Ionut Remus Postat Iulie 1, 2013 Partajează Postat Iulie 1, 2013 Din cate am citit aici pe forum parerile sunt impartite, si oarecum e normal pentru ca fiecare din noi avem fiecare pretentii diferite si ne axam asupra anumitor parametric cand vine vorba de amplificare. Pentru a ma baga si eu in discutie, poate ca musca-n lapte, vreau sa spun ca @Catalin C are dreptate! Implementarea este foarte importanta si auditia poate sa difere destul de mult si aici au dreptate si ceilalti useri cand spun "urechi antrenate". Eu cu greu am reusit sa pun cateva LM-uri in functiune (amplificarea nu e chiar punctual meu forte) si oarecum sunt mutumit de ele, dar am asculat ceva scule la viata mea, si am auzit unele care sunau destul de prost (mai prost ca lm-urile mele) si altele sunau mai bine decat ceva ce se poate face in regim diy. Desigur intr-un final conteaza mult si clasa din care face parte ampliful respective, nu se pot compara si sa avem pretentia ca un amplify in clasa a sa aiba aceeasi calitate cu unul in clasa H spre exemplu! Eu personal pana acum m-am jucat in preamplificari mult si in procesarea sunetului inaintea amplificarii si ca, si "producator audio" pot zice ca unui amplificator indifferent de clasa, conteaza adaptarea de impedanta cat si sursa semnalului aplicat intrarii acestuia cat si muzica in ce format este. Eu produc muzica in mai multe softuri, mai mult de placere si tot timpul pentru masterizarea finala a fiecarui sunet in parte din compozitia piesei, am problem pentru ca aici este vorba de compresie, frecvente care uneori se amplifica datorita corectiei de ton si nu ar trebui, efectele aplicate etc... care intr-un final in amplificarea finala pot zice ca sunt diferente mari! Muzica o fac in casti, se intampla sa se auda intr-un fel pe 2 tipuri de placi de sunet una profi si una semiprofi, dupa care pe monitoarele de studio se aude total diferit iar pe lm-uri iarasi total diferit faca de casti si monitoare, iar asta se datoreaza in special compresiei audio, in unele cazuri exportul si formatului ales pentru export. Se poate pune osciloscopul pe amplif si se poate vedea clar ca in anumite cazuri pot fi varfuri ale unei anumite frecvente atat de scurte incat unele amplificatoare mai pentru urechi "neantrenate" nici nu le vor reda pe boxe tocmai de aceea @Catalin C spune de "implementare" unde sunt perfect de accord cu el! Aici mai vine vorba si, deci ATENTIE, tipul incintelor nu al difuzoarelor, care este un aspect destul de important in calitatea audio, si desigur tipul difuzorului care e direct proportional cu tipul incintei. In concluzie multi dintre noi, suntem oarecum subiectivi, deoarece fiecare din noi "tintim" asupra unor parametri impusi de noi insine si alti parametrii ii ignoram. Eu zic ca un amplif daca se aude bine si iti place atunci lasa-l asa , ori daca stii ce faci inbunatatestel altfel "ALTUL" si gata, dar presupun ca bugetele de cele mai multe ori nu permit asa ceva, deci multumestete cu ce ai mai ales daca este ceva peste media de pe piata! Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 1, 2013 Partajează Postat Iulie 1, 2013 @QzoneDvs vorbiti fara suport teoretic pentru ca intr-un studiou profesionist poti reproduce toate senzatiile posibile si imposibile.In plus teoriile creationiste despre prevalenta simtirilor "naturale" si a ideilor apriori au trecut de ceva vreme: proust, schopenhauer, mahler etc...se simt un pic "vinovati".Cu alte cuvinte istoria pe care o uitam se repeta.Dupa ce sute de ani am fost sub mana grea a Bisericii, alti 50 de ani de comunism ne-au facut ca in anii 90 sa reinvie moda fustelor pana la pamant si a baticelor negre a cozilor kilometrice la oasele Maicii Parascheva si alte chestii care in mod normal tin de evul mediu.Ceea ce nu prea iti permiti sunt sisteme de sunet profesionale unde sa o iei razna sub imperiul "realismului" artificial reprodus, altfel spus a unor senzatii artificiale care prin anumite artificii ce tin de psiho acustica si arta deopotriva devin mai reale decat primele dumneavoastra amintiri in viata.Altfel....mierla e mult mai eficienta la 6 dimineata fara curent electric si ciocarlia pe camp la umbra nucului.Revenind...la domeniul tehnicSpargeti o banca, duceti-va la un show- room audio in Germania daca ati ratat reuniunile lui Viobio si pe urma vorbim despre prevalenta naturalului...Ce-i drept in clipa decesului nu avem nevoie de fanfara pt a muri linistiti nici de vreun artificiu tehnic nu avem nevoie ca sa fim fericiti in timpul vietii, dar asta e vocatia omului: sa redefineasca legile vietii, nevoile firesti si propria fiinta dupa chipul si asemanarea intelegerii proprii.Imi aduc aminte ca atunci cand eram mic am ascultat la o nunta prima formatie denumita "Zece prajini".Cine a putut sa uite oamenii care erau imbracati national si muzicantii cocotati pe estrada la 4 metri deasupra nuntasilor?Dar pentru toate lucrurile magice ale copilariei exista explicatii simple , firesti.Si nevoia de sisteme muzicale e o nevoie istorica, dar si sentimentala perfect explicabila unor generatii si inexplicabila altora. Link spre comentariu
Vizitator Qzone Postat Iulie 1, 2013 Partajează Postat Iulie 1, 2013 @prutusCred ca sfaturile Dvs. sunt foarte utile pentru multi dintre noi.Desi nu am nevoie sa sparg o banca pentru a merge la un concert sau intr-un showroom - oriunde ar avea loc pe aceasta planeta- as face-o cu placere daca m-as pricepe.N-as face acest lucru pentru a lasa cativa bogatasi fara dolarii stransi cu atata "truda" de-a lungul vietii, dar as face-o pentru a reproduce "live" cateva secvente din "Die Hard 4-5"! In legatura cu "reuniunile lui Viobio" m-ati prins, le-am ratat!Asa l-am ratat si pe Jeff Beck, am ajuns la Ronnie Scoot's Jazz Club cu fix 8 zile intarziere!Nici pana in ziua de azi nu am reusit sa-mi iert faptul ca am ratat reuniunile lui Viobio!Aveti mare dreptate: chiar vorbesc fara suport teoretic, de altfel de aceea citesc acest forum!Eu sunt de formatie TCM-ist si am numai cunostinte elementare despre electronica.In plus am observat ca Dvs. aveti si cunostinte despre "Biserica" (asta e unul dintre motivele pentru care va apelez cu Dvs - exista si alte motive, cu certitudine....).As fi dorit sa va intreb care este suportul teoretic dupa care vorbiti Dvs., dar nu doresc sa pun o intrebare al carei raspuns s-ar putea sa nu-l inteleg.Cu stima Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 1, 2013 Partajează Postat Iulie 1, 2013 E bine ca nu v-ati pierdut simtul umorului.Acest topic este prin excelenta subiectiv si oricat s-ar chinui sa fie obiectiv tot printre stafii salasluieste, asa ca nimic nu e sigur aici .In mod strict stiintific amplificatoarele nu trebuie sa sune in nici un fel ci doar sa AMPLIFICE...cu asta cred ca din punct de vedere strict obiectiv SUBIECTUL A LUAT SFARSIT.Eu discutam despre natura obiectiva a subiectului versus subiectivitatea obiectului...Mai pe romaneste vorbind, eu fiind un foarte mare consumator de ciocolata am ramas pe vecie impresionat de o ciocolata cu crema de nuca pe care mi-a adus-o taica-miu cand eram mic de la niste polonezi si de atunci am senzatia ca aia este ciocolata suprema. Daca as fi gustat ciocolata aia la o varsta matura e posibil sa nu imi fi facut nici o impresie si s-o fi catalogat ca o ciocolata oarecare.Eu am intalnit deja amplificatoare care suna bine si amplificatoare care nu fac altceva decat sa amplifice semnalul electric aplicat astfel incat eu sa nu sesizez ca ceva e in neregula.Fiecare cu subiectivismul lui.Ce percep urechile mele , nefiind de formatie muzician, s-ar putea sa nu fie la nivelul unuia care a absolvit Conservatorul sau ceva similar in domeniu.Asta este... Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Cu "permisiunea lui @prutus " care este in forma oratorica (de fapt scrie - dar se subintelege) maxima ovationez partial la conceptele prezentate si incerc sa imi exprim filozofia audiofila mai jos:- teoretic un amplificator creste amplitudinea unei sinusoide, practic lucrurile sunt diferiteDin pacate ansamblul unui amplificator nu este perfect, deci apar o suma de probleme care des-idealizeaza un amplificator - viteza sursei, armonicile introduse de componente etc.Una peste alta am ascultat multe amplificatoare in scurta mea experienta audiofila si pot spune ca peste o anumita clasa, pe aceeasi pereche de incinte si cu aceeasi sursa poti intilni 2 amplificatoare care suna similar; insa numai in conditia de mai sus.- incinta este un aspect crucial - de ce? Din pacate putem avea amplificatoare cu topologii extraordinare, cu sunet exceptional insa pe incinte dificile sa dea chix (exemplu amplificatoarele SE pe lampa sau SS de puteri mici). Asa ca eu as vorbi in subiect despre cum suna un anumit amplificator pe un anume tip de incinta. Asa este corect!- foarte important este cum percepe urechea subiectiva a auditoriului (mai nasol e ca la acest aspect se adauga si timbrul incintei). Asa ca perceptia subiectiva este diferita de la individ la individ. Asta poate fi contracarata intr-adevar prin ureche/educatie muzicala.- apoi apar altele: viteza, detaliu, scena, asezarea in spatiu - da sunt elemente subiective - unele date de sursa nu de amplificator, dar pe ansamblu lucruri care conteaza la o auditie HI-FI.- mai e o "chestie" - pe un setup mediu - incinta si sursa - toate amplificatoarele suna la fel. Asa ca: sa nu ne imbatam cu apa rece.Probabil ca nu convine multora ce spun insa, am constatat ca: cdplayere stock, scumpe pot sa iti ofere surprize legate la scena si detaliu, iar un cdplayer mediu modat/implementat corect sa stea mult mai bine, amplificatoare moarte, plate fara viata sa sune extraordinar dupa optimizari si cel mai important - o incinta usor de condus corecta trebuie sa fie prezenta in setup - pentru a scapa de alte probleme legate de maching.Si eu sunt fan/patriot/entuziast am incinte JAZZ de 4/8 ohm, pe maro si negru - bine intretinute - insa nu au legatura cu ce trebuie sa fie. Pe astea tot ce am suna la fel. Insa pe altceva (OB 3 cai + 2 subwoofere pt 30-100Hz) m-am trezit ca in loc de Silmic II am pus Fine Gold si hopa... nu mai suna la fel.Detaliile conteaza!LE - ca am fost intrebat la telefon: pe OB am 1 difuzor BL de 30 cm + midtweeter+supertweeter -> 100Hz-25khz +/1 dB amplificat cu SE pe lampa cu KNFB (masurat dreptunghi pina la 30khz) si 2 subwoofere cu difuzor Tangband de 30 cm 30Hz-100Hz amplificate separat de un SS.Tare e ca daca schimb amplificatorul SS sunetul se schimba (subtil, dar se schimba). La fel si daca atac cu alt amplificator OB-urile.Si daca schimbi cablurile iti dai seama ca sunt altele. Nu vorbesc de cabluri bune. Ca aici nu ma prind decit la anumite interconecturi. Link spre comentariu
Luca Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Se simte diferente intre amplificatoare, de altfel este logic.. daca sunau toate la fel numai exista 1001 de scheme. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Şi dacă ar fi sunat la fel, oamenii ar fi făcut tot posibilul să le modifice. Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Şi dacă ar fi sunat la fel, oamenii ar fi făcut tot posibilul să le modifice. Asta e tare! "Senzatia" asta o am si eu.@ liviu-intr-adevar, cand vad subiecte despre obiecte audio nu mai pot fi decat oratoric... Recunosc in marea mea lipsa de stiinta audiofila ca pentru mine nu mai conteaza pe ce si cu ce ascult muzica atunci cand pescuiesc... Cel mai nasol e ca vreau, nu vreau, trebuie sa ascult muzica si pe malul garlei si asta e de fapt motivul adevarat pentru care simtim nevoia de a-i face pe cei din jurul nostru audiofili.Daca in loc sa ne polueze mediul cu db ar munci ca idiotii sa isi poata achizitiona amplificatoare scumpe sau ar citi Elforum sa stie si ei ce sunt alea mod-ing-uri ca sa-l auda mai bine pe BACH. as putea da si eu linistit la CLEAN. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 Pai la clean e pun un ric sau de fitze un ipod, iphone sau ipad... ups depasesc bugetul pe o rima audiphila Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 2, 2013 Partajează Postat Iulie 2, 2013 RIC e deja de fitze ca poti juca si fotbal cu el si cand ai obosit il pui in carlig si dai la somn. Link spre comentariu
UNIX Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Aoleu, s-a mutat forumul audiofil aici dupa desfiintare. Parca vad ca in perioada urmatoare o sa se creeze o sectiune de audiofilie. Ideal ar fi ca tehnicienii sa nu fie atinsi de acasta boala. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Corect Unix, din pacate asa s-a intamplat. Propun sa-i vanati ca pe vrajitoare si sa-i ardeti pe rug. Cum isi permit sa aiba pareri diferite de ale voaste si sa sustina ca aud chestii? Moarte audiofililor!!!Ce-ar fi sa va faceti un partid? Va puteti pune ca sigla o ureche de tabla. Link spre comentariu
nustiunimic Postat Iulie 5, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2013 Din 4 pagini, poate sunt 2-3 postari care nu-s offtopic. Poate voi, audiofoolii, stiti sa distingeti diferite nuante intre diverse amplificatoare si boxe, pe care numai voi stiti sa le descrieti, dar niciunul nu stiti expune un argument tehnic. Daca intotdeauna v-ati orientat dupa autoritate, fara sa ganditi ce spune dansa, si v-ati dorit sa deveniti asemenea autoritati, sa nu va mirati ca nu sunteti acceptati ca atare. Din partea mea, se poate inchide threadul asta, e complet inutil, il mai urmaresc doar cand ma plictisesc, curios sa vad ce se mai poate scrie. Link spre comentariu
Catalin C. Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Forumul este un mediu de expunere a parerilor, nu de impunere a acestora. Iar eu, unul, nu ma consider nici audiofil si nici vre-o autoritate. Doar imi dau cu parerea. Daca pe altii ii doare acest lucru e problema lor, mie mi se falfaie. Am prezentat lucrurile asa cum le-am cunoscut eu, fara sa incerc sa gasesc explicatii savante dar total pe langa ca alti bagatori in seama de pe aici. Din pacate majoritatea nu intelegeti cateva lucruri esentiale in relatiile interumane, si numesc aici unul singur: dreptul la opinie. Asa ca va invit sa va spargeti capetele reciproc in continuare, sa vedem unde ajungeti. M-am mai gandit si cred ca sigla potrivita ar fi gluga neagra si ascutita a la kkk cu urechi de tabla. Link spre comentariu
Vizitator prutus Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Ma uitam aseara pe un documentar despre romanii ajunsi si ramasi in america si tuturor li se parea extraordinar faptul ca acolo nu e nimeni impotriva unei idei noi, ba dimpotriva, se investesc anual de catre persoane private 100 de miliarde de dolari pur si simplu pentru punerea in practica a ideilor, iar replica preferata esste: Si asta e un mod e a vedea lucrurile...simplitatea, complexitatea si "je m'enfichismul" au toate partizanii lor.Inchipuiti-va ca se strang sute de mii de dolari din donatii pentru adaposturi antiatomice de familie si umbrele anti-extraterestri.Orice societate are nevoie de supape.Ale noastre-s cam infundate pentru ca nu ne permitem sa-i bombardam pe altii sa le luam petrolul si oamenii cei mai destepti si sa oferim celor care merita tot ce se poate.Ani de zile am fost anti-american si patriot. Acum inteleg ca de fapt in diverse momente ale istoriei exista in lumea asta cateva popoare alcatuite din omenii cei mai inteligenti, care nu doar fura resursele altora ci le confisca si credintele si oamenii de valoare, oferindu-le doar lor ce e mai bun din acele lucruri furate din tarile de origine.The rest can suck...sau vor deveni filosofi.Cred ca as putea renunta de bunavoie la cetatenia romana.Daca as fi american cetatenia romana ar putea fi achitata cu salariul pe o luna.Nu ati vazut cat de usor afirma romanii americanizati de zeci de ani ca iubesc Romania?Cati din cei ramasi aici pot spune acest lucru cu placere?Nu e ontopic?Who cares?Am sa va repet ceva:Eu fac parte din generatia casetelor si casetofoanelor de doi lei.Nu am prins nici magnetofoanele nici cd-player-ele pe perioada adolescentei cand poate ca imaginatia mi-ar fi fost mai atrasa de termeni ca hi-fi si high end.Doar meseria, hobby-urie SI INCAPATANAREA DE A RAMANE AICI m-au apropiat de acest taram.Ascultand sute si mii de casete inregistrate ca vai de ele mi se parea ca prind pe Dumnezeu de un picior in '96 cand am inregistrat la un amic "Tori Amos-To Venus an back" de pe un cd adus din Anglia pe o caseta tdk type 1 adica simpla....Ati uitat cumva sa pomeniti ceva si de importanta modului in care au fost inregistrate albumele rulate pe un sistem supus testarii?Stiti de ce mi-a parut cel mai rau? Ca tipa care a adus cd-ul n-a mai zabovit...Revenind...Creierasul meu, atat de audiofil pe cat i-a permis soarta are de la mama natura sistem automat de reducere a zgomotului antrenat de zeci de mii de auditii-unele softuri de reducere a zgomotului folosec retele neurale si retele Petri pentru asa ceva-tot creierasul meu are compensatoare de faza, de dinamica , tot el reduce sau amplifica distorsiunile dupa buna lui placere.Prin urmare, nu va pot recomanda amplificatorul "creierasul lui cornel", dar va recomand sa ascultati ce va place, cum va place si cand va place, indiferent pe ce.Creierasului meu, mp3-urile i se par uneori magnifice pentru ca este absorbit de mesajul muzical si propriile lui trairi. EL, creierasul lui Cornel ajuta inaltele prea slabe sa treaca strada, basilor le prescrie diete daca au luat prea mult in greutate, iar mediilor le recomanda ca intoteauna moderatie, dar nu moare de prea multa neliniaritate.Nu ascultam sisteme muzicale ci ascultam de regula muzica, filme, documentare, ce prostii mai zice premierul si in general ce ne sufla la ureche VRAJMASUL. NU DATI BANII PE PROSTII!!!!DE REGULA CELE MAI MISTO AMPLIFICATOARE ZAC CU UN CM DE PRAF PE ELE IN CASELE UNORA CARE NU ASCULTA MUZICA CI SUSURUL BANILOR.Luati o pauza, duceti-va in Germania cu o dubita la strans de second-hand-uri si pana la sfarsitul verii deveniti mai audiofili decat Enescu.Cel mai bun sunet e sunetul banilor nu sunetul amplificatoarelor.Cu ei poti cumpara , sau asculta orice amplificator sau siatem audio si odata cumparat sau ascultat va puteti intitula in cunoscatori ai inca unui amplificator, dar niciodata ca un CUNOSCATOR IN SUNETUL AMPLIFICATOARELOR. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum