Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Metoda empirica sortare fet-uri

Vizitator UNaudio

Postări Recomandate

Vizitator UNaudio

Poate ca un nr de 200 de tranzistoare fet este prea mic pt o imperechere suficienta pe astfel de baze, dar daca exista un nr minim de tranzistoare bipolare puse in paralel de la care sa zicem variatia aleatorie a factorului beta pentru un anumit curent devine sustenabila prin tendinta catre zero a timpilor morti intre deschiderile si inchiderile simultane si uniform temporale ale bazelor tranzistorilor cu parametri apropiati probabil ca acel numar minim e un raport intre marimea multimii pe care beta ia valori , nr tranzistoarelor si alti parametri ai circuitului despre care pot sa bat campii. Oricum , daca nu ai un caracterograf si suficient timp liber, dar iti poti permite sa iei 1000 de fet-uri cred ca s-ar merita incercat.Bineinteles ca nimeni nu ar da la o parte posibilitatile de a masura parametrii, dar daca statistica te poate ajuta sa termini mai repede, de ce nu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Poti sa ai si o infinitate , ca nu o sa te ajute in aplicatia ta. Ziceai ca vrei sa pui 8 tranzistri in paralel parca...Ce te faci daca 7 tranzistori au hfe 100 fix si unul are 30? E psoibila situatia asta? Eu zic e foarte posibil datorita dispersiei mari a parametrilor. Ce vreau eu sa spun esta ca metoda ta e inacceptabila pentru ce vrei tu sa faci.

Link spre comentariu
Vizitator UNaudio

Probabil ca ar fi de-a dreptul imposibil sa obtin si 7 tranzistori cu hfe 100Daca in realitate as avea nevoie doar de 6 cu hfe minim 80 pentru o functionare corecta, restul ar fi rezerva, iar 20 gradul acceptat de imprecizie.Inchipuiti-va ca la o caruta trag 7 cai fitosi si unul mort.Ala mort va fi tarait de ceilalti fara probleme.Acum ceva ani faceam rapoartele de calibrare la balante analitice si pe formular trebuia sa pui cate 10 masuratori in cinci puncte pe talerul balantei.Erau bareme ca peste tot in viata, nu cerea nimeni sa faci totul perfect.Nici montajul cu 7 tranzistori buni si unul prost nu sughita daca ai avea nevoie doar de 6 ok. Problema asta mi-am pus-o prima oara cand am vazut postata de un coleg schema unui Krell evolution one si cablajul prezentat de Misa.Nu m-am priceput sa analizez foarte in amanunt schema respectiva , dar parea ca erau prea multe tranzistoare in paralel pe oriunde se putea.Mie nu mi-a parut ca motivul ar fi fost disiparea de caldura ( in special pe partea plantata la greu cu tranzistoare smd unul langa altul si care prezentau astfel pericol de exfoliere) cat sustenabilitatea beta la varfuri de curent si in general procese tranzitorii foarte rapide si inca un motiv care poate sa fie subred, poate sa nu fie:Scurtarea sau anularea timpului de sortare al tranzistorilor pt ca In vest se lucreaza pe banda rulanta indiferent ca e vorba de pix-uri sau de Ferrari.

Link spre comentariu

Eu am niste tranzistori cumparati "la kil". Sunt toti pe aceeasi banda, iar caracteristicile masurate simplist cu multimetrul sunt apropiate.De curiozitate voi face teste la diversi curenti de colector.PArerea mea e ca la o mie de bucati daca nu ai vreun mecanism sa faca automat ce vrei tu, nu are rost sa incerci. E mai usor sa masori si sa imperechezi.De multe ori printr-o proiectare atenta a schemei poti scapa de imperechere. Evident cu anumite neajunsuri, dar si acestea se pot impaca printr-un compromis rezonabil.

Link spre comentariu

Pai analogia cu cei sapte cai fortosi e total gresita! La tranzistori grupati in paralel, ca si la diode, daca un transistor sau o diode e mai slab/slaba, o sa afecteze toata gruparea. Adica, "trainicia" gruparii e data de cel mai slab transistor, exact ca in cazul lantului...rezistenta lui e data de cea mai slaba veriga. Asa si la transistori, daca unul e mult mai "slab" ca ceilalti , se va incalzi, se va strapunge, si odata strapuns va defecta toata gruparea. Acuma na...fiecare face cum crede.

Link spre comentariu
Vizitator UNaudio

Am auzit des vorbindu-se de metoda Monte Carlo chiar si in calculul valorilor de circuit electric in cazul pieselor cu tolerante de ordin aleatoriu intr-o gama data, dar mi-am prins urechile.Cred ca metoda taraneasca de alegere a oricarei echipe dupa criteriul unui maxim al mediei calitatilor indivizilor componenti e tot un exemplu de statistica empirica si care e folosita de la inceputul omenirii cu rezultate satisfacatoare.prin urmare daca ai nevoie de 5 tranzistoare bune cu hfe minim 250 folosesti 5 tranzistoare cu hfe intre 250 si 500 si sigur indeplinesti criteriile, dar daca ai la dispozitie un domeniu intre 200 si 300 atunci cred ca poti folosi 10 la intamplare daca imprastierea factorilor este uniforma pentru o functionare sigura. Am spus...nu ma pricep la calcule dintr-astea dar stiu sigur ca se folosesc peste tot in tehnica. La gruparea in paralel nu se va strapunge tranzistorul cu hfe cel mai mic ci cel cu hfe mare daca nu suporta curentul maxim.La gruparea serie se strapunge acelasi daca nu suporta tensiunea maxima vce. Curentul fuge pe drumul cel mai scurt.Un tranzistor cu hfe mic in compania altora cu hfe mai mare se va deschide mai incet si se va inchide mai repede prin urmare va conduce o perioada mai scurta si mai putin curent, ceilalti vor duce curentul maxim si daca cei cu hfe mare sunt suficienti pentru sarcina data , sarcina va suge curent din teava cea mai groasa.Asa stiu eu.Daca gresesc va rog sa ma corectati!

Link spre comentariu

Io sînt curios dacă toată tevatura asta are şi o finalitate practică, sau e doar aşa, să ne omorîm creierii pe căldură? Probabilităţile în electronică sînt folosite la depistarea loturilor cu mai multe defecte de fabricaţie prin verificarea prin sondare a pieselor. În rest, să trăiască multimetrul şi răbdarea de chinez bătrîn, nimic nu se obţine prin magie, sau misticism.Mai era unul care deschidea subiecte din plictiseală.

Link spre comentariu

Ca sa pui mai multe jfet-uri in paralel, ori pui la fiecare in serie cu sursa rezistente de egalizare si atunci strici totul datorita marii dispersii a tensiunii de prag (intre 0,5V si 8V la BF245), ori le masori tensiunea de prag si le pui imperecheate. Daca sa zicem 20 bucati au tensiunea de blocare (Gate–Source Cutoff Voltage) de 0,5V iar unul singur are 7V, va conduce doar unul singur ceilalti fiind blocati, deci pusi degeaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări