Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie la supradescarcare pt un acumulator mic Ni-Mh

Vizitator expert_vision

Postări Recomandate

Vizitator expert_vision

Am nevoie de un circuit de protectie pt un acumulator Ni-Mh, 3 celule serie (3.6V) la 300mAh. Problema principala este ca circuitul de protectie in sine nu trebuie sa consume mai mult de ~5uA.

Am gasit aceasta schema:

Posted Image

pt care am gasit op amp echivalent (MCP6441 doar 450nA consum) pe tme.eu, insa nu stiu ce sa folosesc ca tensiune de referinta, pt ca nu gasesc LT1389 sau ceva echivalent.

TL431 consuma mult (minim 1mA in catod), daca folosesc zener-e sau diode normale la 1uA am erori mari .. nu se deschide dioda.

Ce sa folosesc ca tensiune de referinta?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

6

• radusa

2

• salsa

2

Top autori în acest subiect

O fractiune din tensiunea unei baterii cu litiu ... gen CR 2016 , 2032 ... sau mai mica dimensional . Sau si mai bine o baterie cu oxid de argint , ca cele de ceas electronic , gen " RENATA " . Au autodescarcare mica , iar ceasurile consuma 1 microamper , oricum comparabil ... Daca trebuie " farmacie " ca stabilitate a valorii de referinta pe termen lung , nu stiu ... sau nu acum . Ma mai gandesc ...

Link spre comentariu
Vizitator expert_vision

Nu ziceti rau, o baterie din acea tip "buton" ar fi ok.Dar daca as putea sa obtin tensiunea de referinta din acumulator ar fi perfect. :d

Link spre comentariu

La curenti asa mici ... inca nu stiu . Ar merge niste " artificii " facute , insa nu cred ca au stabilitatea termica similara cu referinta dintr - o baterie , acestea la curenti mici ( microamperi ) sant aproape ideale . Google ce zice ? Probabil ca sant solutii , dar la costuri si greutati de procurare mai mari . Apropo , daca nu e secret ... de ce trebuie impus un consum asa mic ?

Link spre comentariu
Vizitator expert_vision

@gauss Consumul trebuie asa mic ca sa nu descarce acumulatorul. Acumulatorul este folosit intr-un dispozitiv de contorizare al consumului electric care alimenteaza memoria cand acesta nu este folosit pt a mentine datele, si poate sta perioade lungi fara sa fie alimentat. Daca circuitul de protectie ar folosii 1mA ar descarca complet un acumulator pe terminate, in 2 zile. Circuitul de protectie nu ar mai proteja nimic :P@smilex Interesant IC-ul, cred ca este ceea ce im trebuie, pacat totusi ca nu il au si cei de la T M E.EDIT: Am gasit ceva similar la T M E .. LT6703. Cuvantul cheie era "Comparator with Voltage Reference" si google a devenit cel mai bun prieten :P . Cred ca voi ramane pe LT6703. Multumesc mult tuturor.

Link spre comentariu

Ni-Mh are autodescarcare mare ... mai mare decat consumul impus ( 5 microamperi ) . Cauta o baterie cu litiu ... speciala pentru asa ceva . Recomand SAFT sau Tadiran ... si ai scapat . Atentie ... baterie , nu acumulator . Daca nu te descurci cu cautarea , te pot ajuta .P.S. - mai sant variantele mai noi " stay charged " sau " ready to use " de acumulatori NiMh - depinde la ce perioada poti sa - l reincarci ...

Link spre comentariu
Vizitator expert_vision

Hmm .. dar nu scade curentul de autodescarcare al Ni-Mh cand se apropie de golire? Zic eu ca rezista ceva acumulatorii Ni-MH pe raft.Oricum rolul acumulatorului este urmatorul: daca dispozitivul este decuplat de la reteaua electrica, acesta il va ajuta sa mentina datele pt cateva zile. Daca dupa cateva zile, dispozitivul nu a fost recuplat la retea, acumulatorul este aproape complet descarcat, moment in care circuitul de protectie intervine si o decupleaza, datele se pierd insa acumulatorul este protejat la supradescarcare. Cand dispozitivul este recuplat la retea, incepe reincarcarea acumulatorului.

Link spre comentariu

Deja e de studiat ... daca stiam la ce - ti trebuie , recomandam din prima bateria cu litiu - repet , bateria ... nu acumulatorul , altfel , deja intram in alte consideratii , si vor fi argumente " dupa ureche " . Oricum , nu vad la ce foloseste protectia in aplicatia de care povestesti . Daca n-ai curent de incarcare , ce protejeaza protectia ? poate sa consume si 1 microamper oricum acumulatorul e tampon , se reincarca la sosirea energiei ... asta se rezolva mult mai simplu ( si ieftin ... ) altfel , sper sa nu gresesc , cred ca e o falsa problema cea pe care doresti s - o rezolvi .

Link spre comentariu

Am o baterie (acumulator) Li-Ion 3,7 V 1050 mA care cand e descarcata "face pe mortu'" (tensiune de iesire 0 V)Am inteles ca e de la ceva camera (probabil foto). Am desfacut-o, banuind ce contine, si are o placuta. Nu stiu daca si la telefoane e la fel, baterii moarte de telefon se gasesc usor si ai putea folosi montajul.Nu mai retin exact la ce tensiune "moare", parca 3,2V. Oricum, in jur de 3V.

Link spre comentariu

Eu unul sigur nu incurc cei doi termeni. Am specificat dealtfel ca vorbesc despre un acumulator.

Folosesc termenul "baterie" atunci cand nu exista pericol de confuzie: baterie auto, baterie de telefon, de laptop, de UPS etc.

Corect este "Baterie de acumulatoare" http://ro.wikipedia.org/wiki/Baterie_de_acumulatoare ;)

De aici s-a incetatenit denumirea de "baterie auto", unde "baterie" inseamna de fapt altceva...

Link spre comentariu

O.K. ... solutia care am propus - o eu scutea de incarcare , cu tot ce implica . Montajele de supraveghere acumulatori Li - Ion merg cu acest tip de acumulatori , si " taie " alimentarea consumatorului pentru protectia acumulatorului , care nu trebuie descarcat sub o anumita limita . Cu NiMh pe care - l mentioneaza initiatorul topicului , nu stiu cum va functiona . Si nici cei max . 5 microamperi consum impus nu - i asigura . Am scris mai sus , cred ca autorul s -a incurcat in ce vrea sa faca . Mai departe ...

Link spre comentariu

Sustin si eu parerea lui 'gauss' pt folosirea unei baterii de litiu de 3,6V pt tensiunea de backup al memoriei. Asa este facut in orice aparat industrial si nu numai. Cuplarea cu memoria se face printr-o simpla dioda si (eventual) o rezistenta serie, deoarece trebuie respectate niste conditii.

Vezi: http://www.panasonic.com/industrial/inc ... moryBU.pdf

O astfel de baterie, folosita corect pt asigura backup de minim 5 ani.

Totodata, daca perioadele de intrerupere a tensiunii de alimentare nu sunt f lungi, atunci se poate pune in paralel cu bateria si un condensator de backup, lungind viata bateriei si mai mult.

Ceva de genul: http://www.seekic.com/uploadfile/ic-cir ... 019664.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări