Vizitator F_ioan Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 vreau sa fac o "fluierice" cu doua 555...dar m-am pierdut in calcule. primmul timer 555 scoate o frecv de 0.7 Hz cu perioada de high si low egale pt ca caile de incarcare si descarcare ale condensatorului sunt egale; aceasta tensiune cu f=0.7Hz se aplica pe terminalul de control al celui de al doilea 555 printr-o rezistenta si condensator.Variind liniar tensiunea de control C7 se va incarca si descarca de la alte valori si in alti timpi facand ca al doilea 555 sa scoata dreptunghiular cu perioada variabila(dar cu duty cycle constant pt ca din nou am separat caile de incarfcare/descarcare cu diode pt egalitatea constantelor de timp). ce va intreb: cum pot sa calculez frecventa de iesire a celui de al doilea 555? adica valorile ei minima si macima.stiu ca frecventa e data de cate cicluri incarcare+desc incap in perioada asta de ~ 1.4 s.dar cate is ? si frecventa asta mai depinde si de valoarea tensiunii ce se aplica pe prag( de amplitudinea ei mai exact).Nu garantez ca tot ce-am zis pana acum e corect(sectiunea incepatorilor doar)Deci cum pot calcula limitele de variatie ale frecventei?in doc e un printscreen cu schema timer.doc Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 Cautati pe net seria " Circuite integrate lineare " . E un volum dedicat pentru 555 . De ce atatea calcule ? Faceti un montaj experimental ... cu ceva semireglabili ( R2 , R4 , R6 , R3 ) si condensatori de schimb ajungeti la rezultatul scontat . Nu intotdeauna " hartia " rezolva direct situatia practica . Doar cu multa experienta si piese cat mai bune , dar asta daca se stie nu mai trebuiesc intrebari ... Link spre comentariu
zal Postat Iunie 22, 2013 Partajează Postat Iunie 22, 2013 Mai exact în capitolul 1.6.47 - Sirene de la pagina 107. Link spre comentariu
Vizitator F_ioan Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 mai exact de acolo m-am inspirat. Si daca cineva a reusit sa proiecteze chestia aia care ziceti ca i simpla ar trebui sa poata cineva sa ma ajute. ??nu vreau sa iau scheme de a gata . poate doar scheme de principiu. dar restul vreau sa le calulez eu . no matter what. Sau orice schema simpla are in spate mii de complicatii?si nu. nu ajungi prin incercari la solutia dorita( inca incerc).Daca aveam expeerienta oare mai postam la incepatori??Deci cineva...ajutorr???? Link spre comentariu
zal Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 Păi, tot prin varierea valorii cond şi rez obţii frecvenţa dorită şi asta se pupă cam 90% cu calculele, restul e potriveală. Pune semireglabili că e mai uşor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum