Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconstructie amplificator,piese recuperate.

Postări Recomandate

Buna Ziua.

Daca aveti timp si bunavointa,as dori sa ma ajutati sa pun la punct acest "fost amplif-home made"..

Mi-am adus aminte ca aveam pe undeva uitat ,un amplif vechi facut de cineva mai dedemult..si am zis ,Bingo!!ideal pt a mesteri/invata/testa si eu ceva..si asa ca duc momentan lipsa de orice sursa de amplificare..

Sa o luam cu inceputul.Ce sa masor la traf,ce piese sa inlocuiesc,ce sa lipesc,cum sa-l pun la punct.

Va multumesc anticipat..Cu mare nerabdare va astept indraumarile.

Pozele:

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

david alin, începe cu sursa de alimentare, baza oricărui amplif. Identifică primarul şi secundarul trafo, tensiunile scoase, apoi fă-o practic folosind puntea şi cond de filtraj. Cond trebuie izolaţi unii de alţii, foloseşte carton sau izolir band. Nu uita de siguranţa de pe reţea. Una de 2...3,15A temporizată e suficientă se pare.

Apoi dezlipeşte şi verifică trz cu ohmmetrul, o dată pe scala aia cu semnul de diodă, cu cît e mai mic trz, cu atît va indica mai mult ca valoare la joncţiuni (te lămureşti repede cu asta, nu e greu) şi apoi pe cea mai mare scală la ohmmetru, de preferat una de 200M, nu trebuie să-ţi indice nimic între c-b, e-b şi c-e, e-c. Îi măsori pe o suprafaţă de plastic, textolit, ceva izolant şi uscat, nu atingi cu mîna nici un picior al trz, vezi că testerul roşu are tensiune +, deci atenţie la sensul de conducţie al joncţiunilor trz. Exersează la început cu diode, chiar cele din puntea redresoare.

După ce rezolvi astea, poţi să te apuci de făcut etajul final, eventual altul mai modern.

Link spre comentariu

david alin, începe cu sursa de alimentare, baza oricărui amplif. Identifică primarul şi secundarul trafo, tensiunile scoase, apoi fă-o practic folosind puntea şi cond de filtraj. Cond trebuie izolaţi unii de alţii, foloseşte carton sau izolir band. Nu uita de siguranţa de pe reţea. Una de 2...3,15A temporizată e suficientă se pare.

Apoi dezlipeşte şi verifică trz cu ohmmetrul, o dată pe scala aia cu semnul de diodă, cu cît e mai mic trz, cu atît va indica mai mult ca valoare la joncţiuni (te lămureşti repede cu asta, nu e greu) şi apoi pe cea mai mare scală la ohmmetru, de preferat una de 200M, nu trebuie să-ţi indice nimic între c-b, e-b şi c-e, e-c. Îi măsori pe o suprafaţă de plastic, textolit, ceva izolant şi uscat, nu atingi cu mîna nici un picior al trz, vezi că testerul roşu are tensiune +, deci atenţie la sensul de conducţie al joncţiunilor trz. Exersează la început cu diode, chiar cele din puntea redresoare.

După ce rezolvi astea, poţi să te apuci de făcut etajul final, eventual altul mai modern.

Minunat!!Multumesc zal,tu practic nu gresesti si nu te simti bine daca nu intervii sa ajuti omul!!Sa mai fie asa oameni in tara asta,sa ne ajutam unii cu altii si totul va fi bine,GARANTAT!!

Excelent,aici se parae ca am gasit suport,nu ma injura nimeni ca sunt incepator,totul la obiect.

Am obtinut si documentatia tehnica,schema,cu ajutorul altui user binevoitor(retrosong),acum ramane sa pun in practica ce zice senior Zal..

Trec la treaba.. :freaza:

Link spre comentariu

Păi, primarul trebuie să aibă rez cea mai mare într-un trafo de genul ăsta. După mărimea lui, pînă în 10 Ohmi.Secundarele de forţă (sîrma groasă) ar trebui să fie apropiate de zero Ohmi, oricum ceva foarte mic, alte secundare de curenţi mici (sîrmă mai subţire) pot avea rez ceva mai mare. Ai grijă la rez firelor aparatului de măsură.Alimentezi primarul printr-o siguranţă, cum ţi-am descris mai sus, aşa eşti protejat şi poţi apoi măsura tens secundarelor.

Link spre comentariu

Pfuuuu,am ajuns sa reusesc sa fac conexiunile,Traf-Siguranta 3,15A-Puntea Redresoare 10PM4-Conzi 2 x 4700 la 40v pusi in paralel..pana aici..iar la iesire am 32,2 V constant.E ok?...initial pusesem o siguranta de 025A,care a prajit-o instant..Ar fi bn sa inlocuiesc siguranta cu alta de alta valoare?Cu ce continui?Se poate pune ceva pt a se descarca conzii mai rapid?sau e ok sa-i las asa?ce ma mai sfatuiti?

Link spre comentariu

Secundarul cu sîrma cea mai groasă merge la puntea 10PM4, e ptr etajul final, celălalt e probabil ptr alte montaje, preamplifuri, vu-metre, etc. Dacă aşa l-ai legat şi aia e tensiunea, undeva e o problemă, probabil cond sînt îmbătrîniţi, ptr 26Vca trebuia să ai cam 35...37Vcc. Sau poate nu măsoară corect multimetrul tău...Dacă secundarul cu sîrma cea mai groasă e cel de 38Vca, atunci cond de filtraj trebuie puşi în serie cu rez de echilibrare în paralel pe fiecare de 2,7...3,3k/2...3W. Ele vor descărca cond la oprire. Ar trebui să ai cam 53...55Vcc.Ptr sig de reţea poţi să pui şi o sig de 2A, vezi dacă ''ţine''.

Link spre comentariu

Secundarul cu sîrma cea mai groasă merge la puntea 10PM4, e ptr etajul final, celălalt e probabil ptr alte montaje, preamplifuri, vu-metre, etc. Dacă aşa l-ai legat şi aia e tensiunea, undeva e o problemă, probabil cond sînt îmbătrîniţi, ptr 26Vca trebuia să ai cam 35...37Vcc. Sau poate nu măsoară corect multimetrul tău...Dacă secundarul cu sîrma cea mai groasă e cel de 38Vca, atunci cond de filtraj trebuie puşi în serie cu rez de echilibrare în paralel pe fiecare de 2,7...3,3k/2...3W. Ele vor descărca cond la oprire. Ar trebui să ai cam 53...55Vcc.Ptr sig de reţea poţi să pui şi o sig de 2A, vezi dacă ''ţine''.

Pai nu am zis ca am 26Vca,ci 38Vca,iar dupa redresare am 32,2Vcc.Mi-au mai ramas 2 fire in traf cu 26Vca si inca 2 fire rosii tot cu tensiunea de 36Vca ,deci la fel cum le am conectate acum pe cele galbene.
Link spre comentariu

Asta e imposibil, ori sînt cond duşi, ori puntea. Atenţie că cond la 40Vcc nu vor rezista la 38Vca x 1,41 (adică radical din 2) = cam 53Vcc, decît folosiţi cum ţi-am spus mai sus. Ar fi bine totuşi să-i schimbi cu unul/unii la 63...100Vcc.

Link spre comentariu

Am facut din nou niste masuraturi si se pare ca acum este ok,am scos ~50Vca dupa punte si conzi.Am facut si restul masuratorilor,a lipiturilor si m-am blocat,ca nu stiu unde sa ma leg la difuzoare.Sursa de semnal muzical am prins-o pe potentiometrul de volum de 100Kohm,ca mai avea un fir in plus si din schema asta ar reiesi.Masa care este si unde se leaga?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări