Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare radioreceptoare cu surse in comutatie

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!Am si eu o problema. Am achizitionat din targ 2 alimentatoare SONY originale, de 3V, respectiv 4.5V. Aceatea sunt in comutatie si functioneaza, le-am masurat cu aparatul si arata exact respectivele tensiuni. Problema este ca am incercat sa alimentez cu ele aparate de radio, iar acestea nu mai prind nici un post. Apare un zgomot (un sfarait) foarte puternic, care face inutilizabil aparatul. Daca revin la sursele de alimentare ''liniare'', totul e OK. Se poate face ceva sa remediez problema sau pot sa le arunc...in podul cu vechituri? Se pare ca in ultima vreme toata lumea e ''fan'' al surselor in comutatie, dar eu unul sunt complet dezamagit.Atasez si pozele cu respectivele modele.

post-34608-139829643652_thumb.jpg

post-34608-139829643656_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

3

• gauss

2

• svm86

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Chestia aia cu invatatul nu are relevanta.La ce imi foloseste sa invat daca ele nu sunt bune de nimic? Alimentatoarele astea pe care le am sunt ca noi dar nu imi folosesc la nimic. Ce are a face cu ce stiu sau nu stiu despre ele? Eu doar intreb daca sunt solutii pentru a le utiliza la alimentarea aparatelor de radio sau casetofoanelor (Walkman). Degeaba sunt bune in industrie daca nu sunt bune pentru acasa. Daca nu sunt solutii ca sa le pot face cumva sa mearga si la aparate de radio, pe mine nu ma ajuta cu nimic faptul ca citesc despre ele.Oricum, multumesc pentru raspuns!

Link spre comentariu
Vizitator Mircel

Chestia aia cu invatatul nu are relevanta.

La ce imi foloseste sa invat?

Scuză-mă, te rog, am sperat să fii un tânăr studios, curios.

Dacă ai fi citit ceva ai fi aflat că: „Elementul de comutaţie (dintr-o sursă - n.r.) lucrează, de obicei,

la frecvenţe de ordinul zeci/sute de kHz, tensiunea de iesire rezultată (în impulsuri)

prezentînd un important conţinut de armonici superioare.”

Ei bine, aceste „armonici superioare” sunt cele care-ţi bruiază recepţia.

În concluzie: sursele în comutaţie nu pot fi folosite la alimentarea receptoarelor radio.

Link spre comentariu

Alea " originale " prin ce difera ? Cred ca nu ai inteles ce se intampla ... s - a mai discutat . Sursa pentru RF e ecranata , decuplata , are la iesire un filtru LC special pentru eliminarea " reziduurilor " de comutatie si are un potentiometru pentru reglajul fin al frecventei de comutatie ... daca mai scapa vreun " cui " , se poate deplasa in alt loc de pe scala receptorului interferenta , oricum e la un nivel aproape insesizabil .

Link spre comentariu

Alea " originale " prin ce difera ? Cred ca nu ai inteles ce se intampla ... s - a mai discutat . Sursa pentru RF e ecranata , decuplata , are la iesire un filtru LC special pentru eliminarea " reziduurilor " de comutatie si are un potentiometru pentru reglajul fin al frecventei de comutatie ... daca mai scapa vreun " cui " , se poate deplasa in alt loc de pe scala receptorului interferenta , oricum e la un nivel aproape insesizabil .

Despre asta era vorba in acel video, lipsa filtrelor si ecranarea inexistenta ducea la interferente.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri!Si scuze pentru tonul meu mai ''acid''. Nu era ideea ca la ce imi foloseste sa citesc (fraza e rupta din context) ci faptul ca cititul in cauza nu imi rezolva problema. Atata tot. Este normal sa citesti si sa inveti, fie ca esti foarte tinar, fie mai...asa ca mine. Eu am alta meserie, dar faptul ca sunt pe acest forum si pun intrebari pertinente cred ca este o dovada ca mai si citesc. Pe de alta parte, sunt edificat de raspunsuri. E clar ca sursele liniare sunt de neinlocuit la alimentarea aparatelor de radio, de aia am zis ca sunt dezamagit de cele in comutatie. Cred ca nuu alimentatoarele mele sunt de vina. Mai demult am incercat sa alimentez un aparat de radio cu un alimentator in comutatie de la un CD-player Panasonic (4.5V). Rezultatul a fost acelasi sfarait suparator. Am crezut atunci ca e doar o intamplare ca apare acel sfarait, dar faptul ca am aceeasi problema si la alte surse in comutatie e relevant. In concluzie...le pun la pastrare in pod.Si apropos, am mai citit pe Net si am aflat pentru ce sunt: cel de 3 V era pentru alimentarea unui walkman mini-CD player iar celalalt pentru un walkman CD-player cu CD normal. Banuiesc ca respectivele aparate au in ele ceva filtre, ca altfel nu imi explic cum de nu sfaraie in casti.Multumesc foarte mult tuturor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări