Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru pe reflectoare

Vizitator Soft

Postări Recomandate

Vizitator Soft

Am doua reflectoare care se gasesc in comert cu 3-400 de mii bucata.Au bec halogen am inteles.As putea sa pun potentiometru pe ele ca sa fie lumina reglabila? Ce imi sugerati? Sau este ceva in comert la un pret acceptabil?Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

4

• aghora17

2

• Incepator

1

• Craciun

1

Top autori în acest subiect

nu merge doar cu un potentiometru :wink:

trebuie folosit un un modul care regleaza unghiul de deschidere al unui tiristor/triac

http://www.geocities.com/tjacodesign/dimmer/dimmer.html

Posted Image

sau o colectie de scheme la http://www.discovercircuits.com/L/lite-dimmer.htm

PS: se gasesc in comert si nu-s foarte scumpe, arata ca un intrerupator, dar e un boton rotund, care se roteste :wink:

Link spre comentariu

nu am inteles exact ce ai vrut sa spui. doar banuiesc.. ca m-ai intreba pe care din fire se pune montajul.. pai tu in intrerupator ai doar 2 sau 3 fire.. cand sunt 2 nu-i nici o problema...legi cele doua fire la modul (inlocuieste intrerupatorul clasic), daca ai 3 legi cele 2 fire care izoleaza circuitele le legi impreuna si le pui la o borna a montajului si celallt fir la cealalta borna

Link spre comentariu
Vizitator berti

Am inteles eu :d Omu vrea un intrerupator pe fir, adica sa-l poata monta pe cablu si nu in perete. Eu am vazut asa ceva chiar la mine in "satuc", deci tre sa fie si pe la voi. Mi-sa parut ca avea butonul potentiometrului destul de mic, eu personal nu l-as fi luat....

Link spre comentariu

nu stiu daca la asta s-a referit, da' se gasesc sunt vreo 250k, am vazut eu prin magazinepotentiometrul ala nu trebuie sa fie baban pentru ca el regleaza doar curentul pe poarta triacului :wink: PS: o schema de asa cev aeste in "Conex club" care a aparut acum :wink:

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Foarte sigur este ca se poate regla luminiozitatea lui singura problema este consumul prea mare care eu cred ca-l ai pe "proiectoarele" tale intre 300-500W.Cele din comert duc pana la 300W dar eu nu m-as risca sa merg pana la limita cu ele adica daca pe ele scrie ca duce pana la 300W tu sa folosesti un bec de 300W ca sigur va iesi fum intr-un viitor apropiat.Ce putere au becurile tale?si vrei sa folosesti un singur variator ptr. ambele proiectoare?

Link spre comentariu

Variatoarele din comert sunt slabe rau, eu am la o lampa de birou si se prajeste triacul mai mereu. Trebuie triac teapan (fct. de puterea maxima pe care o are becul) si obligatoriu un radiator corect dimensionat ptr. triac. Bafta ! Dan

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Atentie foarte mare deoarece schema postata de niq nu este capabila sa "comande" sarcini inductive precum transformatoarele sau becurile de tip halogen .Pentru a face un asemenea variator eu va sugerez o schema cu adevarat capabila pe care o gasiti in colectia revistei CONEX CLUB sub denumirea :arrow: variator de tensiune pentru sarcini inductive , eu am realizat acest proiect si pot spune ca se comporta excelent .

nu toate becurile cu halogen au sarcian inductiva, adica droser. reflectoarele omului nu cred ca au.
Link spre comentariu

Becurile halogene sunt in cea mai mare parte la joasa tensiune (12V). In special cele de la lampile de birou. Despre ele discutam acum, nu? Variatoarele de mai sus sunt facute pentru tensiuni alternative. Tensiunea odata variata este aplicata transformatorului (magnetic sau electronic - in ultimul caz este de fapt o sursa in comutatie). Variatoarele sunt de 2 tipuri. Din pacate nu s-a straduit nimeni sa traduca si sa standardizeze termenii astia in romaneste. Este vorba de "leading edge dimmer" si "trailing edge dimmer". Pentru acele "transformatoare" care au caracteristica inductiva se foloseste primul tip. Pentru cele cu caracteristica capacitiva cel de-al doilea. Diferenta dintre ele se afla in atacul triacului (la inceputul sau sf. fazei).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări