sunt tot cu coada sudata, cu exceptia anumitor producatori, care prefera inca sa le faca in intregime din HSS. Sunt acele burghie care ne costa mult in plus si nu stim de ce. In ceea ce priveste concluzia, sunt doar partial de acord cu Radu. Personal prefer sa ascut un burghiu de ϕ3, ϕ4, ϕ5, sau ϕ6 (uneori chiar si mai mari) ca pe freze, decat sa suport enorma diferenta de pret intre un burghiu si o freza de aceeasi dimensiune. La diametre mai mari, preturile incep sa fie comparabile. Cauza diferentelor de preturi, consista in caracterul de serie in care se produc burghiele comparativ cu cel al frezelor. Burghiele sunt (au devenit) scule universale utilizate practic oriunde, in orice proces de prelucrare mecanica si deci se fabrica actualmente in serii cu caracter de masa. Frezele, au o utilizare mult limitata si exista in plus si alternative la procesele mecanice la care sunt utilizate. Spre exemplu, un canal intr-un arbore, se poate da fie cu o freza cilindro-frontala (deget) fie cu o freza circulara (disc) fie prin rabotate cu un simplu cutit. De aceea productia de freze deget, are cel mai adesea caracter de unicat sau cel mult serie mica. Cine a lucrat in industrie, va sti sa aprecieze in costuri aceste diferente. In alta ordine de idei, rigiditatea mai mica a unui burghiu se poate compensa, utilizand dispozitive (cozi) de fixare. Un astfel de dispozitiv-coada de ϕ12... ϕ15, confera suficienta rigiditate unui burghiu transformat in freza, daca acesta iese in consola cel mult de 2... 3 ori diametrul sau. Uneori se poate merge si pana la de cinci ori diametrul burghiului, in functie de aplicatie.

Link spre comentariu

Avantajele frezelor sub diametru de Ø6mm este ca au coada de prindere de Ø6mm pe cand burghiele au diametrul cozilor de prindere egal cu diametru activ, deci sunt mai elastice si astfel improprii frezarii.La fel si la diametre mai mari, frezele realizate din burghie cer o gama larga de pensete pentru a putea fi folosite, pensete care nu sunt foarte ieftine.Si eu la inceput am mai folosit ocazional freze confectionate din burghie dar acum nu pot sa-mi permit sa pierd timp, o data cu ascutirea si pe de cealalta parte timp irosit cu aschierea cu avansuri foarte mici si suprafata aschiata cu rugozitate mare si inestetica.

Link spre comentariu

Burghiele trebuie sa aiba coada mai moale pentru a nu aluneca in mandrina. Otelul carbon se poate inmuia, dar cel rapid nu. Burghiul nu trebuie sa taie lateral, de aceea nu are unghi de degajare. Folosirea unui burghiu ca freza cilindrica presupune in primul rand crearea unui unghi de degajare pe suprafata cilindrica a spiralei. Dezavantajul este ca freza facuta din burghiu are numai doi dinti, deci lucreaza mai incet si se uzeaza mai repede.

Link spre comentariu

multumesc tuturor pentru raspunsuri. ''Burghiul nu trebuie sa taie lateral, de aceea nu are unghi de degajare. Folosirea unui burghiu ca freza cilindrica presupune in primul rand crearea unui unghi de degajare pe suprafata cilindrica a spiralei.'' Citind acest forum am descoperit teoreticieni foarte buni, se incumeta cineva sa detalieze modificarile care trebuie aplicate burghiului, eventual cu un desen ca exemplu?'' Dezavantajul este ca freza facuta din burghiu are numai doi dinti, deci lucreaza mai incet si se uzeaza mai repede.'' oricum pt lemn 'muritorii' folosesc freze cu 2 dinti :jytuiyu

Link spre comentariu

burghiul nu trebuie sa taie in lateral, corect...dar totusi are unghi de degajare, altfel s-ar intepeni in timpul gauririi. Frezele de diametre mici pt metal au oricum un numar mic de dinti -2, 3 sau 4 .Cele cu 2 evacueaza cel mai bine spanul.

Link spre comentariu

@puriu: Burghiele au si unghi de degajare pe canal, dar si taie lateral. De fapt la gaurire ele fac doar o calibrare a gaurii. La folosirea ca freza se poate vedea cel mai bine ca de fapt taie lateral.

...Dezavantajul este ca freza facuta din burghiu are numai doi dinti, deci lucreaza mai incet si se uzeaza mai repede...

Nu este de loc un dezavantaj. Eu personal, as folosi, daca ar fi posibil doar scule cu un singur tais - inclusiv burghie pentru gaurit. Sculele cu un singur tais, sau cu taisuri cat mai putine sunt intotdeauna in avantaj. Singurul avantaj al taisurilor "multe" este acela ca se pot folosi turatii mai mici la aceleasi avansuri.
Link spre comentariu

Eu am inteles ca initiatorul topicului vrea ca sa transforme un burghiu integral din carbura in freza; nu stiu ce rost au discutiile despre hss. Astfel raspunsul ar fi ca este total neeconomic datorita cantitatii foarte mari de carbura necesara a fi indepartata, timpul consumat si dificultatea formarii muchiilor. Depinde si despre ce dimensiuni este vorba, iarasi nu s-a pomenit, trebuie sa ghicim. Mai degraba eu m-as indrepta spre varianta confectionarii unor freze cu placute brazate.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări