Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS

Vizitator ellyvas

Postări Recomandate

Vizitator ellyvas

Buna seara,Sper ca am incadrat bine acest post la cat respectiva. Vreau sa stiu daca scehma respectiva este functionabila, ca am intrebat un prieten ing electronist ca este posibil sa nu fuctioneze sursa sau sa ia foc. VReau o lamurire.

post-77469-139829643027_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

7

• cristi7521

2

• BUGHIU

1

• RockDok

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai tocmai ca VIPer12A se poate alimenta la retea, dar asa cum foarte bine zici, sa speram totusi ca nu-i cazul aici... cred ca acel ing electronist a catalogat bine schema ca fiind nefunctionala.

Link spre comentariu

De ce nu verificati documentatiile date de producator?

De aici http://www.st.com/web/catalog/sense_pow ... 2/PF91146#

descarcati AN1514: VIPower: double output buck or buck-boost converter using VIPer12A-E/22A-E - pagina 6

Si daca doriti sa lucrati cu circuite de la ST, pentru proiectare SMPS, va ajuta programul VIPER pe care il puteti descarca de aici http://320volt.com/stmicroelectronics-v ... -programi/

Link spre comentariu
Vizitator ellyvas

Se doarea sa scot din aceasta sursa urmatoarele specificatii: AC input voltage Vinac 80 - 285VacOutput current Iout 30mAOutput current Iout2 50mAOutput voltage Vout1 +24±10%VOutput voltage Vout2 +5V±5%Switching frequency 60 kHzOutput Power ~ 1WSi ca sa ii raspund si utilizatorulului Marin, sursa era un fel de convertor coborator cu revenire, adica smps buck fly back mode .Dar cum schema este nefunctionabila trebe sa fac unele modificari la ea.

Link spre comentariu

Lasand la o parte micile hibe, schema prezinta 2 mari erori:

-Se foloseste N-mos acolo unde este nevoie de P-mos, evident asta contine integratul deci inevitabil dar totodata nici functional;

-Asa cum @RockDok bine a mentionat, iesirea sursei nu este izolata galvanic de catre retea, rezulta imposibilitatea de a te folosi de iesiri fara a fi electrocutat => Doamne fereste, Mort!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

M-am uitat in pdf-ul viper, iar schema ta pare functionala. Exista insa o problema. Faci step-down cu impulsuri de 320Vcc pentru 24Vcc. Asta cere inductanta foarte mare si pentru ca nu ai traf si inversa de 24 e pe aceiasi bobina, echilibrul presupune o umplere de sub 10%. Nu cred ca producatorului i-a trecut prin cap o astfel de utilizare. In plus, nu stiu unde doresti a utiliza asa ceva, dar nu neglija ce s-a spus despre securitate. Transformatorul e cea mai buna solutie. Totusi, solutia e surprinzatoare...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

dar acolo se foloseste un N-mos cu sarcina in sursa

Exact. E surprinzator, dar foarte functional. Cata vreme se asigura deschiderea MOS, nu conteaza unde e sarcina. Important este ca sa existe tensiunea poarta-sursa la on. Si exista pentru ca e flotanta cu alimentarea asigurata de C3 care initial se incarca prin generatorul intern, apoi de la autoinductia de 24. La momentul on, tot potentialul sursei se ridica la 320V si impreuna cu el alimentarea de 24 de pe C3. Prin zener se citesc cei 24V. Fiecare off reincarca C3.Pun schema din link, e mai usor de urmarit.post-1-139829643607_thumb.gif
Link spre comentariu

Ai dreptate abea acuma m-am prins de logica, cunosteam tot de la tine ideea alimentarii flotante dar nu intelegeam cum este ea asigurata aici de acel cond devreme ce nu avea legatura cu poarta, dar nici nu era nevoie, condul alimenteaza pinii Vdd si S si este suficient... deh ce sa-i faci, uneori mintea merge cu incetinitorul... :rade:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator ellyvas

Deci pana la urma este functionabila !! Multumesc ma m-ai linistit !! ca era putin in impas cu proiectul. Intrebare in loc de bobina din schema pot folosi si un trasformator?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări