david alin Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Stie cineva sa explice pe intelesul tuturor,ca de la profesor la ucenic,cum functioneaza acest "sigma-drive"?..am pe acasa un kenwood cu aceasta implementare/functie si nu stiu rolul ei. Link spre comentariu
UNIX Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Pai sa raspunda audiofilii Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 http://www.cieri.net/Documenti/Kenwood/ ... 0Guide.pdf pentru cei care au senzatia ca sigma drive e un concept depasit consultati va rog specificatiile acestui aplificator aparut acum 25 ani si apoi faceti misto: http://www.thevintageknob.org/kenwood-L-02A.html apoi intrati pe kenwood-usa si o sa aflati ca amplificatoarele auto de varf de la kenwood inca mai folosesc acest concept astazi ,, in 2013. Era la un moment dat prezentat pe site o statie de varf de la crown cu o putere de 4 ori mai mare un DF de maxim 400 si un slew-rate de 120v/us in timp ce sigma drive ofera si unui amplificator de 120w un df intre 600 si 10 000 in timp ce arhitectura de doi lei in viziunea unora ii dadea unui l-02 +_150v/us -a se citi plus-minus 150v nu doar 150, adica raspuns simetric pe ambele ramuri fara topologie simetrica in etajul final. http://elektrotanya.com/kenwood_l-02a.pdf/download.html asta era acum un sfert de secol... Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Scrie, dar in engleza in primul link.De altfel cei de la kenwood au fost destul de modesti pentru ca pe spatele statiilor, la bornele respective scrie senzor + si senzor- analogia cu firele de compensare a caderii de tensiune pe fire la sursele stabilizate de tensiune fiind destul de clara.Folositi google translate daca nu cunoasteti engleza pt ca e prea multa vorbarie de tradus . Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Scuze! Trebuia sa va recomand un oftalmolog atunci...Eu nu mai locuiesc in Bucuresti asa ca nu pot sa va ajut.Imi pare rau. Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Eu am avut un ka-1000 timp de doi ani...incantat de cunostinta, dar cititi cu atentie documentul original de la kenwood pentru ca are si desene pentru a intelege mai usor. Link spre comentariu
ex.escu Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Cablul care conecteaza incinta acustica la amplificator trebuie vazut ca o 'interfata" pe care apare atat semnalul direct de la amplificator la incinta cat si semnalul indirect de la incinta la amplificator.Prin "Sigma Drive" se compenseaza in o anumita masura fenomenele care apar in acest caz;mai simplu de inteles e varianta de compensare activa cu circuit integrat care preia semnalul de eroare care apare pe cablul de semnal "mare" prin doua cabluri de sectiune mica,si il introduce defazat (amplificator inversor) in circuitul de reactie negativa-simplu si eficient 'cu un integrat si 3 rezistente de precizie .Implementarea se gaseste pe net "Radiohobby"-e drept in limba rusa.Functioneaza simplu si eficient,patent U.S.A. Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Am intrat pe http://www.kenwoodusa.com/Car_Entertainment/ dar n-am gasit nimic in legatura cu Sigma-Drive la amplificatoarele prezentate de ei pe acel site Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 http://www.kenwood.ca/Car_Entertainment ... iers/XR-1S imi cer scuze era kenwood canada.de fapt vad ca e singurul lor model cu sigma drive.mai uita moshu. oricum se conteaza in aparatura car-audio si pe faptul ca statia e de obicei fix langa boxe , deci nu prea ai nevoie de inca 2 sarme.au pastrat insa conceptul original cu doua alimentari si folosesc condensatorii de filtraj dezvoltati de ei impreuna cu elna si anume Excelon-ul.Sigma drive in sine nu e doar acea compensare cu ajutorul a doua fire suplimentare, compensarea putandu-se face in parte si luand semnalul de la iesirea amplificatorului, dar conceptul a fost lansat la pachet cu alimentarea duala copiata mai apoi de restul firmelor de renume la modelele de top, imbunatatit mai tarziu prin adaugarea a inca unui sistem sigma drive intre partea de preamplificare si amplificator, plus cross-overul amplasat in bucla de reactie negativa .Tot pachetul asta a fost o premiera pentru anii 80-82 din cate stiu eu.Conceptele de baza insa s-au pastrat si le-au imprumutat si altii.Totusi miezul amplificatorului, adica etajul principal de amplificare in tensiune a fost preluat de kenwood de la Realistic STA 2250, un alt amplificator care suna excelent.Absolut intamplator detin si acel amplificator si negasind schema pe nicaieri am scos-o pe hartie acum vreo cativa ani.Spre marea mea uimire este identica cu etajul vas din majoritatea seriei kenwood sigma-drive desi precede kenwood-ul cu 8 ani.Kenwood a adaugat intrarea cu fet-uri imperecheate si restul dupa vas, dar amprenta acelui realistic este stabilitatea etrema si faptul ca este stabil in 2 ohmi desi are o singura pereche de tranzistori de 100w si livreaza conform datasheet-ului 65w/8 ohmi.Avand amplificatorul respectiv am fost uimit de usurinta cu care m-am putut juca schimband componentele lui fara sa iasa fum .In 1976 existau doar doua amplitunere pe 8-16 ohmi sub 80w si cu o singura pereche de finali care erau stabile si in doi ohmi un Rotel si acest Realistic, prin urmare, alegerea lui Kenwood de a pleca de la etajul vas original Realistic nu a fost intamplatoare.Nu ma priceop sa explic toate detaliile functionarii acestora , dar pentru ca le-am avut am fost uimit si curios sa le aflu istoria. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 7, 2013 Partajează Postat Iulie 7, 2013 Pai sa raspunda audiofilii Opinie audiofila:Tehnologia in discutie consta in culegerea de aiurea a unui semnal electric si introducerea lui in bucla de reactie in speranta ca va compensa toate rautatile ce se intampla inainte de punctul din care se culege acel semnal electric. Si ghici ce se intampla! Un mare fassss! Din cauza asta acest gen de implementari sunt foarte rare si sunt insotite de un volum impresionant de marketing. Altfel, avand in vedere pretul modic si simplitatea schemei am vedea-o implementata si la boxele pentru calculator. Parerea mea ™ Link spre comentariu
UNIX Postat Iulie 7, 2013 Partajează Postat Iulie 7, 2013 Etete ca ma nimerii cu opinia audiofila . Sa fim seriosi, Sigma Drive asta ce compenseaza pana la urma ? Cablurile de boxe ? Le pui mai groase si litate si ai terminat balciul. Se stie ca un damping factor mai mare de 100 nu mai aduce beneficii iar daca vine vorba de back-EMF la frecventa joasa are grija DF iar la frecventa inalta reteaua Zobel. Am auzit pe aici ca Sigma-Drive ar face ca sarcina vazuta de amplificator sa para rezistiva. Adica reuseste sa scada curentul cerut de o sarcina imaginara pana la valoarea ceruta de o sarcina rezistiva ? Nu cred ca poate sa faca asa ceva. Mai departe in pdf vazui cum Kenwood are un OLG liniar pana la 50khz iar ceilalti doar pana la 1khz sau cam asa ceva. Asa si ? E cea mai usoara treaba sa faci chestia asta care nu-ti aduce niciun beneficiu pentru ca bucla CLG stabileste banda de lucru a amplificatorului. Mai departe vad ca THD-ul amplificatorului L02 (parca) in banda 20-20khz e de 0,003%. Zau ? De ce nu ne spune cu cate armonici a rezultat aceasta valoare ? Cu una, doua ? Ia sa vedem daca la 10 armonici nu ajungem la 0,03% ? Povesti multe cu o gramada de ascunzisuri tehnice. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 7, 2013 Partajează Postat Iulie 7, 2013 Teoretic ar compensa variatia impedantei incintei functie de frecventa. Electric poate ca o face si arata bine pe hartie. Dar daca boxa suna ca porcul nu o scoate din noroi nici mama compensarii.Dar fiind vorba despre sunetul amplificatoarelo si dorind sa revin ontopic, o sa incerc sa fac un experiment candva. O sa implementez sigma drive la un tda2030.Sa vedem, suna ca un Bryston? Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 7, 2013 Partajează Postat Iulie 7, 2013 Nenea astia de la kenwood leaga df de slew rate si spun ca una fara alta rezulta in specificatii mai proaste decat daca nu ar avea nici un sigma-draci.Daca ii credem pe cuvant cu tda2030 nu cred ca faci mare branza.Daca o sa am timp o sa incerc eu cu tda1514 ca am o caruta.Si eu sunt curios...Victor a pus deja pe site link-ul de la Fidelix legat de lm3886 si se pare ca are efect.Totusi daca era doar o chestie de marketing nu cred ca lasau sigma drive optional.Poti sa-l scoti din circuit oricand doresti doar apasand un buton...la fel si crosover-ul ...ka-1000 si l-02 te lasa sa incerci orice varianta doresti, dar la +-120-150v/us cred ca ar trebui sa se miste bine.In plus ca sa-i raspund lui @Unix, daca armonicele 2 si 3 care ocupa cel mai mult din spectrul armonic sunt 0.003 nu stiu cum ar putea armonicile superioare sa aduca un aport si mai mare...nu cred ca ne lasa nenea Fourier. Link spre comentariu
UNIX Postat Iulie 7, 2013 Partajează Postat Iulie 7, 2013 Stai asa ca nu-i asa . Distorsiunile sunt date de mai multe mecanisme , ele nu provin dintr-un singur punct Armonica 2 si 3 sunt date de neliniaritatile amplifului, cele superioare de obicei de distorsiunile de crossover si de switching. La final intervin toate si se iau la socoteala in calculul THD. Daca ma uit la THD e de 0,003% dar TIM-ul care este legat de THD si slew-rate si care la aceste valori ar trebuie sa fie tot cam 0,003% ce sa vezi, e fix de 10x mai mare , 0,003%. E clar ca avem dist de crossover mari. Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 7, 2013 Partajează Postat Iulie 7, 2013 Cititi macar cu atentie: ambele sunt 0.03 la "rated power" , adica puterea maxima-in acest caz 170w/8ohmiMa repet , dar eu am avut un ka-1000 si din lene l-am ascultat mai mereu cu sigma drive suntat la iesirile de putere adica fara sa mai compensez cablurile si chiar si asa suna plictisitor de liniar.Ma duc destul de des pe la un studiou de inregistrari si monitoarele behriger de acolo mi se par mai colorate decat ce am auzit eu pe ka-1000 fara sigma drive conectat ca la carte, pe niste boxe pop romanesti de 35w/8 ohmi inseriate cu niste difuzoare chinezesti rebobinate pe 8ohmi in curent continuu, infundate la propriu in niste perne pe o canapea asa ca vorba lunga saracie...Tot aud teorii audiofile despre boxe...eu fac o boxa in 5 minute cu niste difuzoare si cateva perne , dar asta nu e pe placul superinginerilor si abia asteapta sa le zic asa ceva ca sa inceapa cu teoriile lor.Ka-1000 are intr-adevar capacitatea de a face o boxa de doi lei sa sune bine PUNCT.Totusi versiunile mele de pop au fost facute pt export si au in filtre direct din fabrica numai condensatori ERO mkt1813. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum