Lastwish Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 Imi puteti spune spune principiul de functionare al unui Ohmetru numeric, sau link-urile unor site-uri unde pot gasi informatii? Link spre comentariu
salsa Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 Pentru a putea intelege cum functioneaza un ohmetru trebuie sa ne asiguram ca stim la ce foloseste, respectiv la masurarea rezistorilor (rezistentelor). O metoda de masura a rezistentei este masurarea caderii de tensiune pe rezistenta necunoscuta, in conditii date. Respectiv cand aceasta este strabatuta de un curent constant (cunoscut) sau in alte conditii controlate. Am amintit de curent, tensiune, hai sa ne asiguram ca stim cu ce se mananca marimile astea. Incepem cu un mic test: Se da schema din figura de mai jos, unde: - U3 este o sursa precisa, ce furnizeaza o tensiune cu valoarea de 2,000 V - U1 si U2 sunt voltmetre numerice cu afisaj in milivolti (pentru o valoare masurata de 1 V va afisa "1000"). - R1 si R2 sunt rezistente cu valorile precizate in schema. Consideram rezistenta interna a aparatelor de masura suficient de mare, comparativ cu R1 si R2, astfel incat sa nu afecteze masuratorile. Sa se raspunda, argumentat, la urmatoarele intrebari: 1. Ce valoare va indica U2, cu valorile din schema? 2. Ce valoare va indica U2, cand R2=500 ohmi? 3. Ce valoare trebuie sa aiba R2, astfel incat U2 sa afiseze valoarea "1333"? In schema de mai sus am folosit doua volmetre "normale". U1 nu ne e de folos in continuare, l-am figurat doar pentru a ajuta la rezolvarea problemei. Pentru a transforma montajul de mai sus in ohmetru, vom inlocui R2 cu rezistenta de masurat, Rx. Voltmetrul U2 il vom inlocui cu un voltmetru "inteligent" realizat cu un PIC. In acest voltmetru va trebui implementata o ecuatie, astfel incat el sa afiseze direct valoarea rezistentei necunoscute, in functie de tensiunea masurata la bornele ei. Aceasta ecuatie poate fi aflata de catre oricine care cunoaste Legea lui Ohm si rezolvarea ecuatiei de gradul I cu o necunoscuta. Asteptam raspuns doar de la persoana care a initiat discutia... Succes! Link spre comentariu
salsa Postat Iunie 29, 2013 Partajează Postat Iunie 29, 2013 Deoarece prietenul nostru nu a mai dat niciun semn de viata, am sa invit pe oricine doreste sa incerce rezolvarea problemei de mai sus si sa ne comunice rezultatele. Ma intereseaza in primul rand cum ati rationat la fiecare punct. Sau de ce nu ati reusit sa rezolvati problema.Aceasta problema face parte dintr-un "Curs pentru incepatorii extremi si nu numai", unde se va explica "ce este curentul electric", Legea lui Ohm si alte lucruri absolut necesare intelegerii electronicii si electricitatii in general, ajungandu-se la implementarea si programarea unui microcontroler.Multumesc! Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 29, 2013 Partajează Postat Iunie 29, 2013 I1=I2=I3 legea I KirkoffU3=U1+U2 legea II KirkoffI=U3/(R1+R2) legea OhmCu valorile date: I=2/2000=1/1000A=1mA1. U2=IR2=U3 R2 /(R1+R2)=1V2. U2=IR2=U3 R2 /(R1+R2)= 2x500/1500= 0,666V3. U2 = I R2 = U3 R2 / (R1+R2)U2 R1 + U2 R2 = U3 R2R2 (U3 - U2) = U2 R1R2 = (U2 R1) / (U3 -U2) ecuatia cautataCu valorile date: R2 = 1333 / (2-1,333) = 1998,5 Ohm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum