Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Switch mosfet pentru comanda led-uri 12v

Vizitator scoop

Postări Recomandate

Sa-ti spunem un tip!Pai uite un exemplu de ce mos-uri si IGBT-uri face omenirea numai la 6A si 600V.Sant 6 pagini!Si asta fara multimea de 2SK-uri, IRF-uri,BUZ-uri si alte modele. Daca as spune un model pe care l-am folosit candva, de unde sa stiu daca este si pe la magazinele din vecinatatea ta sau aiurea.De fapt m-am lovit de multe ori de problema inversa:eram in magazine si ceream un mos de 600V/6A.Raspunsul era invariabil--spuneti modelul/tipul.Pai nu stiu,nu ma intereseaza decat cei 2 parametric,spuneti ce aveti si fac eu o alegere.Nu, daca nu spuneti tipul nu va putem ajuta.Exista si magazine pe M. Domnului ce au ca patroni electronisti si te ajuta in situatii ca cea prezentata de mine.Eu mai fac si altfel: intru pe site-ul magazinului, copiez oferta de mos-uri si apoi scot pdf-urile tuturor.In felul acesta cand am nevoie de anumiti parametrii, gasesc rapid componenta pt ca este salvata cu datele principale chiar in titlul pdf-ului.(ex IRFxxx:yV,zA,xW,smd etc)

post-27339-139829645821_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

3

• BUGHIU

3

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator scoop

Multumesc thunderer,

exact tipul acesta de raspuns il cautam. Evident ca am citit pe google si am experimentat, postarea pe forum a fost exact ultimul lucru inainte sa ma dau batut.

Ca sa inteleg mai bine, vrei sa spui ca la tensiunea mea de 3.3v, mosfet-ul ales de mine nu se deschide complet si astfel rezistenta D-S este mai mare si astfel se incalzeste mai mult decat trebuie.

Cu mosfet-ul pus pe carcasa monitorului (pot folosi carcasa ca si radiator?) dupa o functionare de 1 ora, temperatura lui este de 35 grade. Montajul convertorului cu LM am inteles ca este ok pentru curenti 0,5 -1A fara radiator (integratul ar fi montat direct pe pcb-ul placutei care ar avea mai multe straturi si straturile alea ar fi radiatorul lui). Oricum l-am pus si pe el pe carcasa monitorului si temperatura lui este de 45-50 grade (la fel, dupa 1 ora de functionare). Ambele montaje sunt montate pe carcasa dar izolate.

Am mai facut o greseala in datele problemei, curentul pe care il consuma led-urile este de 0,5A. 1,2A este curentul consumat de tot monitorul in functionare (este un model care are integrata si o amplificare de 2-3w pentru difuzoarele aflate in piciorul lui).

In legatura cu vanzatorii de la magazinele de pe lizeanu, am observat ca sunt doar vanzatori si nu se complica sa recomande nimic, daca nu stii exact ce piesa vrei, nu te pot ajuta, insa am descoperit un nene care ma ajuta mereu, ma intreaba ce vreau sa fac, ii explic si apoi dupa ce trec de privirea clasica de : "esti vai steaua ta, prafule!" imi recomanda si imi si da exact ce am nevoie (ulterior se demonstreaza ca am avut dreptate).

Link spre comentariu

Cu mosfet-ul pus pe carcasa monitorului (pot folosi carcasa ca si radiator?) dupa o functionare de 1 ora, temperatura lui este de 35 grade.

Pai este bine, n-ai nevoie de alt radiator atunci.

Montajul convertorului cu LM ... temperatura lui este de 45-50 grade (la fel, dupa 1 ora de functionare).

Si tu ziceai ca frige, pai nu-i asa de rau.

Uite aici idee de driver de mosfet, alimentat la 12V (mai bine la 18V daca Vgs este de 20V - citeste datasheet sa verifici). Te ajuta sa "deschizi" mai bine mosfetul, iar bipolarul (2n2222, 2n3904, BC547 sau echivalent) accepta cei 3,3V in baza. Schimba rezistenta de 100k cu una de 1-2k ohm.

Posted Image

Vezi ca schema are o surpriza pentru tine :nebunrau: . Te las sa o descoperi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări