IsBlacks Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 buna ziua, am o intrebare: ce rezistenta sa folosesc pentru a putea folosii acest led de 1w (3,4v) la un accumulator de 9,6v stiu ca exista calculatoare pentru asa ceva insa imi prind mereu urechiile Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Cred ca asta ar fi una din cele mai des puse intrebari, si in ciuda faptului ca se raspunde de fiecare data si ca exista tot felul de tutoriale pe forum si postari facute de oameni cu cap si experienta, totusi intrebarea revine iar si iar... stiu, lenea de a cauta este mare, mai ales pe caldura asta.... Rezistenta de balast pentru orice led ( atunci cand se foloseste rezistenta pentru limitare ) se calculeste dupa: R=( Vcc-Vled )/Iled, adicatelea din tensiunea de alimentare disponibila ( acel Vcc ) scazi tensiunea de pe led ( acel Vled ) si rezultatul il imparti la curentul pe care tu il preferi prin led, acel Iled, evident ca acesta tre sa fie intotdeauna sub curentul maxim admis de led. Deci stiind asta calculeaza ce rezistenta ai nevoie in functie de ce curent doresti, sau hai sa te ajut eu, calculeaza rezistenta pentru 100mA ( as ruga colegii sa nu-i ofere raspunsul pe tava, este mult mai important sa il gaseasca el pentru a intelege si de ce ajunge la valoarea respectiva ). PS: Daca folosim calculatoare specializate si pentru un amarat de led atunci la ce naiba ne mai trebuie cerebelul? zau asa.... Link spre comentariu
IsBlacks Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 mi-a dat 0.062 :jytuiyudeci vine asa (9,6-3,4)/100= 6.2/100=0.062 si rezultatul este in ohmi? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Cum exprimi matematic in ecuatie 100mA? Analizeaza imaginea asta: Link spre comentariu
IsBlacks Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 0.1A daca nu ma insel Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Atunci recalculeaza ca atare Link spre comentariu
IsBlacks Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 deci rezultetul este 62 ohmi? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Exact. Hai sa-ti explic si de ce. Deci din ecuatie ai inteles ca se scade din alimentare tensiunea de pe led si rezultatul se imparte la curent, de ce? simplu, din tensiunea aia de 9,6V pe care ii ai la dispozitie, 3,4V vor fi necesari ledului, deci vor pica automat pe el, evident ca mai raman pentru rezistenta acei 6,2V, si care este R din legea lui Ohm? simplu R=U/I, vezi cat de simplu este? Acum calculeaza puterea disipata de rezistenta stiind formula care este: P=V*I. ( alege pe V corect. ) Link spre comentariu
IsBlacks Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 deci din cate am inteles p=6,2*0.1=>0.62? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 Corect, deci rezistenta va disipa 0,62W <=> 620mW ( este fix acelasi lucru ), asadar puterea de care ea tre sa fie capabila de a disipa in siguranta este de cel putin 1W, adica valoarea standard imediat urmatoare-in sus, preferabil undeva minim dublu fata de cat se disipa in circuit, deci 1W ar fi tocmai cam pe acolo. Link spre comentariu
IsBlacks Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 deci imi trebuie o rezistenta de 1w 62ohmi? Link spre comentariu
IsBlacks Postat Iunie 17, 2013 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2013 multumesc pentru rabdare Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 N-ai pentru ce, m-as bucura daca ai inteles intr-adevar logica, chestii din astea simple este pacat sa nu incerci macar sa le intelegi logica, sa intelegi de ce formula cutare arata intr-un fel, de ce are factorii cutare in enuntie, de ce ofera un rezultat si nu altul, chestiile astea te ajuta mult in punerea la punct a anumitor aplicatii. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iunie 17, 2013 Partajează Postat Iunie 17, 2013 La o sarcină de 100 mA căderea de tensiune la borneleacumulatorului devine semnificativă (rezistenţa sa internăeste relativ mare, fiind vorba de 8 elemente înseriate).Capacitatea acestor acumulatori rar trece de 150-200 mAh,aşadar acumulatorul se va descărca extrem de repede. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum