Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare boxe sony ss-b1000

Vizitator radiolover

Postări Recomandate

Vizitator radiolover

S-a ars un tweeter pe sony ss-b1000, asa ca am dat comanda la o pereche Visaton DTW 72/8, http://www.germanelectronics.ro/conrad. ... pid=328928

Aveam si alternative mai ieftine, dar am ales astea.

Am constatat ca filtru este doar un condensator pe tweeter. Are 1,2 uF la 100V.

Boxele le folosesc legate la un woofer (pasiv), care la rindul lui este legat la o combina Sony.

Daca primesc noile tweetere, doar sa le inlocuiesc sau ar trebui ceva schimbari facute la filtru. Alta valoare la condensator sau un filtru de gradul doi ? As cumpara din magazin. Boxa are SPL 87 dB, iar tweeterele noi au SPL 91 dB. Poate ar trebui si ceva captuseala cu fono absorbant ? Spuneti voi cum ar fi mai bine.

Mai am o pereche de boxe mai mari la un receiver si poate imi mai cumpar inca o pereche de audiofil, dar imi plac si boxele astea mici si vreau sa le tin. De asta am ales sa incerc sa le imbunatatesc, daca se poate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

13

• barbulescuorlando

10

• CBI

5

• dragon82

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă boxa originală nu are filtre, las-o așa. E greu să calculezi ft dacă nu ști caracteristicile dif-urilor. Oricum tw-ul tău coboară mai mult, probabil, în frcvență decât originalul. E bine totuși sa-ți calculezi un circuit L-pad de atenuare 4 decibeli în cazul în care înaltele ies în față prea mult. http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/LPad/

Cât despre damping material, fiind o structură BR nu trebuie umplută boxa până la refuz. Fă verificări cu material doar cu jumătate umplută, mai rarefiat si apoi verifică.

Link spre comentariu
Vizitator radiolover

Da, asa este, nu se stie caracteristicile difuzoarelor originale. In LPad imi da niste valori la rezitente, care eu cred ca se pot obtine doar cu rezistente variabile. (2.95 Ohms, 13,68 Ohms) Nu ?Acestea se vor lega dupa condensatorul nepolarizat si sa-l las la 1,2 uF sau sa-l inlocuiesc cu 2,2 uF ?Ma gandeam sa incerc umplerea cu material fono absorbant (vatelina) in partea de jos, pina la jumatate, in zona bass-ului. Spatiul fiind ingust, va intra un strat subtire, cam 1 cm grosime. Pe la bass reflex sa nu pun nimic ? Scuze, dar nu stiu ce inseamna structura BR. :)Tweeterul s-a ars din cauza mea, ca am facut niste testari cu boxele, ne legate la woofer. Bassul am dat la maxim, plus DBFB la maxim, inaltele (10 KHz) la maxim, plus ceva volum (10 -15 W), nu m-am gandit ca atita bass imi prajeste tweeterul. Ani de zile nu s-a ars ca mergea legat dupa un woofer, chiar daca dadeam mai tare.

Link spre comentariu

BR vine de la bas reflex.

Nu e o problemă dacă pui valori apropiate la rezistente. Oricum vei tatona atenuarea după cum îți place.

Nici dif-ul tău nu cred că are 91 db asa că vei tatona cu rezistențe serie sau paralel. Ce trebuie sa ai grijă e puterea lor. Sa nu fie mai mici de 15-20 wati.

Condensatorul de 1,2 micro indică o taiere pt inalte destul de sus, pe la 6000 de Hz.

Probabil ca dif-ul de bas-medii urcă destul de mult în frecventă. De aceea dacă pui condensator mai mare riști sa ai o redare simultană a acelorasi frecvențe de către amândouă dif-urile. Cel puțin schimbă condensatorul cu unul de calitate mkt...http://www.audioalchemy.ro/filtre/condensatoare.htm

Vata de umplere poate fi în toată incinta ( strat dublu în spatele dif-ului de bas ), nu și în dreptul portului de acordaj ( ,, tubul de BR” )

Dif-ul de înalte se poate proteja înseriindu-l cu un bec de 24 v/ 50wati.

Link spre comentariu
Vizitator radiolover

Am descarcat fisa tehnica a tweeterului Visaton, unde scrie SPL 91 dB, putere 70/100 W. Cel original cred ca era mult mai slab ca putere, e facut in china. La rezistente sa zicem R1 = 2,2 (sau 3) ohmi si R2 = 20 (sau 10) ohmi, care sa suporte 50W, ar crea vreo problema ? Nu sunt electronist, dar am un multimeter ca sa masor. :ras:Condensatorul o sa las 1,2 uF de inceput si sa vad cum suna. Ma gandesc ca nu au lasat Sony gaura in frecvente. Citeam undeva ca e indicat sa se antifoneze doar 3 pereti. Pe fund, spate (dublu, asa cum ziceai) si perete stinga sau dreapta. Aproape de peretele din dreapta este tubul BR, asa ca ar tebui sa pun vatelina pe pertele din stinga, cred. Pina sosec tweeterele o sa fac rost de vatelina... sa vad pe unde gasesc. Modificarile le voi face prima data pe boxa stricata, ca sa pot compara sunetul cu cel de pe boxa originala. Sper sa reusesc sa reglez si un bass mai precis, fara rezonante false in coada.

Link spre comentariu

Nu se pune vatelină sau burete gofrat pe baffle ( pe cel cu difuzoarele). Deci pui mai gros pe spate si mai subtire stînga, dreapta. Evident ca nu se pune peste tubul de acordaj.3 ohmi cu 10 ar fi bine. Pune si un bec serie sau un poliswitch cu tw.

post-73875-139829646657_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator radiolover

Becul sa fie in boxa ? Sau de unde/decare poliswitch ? Oare este necesar, ca ampliful meu mai puternic, scoate 50 W pe canal. Vatelina sa pun totusi si jos, nu ?

Link spre comentariu

Păi vezi dacă ne dai informații cu lingurița. Nu te mai complica cu poliswitch. Pune doua becuri de 12v înseriate de veioza cu picioruse subțiri( sau unul de 24v la 50wati înainte de condensator . Atunci cînd puterea e mica rezistenta becului e nesemnificativă. La puteri mari becul se aprinde, rezistența crește tensiunea pe dif-ul de înalte scade. Îl pui înăuntru, dacă vrei în dreptul tubulul de acordaj și vei avea și joc de lumini.Da, pune vatelină (un strat) și pe fundul boxei.

post-73875-139829647012_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mai simplu si mai potrivit - un bec de 12V/10W. Are voie sa palpaie, nu sa stea aprins.Daca ai obiceiul sa asculti f tare, pune 2 x 12V/10W in serie.

Link spre comentariu

Mai spuneţi-i să se aştepte ca înaltele să se audă din ce în ce mai slab cu cît dă volumul mai tare, comparate cu celelalte frecvenţe. Să nu creadă că s-a defectat ceva.

Link spre comentariu
Vizitator radiolover

Păi vezi dacă ne dai informații cu lingurița. Nu te mai complica cu poliswitch. Pune doua becuri de 12v înseriate de veioza cu picioruse subțiri( sau unul de 24v la 50wati înainte de condensator . Atunci cînd puterea e mica rezistenta becului e nesemnificativă. La puteri mari becul se aprinde, rezistența crește tensiunea pe dif-ul de înalte scade. Îl pui înăuntru, dacă vrei în dreptul tubulul de acordaj și vei avea și joc de lumini.Da, pune vatelină (un strat) și pe fundul boxei.

Am inteles acuma... cunosc aceste becuri. Nu las pe volum mare, ca stau la bloc. Nici nu au cum sa ajunga 70W pe tweeter ca nu scoate receiverul decat 50 W/canal, combina doar 12W/canal. Daca maresc un pic valoarea la R2, creste atenuarea sau numai crescand R1 ? Asta in cazul tatonarii. :freaza:
Link spre comentariu

nu te complica cu becurinu au cum sa protejeze ceva cu taierea aia asa sus si la valorile alea(24v si zeci de wati)becuri de 12v si 20w se pun pe drivere in boxe de sonorizare de 500w,iar cate 2 in serie pt mai multin utilizari hi-fi pana in 100w ajung rezistente de 5w,leaga una de 3-7 ohmi in serie inaintea condesatorului de pe tw in functie de cata atenuare ai nevoie(1ohm ~ 1 db),nu ai nevoie de lpadnu mari condensatorul pt ca si tw visaton este slab,are frecventa de rezonanta sus si cu panta mica de atenuare o sa distorsioneze

Link spre comentariu
Vizitator radiolover

Nu am de gand sa ma complic cu becuri. Deci o singura rezistenta de ~4 ohmi la 5W, ar merge la atenuare de 4 ohmi. :aplauze Dupa ce aud cat de tare suna inaltele, o sa decid cat pun. Poate pun o R variabila (daca gasesc una potrivita) si o pot regla cum imi place. Sunt R var. de la 0 la 10 ohmi ?

Am scos mid-bassul si am vazut ca pe fundul cutiei are prins doar o bucatica de vatelina, cu dimensiunile 7 cm x 11 cm, gros de ~ 1-2 cm. Difuzorul Sony are 2 magneti si este ecranat. Este facut in Malaysia si are codul 1-826-574-12, iar tweeterul Sony e facut in China, are codul 1-826-580-11.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări