Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator - bucla la masa

Postări Recomandate

mi-am luat de pe forum 2 amplificatoare cu lm 1875 (stereo) si 2 cu lm3886 (mono) din care am facut un amplificator 5.1. initial am pus toate amplificaoarele pe un radiator si cu un ventilator, iar cu greu am reusit sa scap de bucla la masa, tot se facea simtita dar oricum am vrut sa-mi iau traf pentru aalimenta la maximul de potential aceaste amplificatoare. Ziua asta a venit, am pus 1 lm3886 si 1 amplify stereo cu lm1875 pe un radiator, celelalte module am procedat la fel cu un alt radiator aproape identic (voi vedea pe viitor de ventilatie daca mai e necesara) si pun transformatorul nou in functiune, Montez tot in carcasa, am grija sa minimalizez bucla la masa si surpriza apare cand ii dau drumul - o bucla la masa foarte urata. Am incercat de toate, am pus toate masele direct pe medianele tranformatorului, le-am pus la pamant, le-am pus separate, le-am izolat complet una de cealalta si nu scap nicicum de bucla la masa!

Modulele cu lm3886 sunt alimentate la +-30V si 8A dintr-o singura redresare si filtrare cu 6 conzi de 4700uf (cate 3 pe fiecare ramura), iar cele 2 module cu lm1875 sunt alimentate cu +-28V si 4 A dintr-o redresare identica cu cea pentru 3886...deci brum de retea nu am, tensiunile sunt ok, filtraj e maimult decat sufficient....

Bucla la masa apare in momentul in care "firele calde" de pe intrare au cuplare de la sursa de semnal audio (in cazul asta PC ca exemplu) daca suntlasate libere, e liniste totala, cu bag in PC 1 din intrari incepe "scandalul", ciudat este ca bazaitul apare pe alt canal nicicum pe cel care l-am conectat la PC. Atentie PC-ul l-am dat ca referinta, dar si cu telefonul mobil face la fel, si cu un mp3 player,si cu laptorul etc, si da am incercat si sa las masa la un capat in aer, euam incercat candintr-un capat cand in altul si acelasi efect. daca nu mai alimentez lm3886(chiar si 1 modul singur lasat) bucla dispare dar dor de 1 amplify pe celalat ramane, daca nu alimentez lm 1875 atunci lm3886 (ambele module functioneaza bine.

Am incercat orice mi-a trecut prin cap, am cautat pe net toate posibilitatile care ar putea fi si le-am pus in aplicare, dar nici una nu a functionat!!!!

Vreo idee? oare o izolare cu transformator pe intrare ar functiona? si de care mi se recomanda? Sau alte metode de izolare a buclei?

AAA....am luat in calcul si cablurile ecranate le-am schimbat de vreo 3 ori, si inca ceva important est faptul ca daca intrarea de la un lm 3886 o leg impreuna cu intrarea de la un 1875 atunci iarasi apare bucla la masa, dedata asta fasa cuplaj la nici o sursa audio!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am rezolvat!!!!! :da Traful are 2 tensiuni pentru +- pe lm3886 si 2 tensiuni pentru +- pentru modulele cu lm1875 (4 amplificari adica care nu ar trebui sa consume mult pe medii si inalte), pentru a evita o eventuala bucla la masa inainte de filtrare si redresare am unit medianele sa se duca doar 1 singura la redresari si tot de acolo am tras masa pentru intrare si iesire (numai asa aveam bazaitul mai mic) iar prin n mutari ale cablurilor si pozitionari am inlaturat acea bucla unde, habar nu am unde se producea, si cablurile in pozitii le-am fixat cu, coliere de plastic sa nu se miste pentru a reveni bucla. Inca mai exista acea bucla dar abia se face simtita atunci cand pun urechea pe difuzor (la 5 cm distanta) dar de la 1m nu se aude absolut nici un bazait!

Link spre comentariu
Ionut Remus, ce a mai rămas e posibil să fie de la trafo de reţea. Încearcă să-l roteşti cu 90* sau să-l ecranezi. De asemenea, masele cablurilor ecranate să fie legate la masă într-un singur punct, cel mai aproape de şasiu, nu în ambele capete şi izolează mufele de carcasă.
Link spre comentariu

astazi cand am alimentat amplificatorul mi-a sarit siguranta (este de 5A), am verificat toate legaturile, am verificat amplificatoarele cu un alt traf de test si totul era in regula, cand pun iar in functiune , bucla de masa, a revenit, am incercat si cu cablu ecranat doar intr-un singur punct direct pe medianele trafului legate doar intr-o singura parte, am incercat ecranarea trafului prin scoaterea lui din carcasa si trase doar firele de alimentare(incercat si cu redresarea scoasa din carcasa, si cu redresarea in carcasa) asta inainte sa vad unltimul post....dar nimic, nu scap nicicum....

Am sa-mi iau astazi reglete pentru cabluri si proind in regleta cu cabluri cat mai scurte toate masele....nu cred ca rezolv dar am sa incerc. Mufele sunt izolate de carcasa ca sunt RCA prinse pe un sasiu de plastic care ala e prins de carcasa....am incercat cu mufe RCA si prinse direct pe carcasa! Am incercat si cu redresarea inafara carcase....si totnici un rezultat...se pare ca ori alimentez doar 3886 ambele module...ori 1 singur modul stereo cu 1875...si asa dispare bucla in totalitate!!!!

Alte idei?

Totusi mi se pare absurd deja sa nu se poata face un amplif 5.1 din cauza unei bucle de masa...

mentionez inca o data ca daca las intrarile fara conectare si unesc firele de intrare intre ele sau pun o rezistenta intre ele, precum un potentiometru pentru volum....bucla isi face rapid aparitia....la inceput pentru teste aveam aceeasi problema cu 1 lm3886 si un tda8571J care facea aceeasi problema alimentate din alt trasformator, tot toroidal...atunci am zis ca e tda-ul de proasta calitatea...aveam semnal de fond mare....dar se pare ca nu era el

Link spre comentariu

Am sa fac undeva pe week-end fotografii si am sa mai incerc sa-mi rezolv problema. Acum trebuie sa pun stop pentru ca mi-au intrat ceva comenzi la lucru si nu mai am timp de amplify decat pe week-end!Am sa revin cu fotografii si legaturi, eventual cu o rezolvare! Mi-a mai spus cineva ca ar trebui sa incerc cu fir monofilar pentru masa si exact la fel toate masele intr-un singur punct...dar am sa incerc asta tot pe week-end

Link spre comentariu

M-am apucat iarasi aseara sa vad ce se poate rezolva!Am folosit bageta electrica pentru masa, si cablu monofilar de 1,5 mm diametru (practic sarma care cu greu am reusit sa o tot indoi) dar in process am reusit sa rup 2 pini de la un lm1875, acum astept sa cumpar un alt lm1875 pe luni sa pun si amplificatorul ala in functiune (1 dif de inalte vine pe el) ! Am reusit ceva chiar si fara lm-ul lipsa, si anume, bazaitul inca il mai aud, dar doar daca stau la 3 cm de difuzoarele de medii si cel de inalte, pe central si subwoofer nu aud absolut nimic! sper ca bucla sa nu-I apara odata ce pun lm-ul nou pentru ca exact cum este asa e bine (nu foarte dar pt mine e sufficient)Am atasat ceva fotografii si o schema cu legaturile desenata...daca cineva are idei despre eliminarea complete va rog sa-mi da-ti sugestii...Pe viitor carcasa asta va fi schimbata, voi face una mai mare. Racirea active nu afecteaza cu nimic pentru ca e alimentata din acelasi traf dar de pe o infasurare total diferita (12V 1 A) care este izolata total de celelalte mase si infasurari , bucla am avut-o chiar inainte sa montez racirea active si am facut si proba facut sa fiu sigur ca nu influenteaza cu nimic. Sper sa se inteleaga ceva din ce am pus pe site, si sa nu sperii pe nimeni cum sunt aranjate cablurile in carcasa, dar din pacate numai in pozitiile respective ale cablurilor am ajuns la rezultatul care e cat de cat satisfacator. initial le aranjasem frumos dar aveam bucla de masa pe toate 6 canale si destul de puternica! prin tatonari si tot miscat cablurile....asa sa ajuns...un haos total pe acolo, dar ciudat cum de asa nu am bucla puternica

Untitled-1.pdf

post-68080-139829648178_thumb.jpg

post-68080-139829648191_thumb.jpg

post-68080-1398296482_thumb.jpg

post-68080-139829648208_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări