Vizitator Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 Am priceput, se ajunge iar la reostate bobinate de putere, ca în anii 20-40.M-aş bucura dacă am reveni la subiect, adică EL34 şi ampliful de faţă, ...Ce putere intra în discuţie că nu înţeleg ?(1w sau cât ?).Ca să putem discuta oarecum la obiect prezintă o schemă ceva(EL34) o oscilogramă doua(altminteri ai fost felicitat pentru lucrare). Link spre comentariu
zal Postat Iunie 28, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2013 Mă mai gîndesc dacă voi pune oscilograme, văzînd ce probleme de orgolii generează acestea pe forum. Chiar dvs aţi avut ceva situaţii neplăcute. Oricum, să ajung întîi cu ampliful la generatorul şi osciloscopul mai performant al unui coleg, ca să nu fie loc de interpretarea aparaturii. Link spre comentariu
Vizitator UNaudio Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 Legat de problemele unora cu 6H9C, în sensul că nu au mediană la filament şi asta îngreunează scăderea brumului, o alimentare stabilizată cu LM317K rezolvă totul.daca mai adaugi si un pnp pt soft start e si mai cool...Uitandu-ma in datasheet-ul lm 317t si 317k n-am inteles mare diferenta afara de rthj...doar ca e mai naspa de montat.N-am inteles nici ce inseamna ca poate livra 3 amperi daca protectia intra oricum in actiune la 1.5... Poate ca tocmai pentru ca disipa mai usor caldura , iar protectia avand o componenta termica intra mai greu in actiune si se bazeaza astfel mai mult pe capacitatea capsulei de disipare decat pe protectie...oricum ar fi nu am inteles avantajul capsulei k fata de t.Cred ca nu e cazul sa iti faci atatea probleme cu oscilokilogramele...Ca tot e la moda, daca sunt patrate bine, daca nu, nu...Sunt multi producatori smecheri de traf-uri care nu reusesc un patratel la un sfert din puterea nominala nici cu mama tolelor .In ultima vreme se face excesiv apologia sutei de khz.Acum ceva ani se demonstra simplu intr-un TEHNIUM ca pentru un raspuns liniar pana in 20khz e suficient sa reproduci un semnal patratic de 110hz si nu 10khz cum pretind japonezii cu traf-uri de mii de euro.Cand te uiti la ei vezi ca daca reproduc corect 10khz nu mai fac fata la 100hz si invers, asa ca nici la ei nu ploua cu patratele pentru ca legile fizicii nu lasa prea multe portite deschise simultan. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 Cred ca nu e cazul sa iti faci atatea probleme cu oscilokilogramele...Ca tot e la moda, daca sunt patrate bine, daca nu, nu...Sunt multi producatori smecheri de traf-uri care nu reusesc un patratel la un sfert din puterea nominala nici cu mama tolelor . In ultima vreme se face excesiv apologia sutei de khz.Acum ceva ani se demonstra simplu intr-un TEHNIUM ca pentru un raspuns liniar pana in 20khz e suficient sa reproduci un semnal patratic de 110hz si nu 10khz cum pretind japonezii cu traf-uri de mii de euro.Cand te uiti la ei vezi ca daca reproduc corect 10khz nu mai fac fata la 100hz si invers, asa ca nici la ei nu ploua cu patratele pentru ca legile fizicii nu lasa prea multe portite deschise simultan. Iacătă că unii mai reuşesc câte ceva fără mii de euro... download/file.php?id=35843&mode=view 10Khz download/file.php?id=35842&mode=view 30Hz oscilogramele aparţin popa marius(elforum). se pot da numeroase exemple...(uite cum legile fizici lasă multe portiţe deschise simultan). De multe ori am senzaţia că se "vorbeşte" în somn. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 Zal in primul rand felicitari pentru realizare. Eu consider constructiv faptul ca a aparut acea schema H-K. Prima data sincer nici nu am deschis-o. Am vazut ca topicul lui Victor este lung si la urma avea o schema deci nu m-am obosit sa citesc stiind faptul ca voi doi nu va iubiti. Dar dupa interventia lui valderama am deschis schema lui Victor si mi-am dat seama ca este bine sa salvez schema (ceea ce am si facut). Oscilogramele sunt pentru ingineri (si tu esti inginer!) iar "poeziile si periatul" sunt pentru audiofili. Nu trebuie sa ne jenam sa punem oscilograme. Ele fac parte din masuratorile minime care se fac la un amplificator. Problema este ca multi dupa ce vad oscilogramele nu mai au chef sa bibileasca la ele si dau vina pe trafurile de iesire. Cand te uiti la ei vezi ca daca reproduc corect 10khz nu mai fac fata la 100hzTrafurile japoneze "zburda" la 100Hz sqrt! Cele celebre stau bine la 10kHz sqrt si fara reactie negativa globala! (ma refer la trafurile pentru SE ca alea pentru PP "nu au greata"). Link spre comentariu
zal Postat Iunie 28, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2013 Mulţumesc adrian_pic! Inginer nu sînt prin calificare, doar designer, decorator, desenator tehnic, electrician joasă şi medie tensiune. Abia săptămîna viitoare aş putea ataşa oscilograme. Legat de LM317K, într-adevăr am folosit temporizarea creşterii tensiunii de ieşire, artificiul din pdf, rezultatul e foarte bun. Calitatea condensatorului folosit e totuşi importantă, am sortat zeci de cond cu tantal pînă am găsit unii pe măsura exigenţelor. Schema şi cablajul sînt mai jos. Nu apar în schemă puntea de 10A montată pe şasiu (am renunţat la una de 8A de pe una din plăcile de alimentate, mergea prea caldă), cond de 10000uF de filtraj şi încă un cond de 3900uF + 0,33uF de pe soclurile lămpilor. Tensiunea secundarului folosit e de 10Vca/2A. Nu pricep de ce măreşte pozele tinypic, eu le pun în 800x600 pixeli. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 am sortat zeci de cond cu tantal pînă am găsit unii pe măsura exigenţelor.La multe regulatoare se folosesc tantali deci poti da detalii despre condensatorii (si chiar o poza) testati ? Poate asa mai castiga si altii timp si nu mai stau sa sorteze conzi cu tantal ci se uita la poza si alege ce ai gasit tu ca sunt ok. Eu am avut nevoie intr-un alt montaj sa folosesc niste tantali dar ... cam am avut parte doar de tantalai si am renuntat. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 28, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2013 Problema cu tantalii e aceeaşi cu cea a celorlaţi electrolitici, nu contează firma şi modelul ci lotul.Nici cei militari, tantal - sticlă nu sînt scutiţi de scăpări inacceptabile în dielectric. Am avut mulţi şi am aruncat o grămadă, orientativ sortez din cei recuperaţi de pe plăci audio din anii 70-80 (de pe la B&O, Grundig, Nordmende... etc). Link spre comentariu
Vizitator UNaudio Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 Multumesc d-lui Valderama pt corectia aplicta! Ma bucur ca a gasit exemple impotriva discursurilor mele. Despre domnul Marius Popa nu pot spune decat ca e un profesionist.Si d-l Lazaroiu la fel.Am vazut mai demult o demonstratie hi-fi a lui Viobio cu unul din traf-urile LMO si mi-a placut.Nu stiu daca mai permite si configuratia super-oscilograme, dar nu ascultam cu osciloscopul... In ce priveste tantalii chiar deunazi am constatat ca un condensator e 10uf/35v ,recuperat din zecile de conzi folositi de Siemens in aparatura medicala radiologica de productie nu foarte veche (2000) si care nu ar fi trebuit sa faca figuri a decedat la 24v instantaneu (dupa un 7824) desi in acelasi montaj am aproape 10 bucati la 15 v si se comporta perfect... Link spre comentariu
zal Postat Iunie 28, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2013 Ce pot spune? Eu evit să folosesc cond electrolitici de orice fel, indiferent ce amplif construiesc, cu trz sau cu lămpi, pun doar acolo unde e necesar şi potrivit scopului ptr care sînt construiţi. Ampliful ăsta are doar 12 bucăţi, toate în alimentare, ceeace nu aveam cum să evit. La fel nu folosesc cond cu ulei sau hîrtie, relicve de cînd s-a apucat de experimente tataie Siemens. Link spre comentariu
Vizitator UNaudio Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 Daca ai de unde sa faci rost de condensatori noi si de calitate de la firme serioase nu trebuie sa te temi de electrolitici.Un condensator bun tine minim 8 ani fara sa-si piarda calitatile catusi de putin. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 28, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2013 Astea sînt teorii. În realitate, condensatorii de tipul ăsta au şi ei o viaţă, o perioadă de dezvoltare (anii 30-60 cînd doar cîţiva producători fabricau), una de maturitate tehnologică şi calitativă (anii 70-90, firme renumite, capacităţi tot mai mari şi materiale bune) şi apoi declinul de azi (producţie imensă de rebuturi cu materiale proaste). Evident că s-ar putea folosi unii recuperaţi, din perioada de glorie, dar mai intervine şi uzura. ........................... Formatarea unui lot de cond noi, acum vreo trei ani: Link spre comentariu
zal Postat Iunie 28, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2013 Azi mi-am exersat talentele în feronerie şi am terminat capacul de sub amplif. L-am decupat ca să pun o sită ptr ventilaţie, deşi înăuntru toate funcţionează reci. Acum pot să-l iau la plimbare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 29, 2013 Partajează Postat Iunie 29, 2013 In ce priveste tantalii chiar deunazi am constatat ca un condensator e 10uf/35v ,recuperat din zecile de conzi folositi de Siemens in aparatura medicala radiologica de productie nu foarte veche (2000) si care nu ar fi trebuit sa faca figuri a decedat la 24v instantaneu (dupa un 7824) desi in acelasi montaj am aproape 10 bucati la 15 v si se comporta perfect...Condensatorii cu tantal daca nu au fost folositi multa vreme necesita un proces de incarcare cu o tensiune progresiva dar daca nu mentine tensiunea dupa primele 2-3 minute nu merita continuat Link spre comentariu
zal Postat Iunie 29, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2013 Abia acum am observat o greşeală, trz din schemă trebuie să fie pnp. aşa era în pdf-ul LM317. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum